UPDATE Secretomanie în instituțiile subordonate CJC Contractul a expirat iar Curtea de Conturi îl consideră nelegal. Delfinii ”refugiați” din Ucraina vor părăsi Delfinariul din Constanța?! (VIDEO)

  • Anul trecut, alături de antrenorii și veterinarii lor care au fugit de bombardamentele din Harkov, la Delfinariul din Constanța au ajuns patru delfini și trei lei de mare
  • Pentru participarea acestora la demonstrații, Iulian Călin, directorul interimar al Complexului Muzeal de Științe ale Naturii de la acea vreme a semnat un contract pe un an cu firma Marine World SRL
  • Contractul încheiat pe un an a expirat în iulie  și nu a mai fost reînoit pentru că în urma unui control efectuat de Camera de Conturi Constanța de pe lângă Curtea de Conturi a României a reieșit că acest document a fost încheiat nelegal
  • Mai departe, Camera de Conturi a sesizat Direcția Națională Anticorupție, serviciul teritorial Constanța care a efectuat în urmă cu două luni verificări cu privire la cele sesizate
  • În acest moment, nu se știe exact ce se va întâmpla cu delfinii și leii de mare găzduiți de Delfinariul din Constanța. Sunt voci care susțin că din cauza războiului, contractul de găzduire ar fi pe perioadă nedeterminată, sunt însă și alte voci care spun că acest contract ar fi încetat cu totul

UPDATE: În această dimineață, biroul de presă al Consiliului Județean Constanța ne-a remis un punct de vedere despre situația mamiferelor din Ucraina de la Mihai Ionuț Nache, directorul interimar al Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, pe care îl redăm în continuare.


 
 ȘTIREA INIȚIALĂ:

Anul trecut, alături de antrenorii și veterinarii lor care au fugit de bombardamentele din Harkov, la Delfinariul din Constanța au ajuns patru delfini și trei lei de mare.


Procedurile pentru ca mamiferele să fie aduse în România au durat mai bine de două luni de zile.

Delfinii - Kiki, Maya, Marusia și Veterok și leii de mare - Alex, Mary și Zosya au ajuns la Delfinariul din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța la începutul lunii mai și au fost puse în carantină timp de o lună.Deja în luna iulie a anului trecut, delfinii din Ucraina, ieșiseră din carantină au început antrenamentele cu public și ulterior demonstrațiile alături de cele două femele pe Ni Ni și Chen Chen, găzduite de Delfinariul din Constanța din 2010.

Pentru participarea mamiferelor din Ucraina la demonstrații, Iulian Călin, directorul interimar al Complexului Muzeal de Științe ale Naturii de la acea vreme a semnat un contract pe un an cu firma Marine World SRL.Contractul a expirat în iulie 2023 și nu a mai fost reînoit.

Și nu doar pentru că prin acest document, Complexul Muzeal de Științe ale Naturii pierdea foarte mulți bani, obligându-se să vireze 40% din încasările Delfinariului către Marine World SRL ci pentru că în urma unui control efectuat de Camera de Conturi Constanța de pe lângă Curtea de Conturi a României a reieșit că documentul a fost încheiat nelegal( n.r. din infomațiile noastre taxele percepute pentru spectacole nu pot fi subiect de diviziune, așa cu reieșea din acel contract).

Mai departe, Camera de Conturi a sesizat Direcția Națională Anticorupție, serviciul teritorial Constanța care a efectuat în urmă cu două luni verificări cu privire la cele sesizate.

În acest moment, nu se știe exact ce se va întâmpla cu delfinii și leii de mare găzduiți de Delfinariul din Constanța. Sunt voci care susțin că din cauza războiului, contractul de găzduire ar fi pe perioadă nedeterminată, sunt însă și alte voci care afirmă că acest contract ar fi încetat cu totul.
Din acest motiv, am încercat pe parcursul acestei zilei să aflăm care va fi soarta mamiferelor din Ucraina și dacă vor trebui să-și găsească altă casă temporară în următoarea perioadă, cu toate că sunt specialiști din cadrul instituției care au avertizat că un astfel de transfer nu poate fi efectuat decât în sezonul rece și au reamintit că inițial s-a vorbit despre un contract de salvare.De câteva luni, președintele CJ, Mihai Lupu a numit un alt director la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, pe funcționarul public Mihai Ionuț Nache, angajat de facto al Consiliului Județean Constanța.

Am încercat să obținem de la acesta informații referitoare atât la relocarea delfinilor și leilor de mare din Ucraina cât și despre sumele totale plătite de CMSN către Marine World SRL până la data controlului Camerei de Conturi. Există informații despre o notificare transmisă de Complexul Muzeal de Științe ale Naturii pentru relocarea mamiferelor refugiate.

Cum Nache nu a putut fi contactat, ne-am adresat biroului de presă al Consilului Județean Constanța care ne-a confirmat expirarea contractului și a dat asigurări că va reveni cu informații despre termenii contractului încheiat de CMSN cu Marine World SRL pe care le vom publica în momentul în care vom intra în posesia lor.
 
Despre Marine World SRL

Firma cu sediul în Voluntari, înființată în aprilie 2022, a raportat după primul an de activitate o cifră de afaceri de 3,166,025 lei cu un profit de 1,967,945 lei și 2 angajați.

Obiectul principal de activitate ale companiei care aparține Elenei Focșa sunt activități recreative și distractive. Focșa mai figurează administrator și asociat unic și la Champignon Champion FF SRL cu sediul social tot în Ilfov. Nici administratorul Marine World SRL nu a putut fi contactată pentru un punct de vedere.
 
Pentru documentarea acestui articol s-au folosit informații și de pe platforma termene.ro.
 
Vom reveni.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

DNA, o nouă acțiune fulger la Consiliul Județean Constanța
 
Aproximativ trei mii de delfini au murit în Marea Neagră din cauza războiului din Ucraina

Delfinariu Constanța. Demonstrațiile delfinilor din Ucraina vor începe duminică


 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Firme din Constanța Decizii importante luate în Fortaletza Management SRL, acționarul majoritar al Decirom SA

06 Dec 2023 481

Achiziţia mobilierului urban inteligent din municipiul Medgidia, contestată la CNSC. Ce decizii au fost dictate?

05 Dec 2023 916

CNAIR a scos la licitație contracte pentru concesionarea de parcări și spații de servicii. Este vizată A4 care traversează județul Constanța

05 Dec 2023 588

Achiziții publice Reamenajarea spațiului din zona Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“ scoasă la licitație de Primăria Constanța

05 Dec 2023 583

Licitații publice Primăria Constanţa vrea să plătească 10 milioane de lei pentru reabilitarea zonei Coiciu-Casa de Cultură

04 Dec 2023 827

Licitații publice Achiziția pentru modernizare a Galeriei de Artă din Constanța, anulată de municipalitate (DOCUMENT)

04 Dec 2023 521

Alin Vintilă, director executiv în cadrul Primăriei Constanța s-a retras din Atelier Television SRL, ultimul businnes care avea legătură cu „imperiul” afaceristului Comănescu

03 Dec 2023 1755

Decizii CNSC Compania care a demolat activele aflate pe terenul Săli Polivalente din Constanța a contestat o licitație organizată de Academia „Mircea cel Bătrân"!

02 Dec 2023 744

Ziua de Comemorare a Victimelor SIDA Întârzieri în ceea ce privește îngrijirea complexă a persoanelor care trăiesc cu HIV!

01 Dec 2023 553

Județul Constanța, locul V în topul insolvențelor în primele zece luni din 2023

01 Dec 2023 499

Rezultatul final al fazei de evaluare în cadrul licitației serviciului de salubrizare din județul Constanța, contestat la CNSC. Ce decizii au fost dictate?

30 Nov 2023 616

Decizia de anulare a licitației de modernizare şi reabilitare a drumurilor comunale și stradale de către primăria Ghindăreşti, contestată la CNSC de compania controlată de Corneliu Dragomir

29 Nov 2023 553

Contestație la CNSC BLC Autohouse Leader SRL, nemulţumită de rezultatul unei licitaţii organizate de CN ACN SA Constanţa. Ce decizii au fost dictate?

29 Nov 2023 634

Monitorul Oficial Acționarii Murfatlar Vinul Romania SA au decis închiderea punctului de lucru din județul Constanța

28 Nov 2023 669

O firmă de pază locală a reușit să anuleze la CNSC o licitație organizată de Direcţia de Sănătate Publică Constanţa

27 Nov 2023 567