Deschidere editie

Un proces de milioane! Sunt vizate peste 12 mii de metri pătraţi de plajă din Mamaia (document)

Administraţia Naţională Apele Române prin Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral cheamă în judecată societatea Mehmetoglu SRL, Municipiul Constanţa, Consiliul Local Constanţa şi Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice.
Pe scurt, oficialii ABADL susţin că în acest proces cer „restituirea imobilului teren, plaja litoralului românesc, în suprafaţă de 12.167 mp, situată în staţiunea Mamaia, municipiul Constanţa, în patrimoniul public al Statului Român şi în administrarea ANAR-ABADL, rectificarea Cărţii Funciare nr. 206445 aferente Municipiului Constanţa în sensul radierii menţiunilor cu privire la dreptul de proprietate înscris în favoarea Mehmetoglu asupra terenului în suprafaţă de 12.167 mp şi constatarea nulităţii absolute a contractelor de vânzare - cumpărare“.
 
SC Mehmetoglu SRL nu se află pentru prima dată în atenţia magistraţilor, numele acestei firme figurând în două dosare instrumentate de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Într-una dintre cauze, SC Mehmetoglu SRL a fost trimisă în judecată pentru două infracţiuni de spălare a banilor. Tot în acest dosar, Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, este acuzat de patru infracţiuni de abuz în serviciu, iar Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, la data presupuselor fapte reprezentant al SC Mehmetoglu SRL, este suspectată de două infracţiuni de spălare a banilor.
 

Oficial

 
Conform portalului instanţelor de judecată, pe data de 20 martie, pe rolul Tribunalului Constanţa a fost depus dosarul nr. 7474/118/2017/a1, Secţia I Civilă, materia - civil, obiectul - revendicare imobiliară reexaminare taxă de timbru, stadiul procesual - fond. Administraţia Naţională Apele Române prin Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral are calitatea de reclamant, iar Mehmetoglu SRL, Municipiul Constanţa, Consiliul Local Constanţa, Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice au calitatea de pârâţi.
 

Se cere constatarea nulităţii absolute a contractelor de vânzare - cumpărare

 
Cu privire la acest proces, oficialii ABADL au precizat pentru cotidianul ZIUA de Constanţa următoarele: „Prin acţiunea în revendicare a dreptului de proprietate publică ce formează obiectul dosarului nr. 7474/118/2018 de pe rolul Tribunalului Constanţa, instituţia noastră a solicitat, în contradictoriu cu Mehmetoglu SRL, Municipiul Constanţa şi Statul Român - Ministerul Finanţelor Publice, restituirea imobilului teren, plaja litoralului românesc, în suprafaţă de 12.167 mp, situată în staţiunea Mamaia, municipiul Constanţa, în patrimoniul public al Statului Român şi în administrarea ANAR-ABADL, rectificarea Cărţii Funciare nr. 206445 aferente Municipiului Constanţa în sensul radierii menţiunilor cu privire la dreptul de proprietate înscris în favoarea Mehmetoglu asupra terenului în suprafaţă de 12.167 mp şi constatarea nulităţii absolute a contractelor de vânzare - cumpărare.
 
Instanţa a pus în vedere instituţiei noastre obligaţia de a achita taxa judiciară de timbru în cuantum de 277.273 de lei, sub sancţiunea anulării cererii ca netimbrată. Având în vedere dispoziţiile art. 30 din OUG 80/2013, conform cărora sunt scutite de taxă judiciară de timbru cererile şi acţiunile formulate de instituţiile publice când au ca obiect venituri publice, am formulat, la data de 19.03.2018, cerere de reexaminare împotriva taxei judiciare de timbru stabilite în sarcina noastră de instanţă, ce face obiectul dosarului 7474/I 18/2017/al. Precizăm că cererea de reexaminare are termen de judecată 26.03.2018“.
 

DNA - Sorin Gabriel Strutinsky

 
Societatea comercială Mehmetoglu SRL nu se află pentru prima dată în atenţia magistraţilor. Numele acestei firme figurează în două dosare instrumentate procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Pe data de 2 martie 2015, procurorii DNA - Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată a omului de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky, pentru patru infracţiuni de trafic de influenţă, dintre care una în formă continuată, instigare la săvârşirea a două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, instigare la săvârşirea a două infracţiuni de spălare a banilor, în formă continuată.
 
În actul de sesizare a instanţei se arată că, „în cursul anului 2009, inculpatul Strutinsky Gabriel Sorin a pretins de la un denunţător o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea comercială reprezentată de denunţător, în baza a trei contracte încheiate cu DADL (Direcţia Apelor Dobrogea Litoral)“. „În schimbul sumelor de bani pretinse, Strutinsky Gabriel Sorin, prevalându-se de influenţa exercitată asupra funcţionarilor DADL şi asupra Ministrului Mediului de la acea vreme, a promis că îi va determina să respecte obligaţiile contractuale asumate referitoare la plata preţului către societatea comercială respectivă. Ulterior, în baza pretinderii iniţiale, în perioada 2009 - 2012, Strutinsky Gabriel Sorin a primit de la denunţător suma totală de 1.286.958,17 lei, banii fiind viraţi din conturile bancare ale societăţii reprezentate de denunţător, în conturile bancare ale societăţilor comerciale indicate de suspect, respectiv SC New Home Construct SA, SC Mehmetoglu SRL, SC Nefermin SRL, SC Panel Building System SRL şi SC CDS Project SRL“.
 

DNA - Radu Mazăre, Sorina-Gina Hortolomei-Moscu

 
Într-un alt dosar, instrumentat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, au fost trimişi în judecată Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, pentru patru infracţiuni de abuz în serviciu, Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, la data presupuselor fapte reprezentant al societăţilor comerciale SC Mehmetoglu SRL, SC Bulevard SA şi SC Millenium Global Development SA, pentru două infracţiuni de spălare a banilor. Tot în acest dosar au fost trimise în judecată SC Mehmetoglu SRL, pentru două infracţiuni de spălare a banilor, SC Bulevard SA şi SC Millenium Global Development SA, pentru spălarea banilor.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, „la data de 12 octombrie 2004, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în calitate de primar al municipiului Constanţa, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu legate de corecta gestionare şi administrare a patrimoniului oraşului, cu ocazia vânzării, la un preţ derizoriu, de 23,56 de euro/mp, a unui teren în suprafaţă de 15.465,91 mp, situat în staţiunea Mamaia, faptă prin care a fost provocată unităţii administrativ-teritoriale o pagubă de 1.104.884,16 euro şi totodată au fost obţinute foloase necuvenite cumpărătorului bunului“.
 
„La data de 28 februarie 2007, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în aceeaşi calitate, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu legate de corecta gestionare şi administrare a patrimoniului oraşului, cu ocazia vânzării, la un preţ modest, a două terenuri în suprafaţă de 11.890 mp şi 502,81 mp, aparţinând Primăriei Constanţa, faptă prin care a fost provocată municipiului Constanţa o pagubă de 2.971.420 de euro şi totodată au fost obţinute foloase necuvenite cumpărătorului bunului.
 
Concret, inculpatul Mazăre Radu Ştefan a stabilit cu intenţie o valoare diminuată faţă de valoarea comercială reală pentru o suprafaţă de 11.890 mp teren situată în intravilanul municipiului Constanţa, staţiunea Mamaia, aparţinând domeniului privat al municipiului Constanţa, în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestuia. Terenul respectiv a fost cumpărat de SC Mehmetoglu SRL, reprezentată legal de inculpata Hortolomei-Moscu Sorina-Gina.
 
La data de 31 mai 2007, inculpatele Hortolomei-Moscu Sorina-Gina şi SC Mehmetoglu SRL au dobândit, prin cumpărare, de la RAEDPP Constanţa, un teren în suprafaţă de 502,81 mp, cunoscând că preţul atribuit era cu mult diminuat faţă de valoarea comercială reală. Terenul respectiv a fost ulterior transferat societăţilor comerciale SC Bulevard SA (la data de 31.10.2007) şi de SC Millenium Global Development SA (la data de 16.12.2010), reprezentate de aceeaşi inculpată. Tranzacţiile respective s-au făcut prin creşterea succesivă a preţului, astfel încât SC Millenium Global Development SA a dobândit terenurile respective la o valoare aproximativ egală cu cea de piaţă, fiind disimulată provenienţa ilicită a acestor terenuri“, au conchis procurorii DNA.
 

Mehmetoglu SRL, în datele Registrului Comerţului

 
Înfiinţată în anul 1991, societatea Mehmetoglu SRL are sediul social în municipiul Constanţa. Capitalul social subscris, de 101.000 de lei, integral vărsat, este compus din 101.000 de părţi sociale. Valoarea unei părţi sociale este de 10 lei. Compania este deţinută de SC Mega Development SRL, cu 99% din capitalul social, şi Georgiana Andreea Şerban, cu 1% din capitalul social. Administrator este Clubo Galactic SRL, reprezentată prin Georgiana Andreea Şerban. Mehmetoglu SRL se ocupă de închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate.
 
În anul fiscal 2014, firma ce zero salariaţi a declarat o cifră de afaceri de 5.77.100 de lei şi un profit de zero lei. De asemenea, în anul fiscal 2015, firma cu zero salariaţi a înregistrat o cifră de afaceri de 133.956 de lei şi un profit de zero lei. Situaţia financiară pe anul 2016 artă astfel: zero salariaţi, cifră de afaceri şi profit de zero lei.
 
Comunicatele DNA la care facem referire pot fi citite integral accesând secţiunea „Documente“.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitaţie la ABADL pentru monitorizarea biodiversităţii şi calităţii apei în cadrul proiectului „Reducerea eroziunii costiere, faza II“ (document)

10 Dec 2018 320

Primăria Constanţa prelungeşte termenul până la care puteţi trimite propuneri pentru Planul Urbanistic Zonal „Lac Tăbăcărie“

24 Nov 2018 549

O nouă investiție Lidl în municipiul Constanța! A fost solicitat aviz de gospodărire a apelor. Detalii

23 Nov 2018 829

ABADL caută o firmă specializată care va asigura asistenţa tehnică în cadrul proiectului „Reducerea eroziunii costiere, faza II, 2014-2020“ (document)

22 Nov 2018 535

ANM Lake Residence a solicitat aviz de gospodărire a apelor pentru realizarea unui imobil în Mamaia Nord. Detalii

15 Nov 2018 372

ABADL a avut șapte ani la dispoziție să consolideze taluzul din Faleză Nord. Urmare a reclamațiilor localnicilor, Primăria Constanța își ia terenul înapoi! (document)

30 Oct 2018 414

Administrația Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral cumpără echipamente de laborator (document)

24 Oct 2018 456

ABADL cere urgent expertiză tehnică Faleza dintre Cazinoul din Eforie Sud şi Capul Turcului, în pericol de prăbuşire (documente)

24 Oct 2018 1497

ABADL Constanţa a cumpărat un buldozer de la o firmă din Otopeni (document)

20 Oct 2018 693

Acces și parcare feribot la Ostrov. Cine urmează să facă investiția

18 Oct 2018 402

Primăria Constanţa, undă verde pentru Adriana Strutinsky. Ce presupune investiţia

17 Oct 2018 1439

Dumitru Pufleanu solicită aviz de gospodărire a apelor pentru un proiect realizat pe strada Pescarilor. Detalii

11 Oct 2018 1759

Parc Mamaia Nord SRL cere aviz de gospodărire a apelor de la ABADL. Este vorba despre restaurantul Parc din Mamaia

29 Sep 2018 935

Everest Construct SRL, undă verde de la Primăria Constanța. Este vizată o plajă din Mamaia

26 Sep 2018 270

PUZ-ul lacului Tăbăcărie, pe masa Comisiei tehnice de urbanism. Actul, elaborat de o firmă din Miercurea Ciuc (document)

24 Sep 2018 1667

DSP Constanţa a luat o decizie privind scăldatul în zona Laguna - plaja Mangalia, în urma episodului de poluare

05 Sep 2018 476

Luca SRL va construi în zona limitrofă a plajei Mangalia. Ce a solicitat de la ABADL

04 Sep 2018 508

Licitaţie la ABADL pentru închirierea a două suprafeţe din albia minoră a Fluviului Dunărea

04 Sep 2018 451

Emimo Impex SRL din Oradea a bătut palma cu ABADL (document)

01 Sep 2018 689

Porțiune de plajă de la Mangalia închisă după ce a fost poluată cu hidrocarburi. Ce măsuri au fost luate în zonă (galerie foto)

28 Aug 2018 796

Plajă turistică, amenajată de Laricont 2007 în Mamaia

28 Aug 2018 486

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral avansează cu proiectul staţiilor hidrometrice pe râurile din Constanţa şi Tulcea (document)

28 Aug 2018 622

ABADL achiziţionează un spectrofotometru! Iată cine va furniza aparatul! (document)

25 Aug 2018 644

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral Constanţa, cu sediul în Tulcea, angajează

24 Aug 2018 887

Ventura Litoral va amenaja o plajă turistică în Mamaia

22 Aug 2018 566

Ce pun la cale ExxonMobil Sucursala Bucureşti şi OMV Petrom SA. Este vizată o investiţie la Tuzla

13 Aug 2018 1780

Achiziţie de un milion de lei la Administraţia Bazinală de Apa Dobrogea - Litoral. Iată ce se cumpără! (document)

11 Aug 2018 702

Plajă turistică, amenajată de Pupa Fitness Pupa SRL în Mamaia. Date despre investitor

02 Aug 2018 539

Iridex Group Salubrizare SRL face curăţenie pe plajele din administrarea ABADL (document)

28 Jul 2018 612

Plajă turistică, amenajată de Terra Office SRL. Iată zona pentru care a fost emisă autorizația de construire!

18 Jul 2018 539

Imobil de şapte etaje în Mamaia Nord. Europrod Energy SRL a solicitat aviz de gospodărire a apelor

17 Jul 2018 635

A semnat cu ABADL. Opal Construct SRL va furniza doua bărci multirol pentru intervenție rapidă și evacuare (document)

17 Jul 2018 771

PUZ pentru zona Campingului Pescăresc - Mamaia Nord, iniţiat de milionarul de Top 300 Virgil Călina. Ce a solicitat de la ABADL

16 Jul 2018 1349

Waldy Com Sales & Logistics SRL, în dizolvare, anunță că va ridica un bloc în zona Pinguin din Mamaia

14 Jul 2018 1132

Investiţie nouă Compania OMV Petrom SA, aviz de gospodărire a apelor pentru executarea lucrărilor în sonda L2 Lebăda

15 Jun 2018 1436

ABADL, chemată la bară de Saga Logistic Management SRL. Magistraţii de la Curtea de Apel Constanţa vor judeca dosarul

01 Jun 2018 572

Tehnorex International SA se va ocupa de inspecţia, repararea şi andocarea navei „Marina 1“ (document)

30 May 2018 552

O firmă din Danemarca și una din Italia s-au îndreptat împotriva ABADL. Despre ce este vorba

26 May 2018 1642

Faleza dintre Cazinoul din Eforie Sud şi Capul Turcului o ia la vale! Ce măsuri se stabilesc (document)

23 May 2018 2743

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral Constanţa – Sistemul de Gospodărire a Apelor Tulcea scoate la concurs trei posturi vacante

18 May 2018 925

Marian Mitrea, fostul şef al ABADL, revocat din funcţia de administrator al Utilnavorep SA

18 May 2018 1267

Cui îi va fi atribuit contractul de curăţare şi protecţie a plajelor aferente litoralului Mării Negre? ABADL va plăti peste 1,5 milioane de lei (documente)

14 May 2018 731

Oficial despre inundațiile de la Techirghiol. A fost cod roșu de precipitații. Un sens giratoriu a fost acoperit de apă

11 May 2018 2567

ABADL vrea să reducă la minimum riscul inundaţiilor din localităţile situate în Delta Dunării (document)

08 May 2018 536

ABADL caută chiriaşi pentru mai multe suprafeţe de teren din albia minoră a Dunării. Cine poate participa la licitaţie

01 May 2018 1307

Plajele, verificate de ministrul Apelor şi Pădurilor Ce mesaj le-a transmis celor care au închiriat plaje. Se va lăsa cu amenzi! (galerie foto)

27 Apr 2018 1392

Licitaţie de peste 707 milioane de lei organizată de ABADL 15 firme „se bat“ pentru execuţia lucrărilor de reducere a eroziunii costiere (document)

17 Apr 2018 2150

ABADL, reclamată la CNSC de Saga Logistics Management SRL din Cluj. Care este motivul

16 Apr 2018 1181

Concurs de angajare la Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral

01 Apr 2018 2441

Pregătirea plajelor pentru sezonul estival 2018 golește conturile ABADL cu aproximativ jumătate de milion de lei. Ce lucrări vor fi executate (document)

01 Mar 2018 1093