Deschidere editie

Un proces de milioane! Sunt vizate peste 12 mii de metri pătraţi de plajă din Mamaia (document)

Administraţia Naţională Apele Române prin Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral cheamă în judecată societatea Mehmetoglu SRL, Municipiul Constanţa, Consiliul Local Constanţa şi Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice.
Pe scurt, oficialii ABADL susţin că în acest proces cer „restituirea imobilului teren, plaja litoralului românesc, în suprafaţă de 12.167 mp, situată în staţiunea Mamaia, municipiul Constanţa, în patrimoniul public al Statului Român şi în administrarea ANAR-ABADL, rectificarea Cărţii Funciare nr. 206445 aferente Municipiului Constanţa în sensul radierii menţiunilor cu privire la dreptul de proprietate înscris în favoarea Mehmetoglu asupra terenului în suprafaţă de 12.167 mp şi constatarea nulităţii absolute a contractelor de vânzare - cumpărare“.
 
SC Mehmetoglu SRL nu se află pentru prima dată în atenţia magistraţilor, numele acestei firme figurând în două dosare instrumentate de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Într-una dintre cauze, SC Mehmetoglu SRL a fost trimisă în judecată pentru două infracţiuni de spălare a banilor. Tot în acest dosar, Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, este acuzat de patru infracţiuni de abuz în serviciu, iar Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, la data presupuselor fapte reprezentant al SC Mehmetoglu SRL, este suspectată de două infracţiuni de spălare a banilor.
 

Oficial

 
Conform portalului instanţelor de judecată, pe data de 20 martie, pe rolul Tribunalului Constanţa a fost depus dosarul nr. 7474/118/2017/a1, Secţia I Civilă, materia - civil, obiectul - revendicare imobiliară reexaminare taxă de timbru, stadiul procesual - fond. Administraţia Naţională Apele Române prin Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral are calitatea de reclamant, iar Mehmetoglu SRL, Municipiul Constanţa, Consiliul Local Constanţa, Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice au calitatea de pârâţi.
 

Se cere constatarea nulităţii absolute a contractelor de vânzare - cumpărare

 
Cu privire la acest proces, oficialii ABADL au precizat pentru cotidianul ZIUA de Constanţa următoarele: „Prin acţiunea în revendicare a dreptului de proprietate publică ce formează obiectul dosarului nr. 7474/118/2018 de pe rolul Tribunalului Constanţa, instituţia noastră a solicitat, în contradictoriu cu Mehmetoglu SRL, Municipiul Constanţa şi Statul Român - Ministerul Finanţelor Publice, restituirea imobilului teren, plaja litoralului românesc, în suprafaţă de 12.167 mp, situată în staţiunea Mamaia, municipiul Constanţa, în patrimoniul public al Statului Român şi în administrarea ANAR-ABADL, rectificarea Cărţii Funciare nr. 206445 aferente Municipiului Constanţa în sensul radierii menţiunilor cu privire la dreptul de proprietate înscris în favoarea Mehmetoglu asupra terenului în suprafaţă de 12.167 mp şi constatarea nulităţii absolute a contractelor de vânzare - cumpărare.
 
Instanţa a pus în vedere instituţiei noastre obligaţia de a achita taxa judiciară de timbru în cuantum de 277.273 de lei, sub sancţiunea anulării cererii ca netimbrată. Având în vedere dispoziţiile art. 30 din OUG 80/2013, conform cărora sunt scutite de taxă judiciară de timbru cererile şi acţiunile formulate de instituţiile publice când au ca obiect venituri publice, am formulat, la data de 19.03.2018, cerere de reexaminare împotriva taxei judiciare de timbru stabilite în sarcina noastră de instanţă, ce face obiectul dosarului 7474/I 18/2017/al. Precizăm că cererea de reexaminare are termen de judecată 26.03.2018“.
 

DNA - Sorin Gabriel Strutinsky

 
Societatea comercială Mehmetoglu SRL nu se află pentru prima dată în atenţia magistraţilor. Numele acestei firme figurează în două dosare instrumentate procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Pe data de 2 martie 2015, procurorii DNA - Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată a omului de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky, pentru patru infracţiuni de trafic de influenţă, dintre care una în formă continuată, instigare la săvârşirea a două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, instigare la săvârşirea a două infracţiuni de spălare a banilor, în formă continuată.
 
În actul de sesizare a instanţei se arată că, „în cursul anului 2009, inculpatul Strutinsky Gabriel Sorin a pretins de la un denunţător o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea comercială reprezentată de denunţător, în baza a trei contracte încheiate cu DADL (Direcţia Apelor Dobrogea Litoral)“. „În schimbul sumelor de bani pretinse, Strutinsky Gabriel Sorin, prevalându-se de influenţa exercitată asupra funcţionarilor DADL şi asupra Ministrului Mediului de la acea vreme, a promis că îi va determina să respecte obligaţiile contractuale asumate referitoare la plata preţului către societatea comercială respectivă. Ulterior, în baza pretinderii iniţiale, în perioada 2009 - 2012, Strutinsky Gabriel Sorin a primit de la denunţător suma totală de 1.286.958,17 lei, banii fiind viraţi din conturile bancare ale societăţii reprezentate de denunţător, în conturile bancare ale societăţilor comerciale indicate de suspect, respectiv SC New Home Construct SA, SC Mehmetoglu SRL, SC Nefermin SRL, SC Panel Building System SRL şi SC CDS Project SRL“.
 

DNA - Radu Mazăre, Sorina-Gina Hortolomei-Moscu

 
Într-un alt dosar, instrumentat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, au fost trimişi în judecată Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, pentru patru infracţiuni de abuz în serviciu, Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, la data presupuselor fapte reprezentant al societăţilor comerciale SC Mehmetoglu SRL, SC Bulevard SA şi SC Millenium Global Development SA, pentru două infracţiuni de spălare a banilor. Tot în acest dosar au fost trimise în judecată SC Mehmetoglu SRL, pentru două infracţiuni de spălare a banilor, SC Bulevard SA şi SC Millenium Global Development SA, pentru spălarea banilor.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, „la data de 12 octombrie 2004, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în calitate de primar al municipiului Constanţa, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu legate de corecta gestionare şi administrare a patrimoniului oraşului, cu ocazia vânzării, la un preţ derizoriu, de 23,56 de euro/mp, a unui teren în suprafaţă de 15.465,91 mp, situat în staţiunea Mamaia, faptă prin care a fost provocată unităţii administrativ-teritoriale o pagubă de 1.104.884,16 euro şi totodată au fost obţinute foloase necuvenite cumpărătorului bunului“.
 
„La data de 28 februarie 2007, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în aceeaşi calitate, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu legate de corecta gestionare şi administrare a patrimoniului oraşului, cu ocazia vânzării, la un preţ modest, a două terenuri în suprafaţă de 11.890 mp şi 502,81 mp, aparţinând Primăriei Constanţa, faptă prin care a fost provocată municipiului Constanţa o pagubă de 2.971.420 de euro şi totodată au fost obţinute foloase necuvenite cumpărătorului bunului.
 
Concret, inculpatul Mazăre Radu Ştefan a stabilit cu intenţie o valoare diminuată faţă de valoarea comercială reală pentru o suprafaţă de 11.890 mp teren situată în intravilanul municipiului Constanţa, staţiunea Mamaia, aparţinând domeniului privat al municipiului Constanţa, în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestuia. Terenul respectiv a fost cumpărat de SC Mehmetoglu SRL, reprezentată legal de inculpata Hortolomei-Moscu Sorina-Gina.
 
La data de 31 mai 2007, inculpatele Hortolomei-Moscu Sorina-Gina şi SC Mehmetoglu SRL au dobândit, prin cumpărare, de la RAEDPP Constanţa, un teren în suprafaţă de 502,81 mp, cunoscând că preţul atribuit era cu mult diminuat faţă de valoarea comercială reală. Terenul respectiv a fost ulterior transferat societăţilor comerciale SC Bulevard SA (la data de 31.10.2007) şi de SC Millenium Global Development SA (la data de 16.12.2010), reprezentate de aceeaşi inculpată. Tranzacţiile respective s-au făcut prin creşterea succesivă a preţului, astfel încât SC Millenium Global Development SA a dobândit terenurile respective la o valoare aproximativ egală cu cea de piaţă, fiind disimulată provenienţa ilicită a acestor terenuri“, au conchis procurorii DNA.
 

Mehmetoglu SRL, în datele Registrului Comerţului

 
Înfiinţată în anul 1991, societatea Mehmetoglu SRL are sediul social în municipiul Constanţa. Capitalul social subscris, de 101.000 de lei, integral vărsat, este compus din 101.000 de părţi sociale. Valoarea unei părţi sociale este de 10 lei. Compania este deţinută de SC Mega Development SRL, cu 99% din capitalul social, şi Georgiana Andreea Şerban, cu 1% din capitalul social. Administrator este Clubo Galactic SRL, reprezentată prin Georgiana Andreea Şerban. Mehmetoglu SRL se ocupă de închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate.
 
În anul fiscal 2014, firma ce zero salariaţi a declarat o cifră de afaceri de 5.77.100 de lei şi un profit de zero lei. De asemenea, în anul fiscal 2015, firma cu zero salariaţi a înregistrat o cifră de afaceri de 133.956 de lei şi un profit de zero lei. Situaţia financiară pe anul 2016 artă astfel: zero salariaţi, cifră de afaceri şi profit de zero lei.
 
Comunicatele DNA la care facem referire pot fi citite integral accesând secţiunea „Documente“.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE. Protest în fața sediului ABADL din Constanța. Ce nemulțumiri au protestatarii (galerie foto)

12 Jul 2019 615

Sindicatul Apele Române Litoral, la judecată cu ABADL. Ce revendică angajaţii

12 Jul 2019 638

Dispute pe o licitaţie organizată de Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral. Care sunt părţile implicate. Despre ce este vorba

10 Jul 2019 911

ABADL monitorizează calitatea apei din lacul Techirghiol

20 Jun 2019 905

Editorial Uzun de la ABADL stă la umbra aerului condiţionat şi se face că nu observă dispreţul administratorilor de plajă?!

20 Jun 2019 1989

Operatori economici din Mamaia și Eforie, sancționați pentru amplasarea șezlongurilor la un pas de apa mării

19 Jun 2019 4184

Bătaie de joc pe plajele din Mamaia. Şezlongurile sunt amplasate la un pas de apa mării

17 Jun 2019 6540

USR Constanţa, sesizări către ABADL şi Poliţia Locală Lacul Tăbăcărie a devenit bătaia de joc a autorităţilor. Ce spune administratorul luciului de apă?

14 Jun 2019 2076

Constănţeanul supărat Asociația „Verde Urban“ - „Cine curăţă lacul Tăbăcărie?“

08 Jun 2019 1707

White Beach SRL va amenaja o plajă turistică în Mamaia

31 May 2019 635

ABADL a aplicat sancţiuni pentru mai multe UAT-uri din judeţul Constanţa. Iată valoarea şi motivul amenzilor!

29 May 2019 499

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral Constanţa angajează agent hidrotehnic

15 May 2019 489

Sector de plajă din Mamaia, amenajat de Club Crush SRL - fosta firmă a Mirelei Matichescu, administratorul judeţului Constanţa

15 May 2019 978

Posturi vacante la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral Constanța

13 May 2019 1431

ABADL scoate din conturi peste 22 de milioane de lei pentru pregătirea, curăţarea şi protecţia suprafeţelor de plajă. Detalii (document)

10 May 2019 571