evz.ro Damen confirmă încheierea negocierilor cu Guvernul României pentru preluarea Șantierului Naval Daewoo Mangalia

Grupul Damen Shipyards anunță încheierea negocierilor cu Guvernul României, privind prelarea Șantierului Naval Daewoo Mangalia. Într-un comunicat de presă, Damen își exprimă speranța că, în ședința AGA a șantierului, acționarii vor aproba renunțarea statului român la dreptul de preempțiune în privința pachetului de acțiuni deținut până acum de partea coreeană.          
 
Reacția, de astăzi, a companiei Damen, vine după ce în urmă cu trei zile, ministerul Economiei a finalizat, după mai multe negocieri, acordul prin care constructorul naval olandez preia Șantierul Naval Daewoo Mangalia. S-a convenit ca statul român să nu își mai exercite dreptul de preempțiune, Damen acceptând, însă, să cesioneze 2% din acțiuni, statului român, cu titlul gratuit astfel încât rămâne cu 49% iar Șantierul Naval 2 Mai Mangalia cu 51%. Acum, partea olandeză confirmă încheierea negocierilor, printr-un comunicat de presă.
 
“Negocierile dintre Grupul Șantierului Naval Damen și Guvernul României pentru Șantierul Naval Mangalia au fost finalizate în seara zilei de 21 martie. René H. Berkvens, CEO: "Suntem foarte mulțumiți de discuțiile pozitive și constructive ținute cu dl Dănuț Andrușcă, ministrul economiei și cu echipa sa. Așteptăm cu nerăbdare un rezultat pozitiv al votului acționarilor la reuniunea extraordinară a acționarilor din data de 30 martie, unde, sperăm, se va renunța la dreptul de preempțiune. Acesta este obstacolul cheie în procesul de realizare a unui parteneriat strategic pe termen lung cu Guvernul României”.
 
Șantierul naval Mangalia este cunoscut sub numele de Daewoo Mangalia Heavy Industries (DMHI). În prezent, Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) deține 51% din acțiunile din curte. Pe 10 noiembrie 2017, Damen a semnat un contract de cumpărare pentru achiziționarea participației DSME la DMHI, sub rezerva dreptului de preempțiune al Guvernului României (prin participarea sa la Santierul Naval "2 Mai" SA Mangalia). În urma negocierilor productive și concludente privind parteneriatul strategic pe termen lung cu înalți oficiali ai Guvernului României, preconizarea renunțării la dreptul de preempțiune va fi făcută publică până la sfârșitul lunii martie. Ulterior, la scurt timp, este de așteptat finalizarea cu succes a tranzacției.
 
"Având sprijinul Guvernului României, Damen va stabiliza situația financiară a șantierului, va reface numărul angajaților și va crește nivelul de activitate pentru proiectele de înaltă calitate. Între timp, Damen va facilita o tranziție lină și va păstra resursele umane experimentate și înalt calificate ", spune René H. Berkvens.
 
Angajamentul lui Damen față de industria construcțiilor navale din România este bine stabilit. Compania a deținut și operat Damen Shipyards Galati din 1999”.

Autor: Feri Predescu

Sursa: EVZ.ro. 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Accident rutier cu victime, în Mangalia

18 Feb 2021 786

Decizii importante în cadrul Consiliului de Administrație al societății Șantierul Naval Damen Galați

17 Feb 2021 480

Judecata în dosarul privind achiziţia corvetelor multifuncţionale s-a terminat

05 Feb 2021 1133

Oficial de la Înalta Curte! Hotărâre definitivă în dosarul privind achiziţia corvetelor multifuncţionale

04 Feb 2021 1443

Acționarii Damen Shipyards Mangalia SA se întrunesc în ședință. Ce se află pe ordinea de zi

26 Nov 2020 681

Modificări în Consiliul de Supraveghere al societății Damen Shipyards Mangalia SA

24 Nov 2020 831

A doua corvetă construită de Damen în România, livrată către Marina Militară din Pakistan

13 Nov 2020 830

Decizii importante ale Șantierului Naval 2 Mai SA Mangalia, la ultima ședință

05 Oct 2020 1242

Dosarul privind achiziţia corvetelor multifuncţionale a ajuns la Înalta Curte. Când s-a stabilit primul termen

05 Sep 2020 1007

Ioan Griguță, revocat din funcția de reprezentant al Șantierului Naval 2 Mai SA Mangalia din AGOA Damen Mangalia

05 Sep 2020 913

Oficial! Iată câte disponibilizări va face Grupul Damen în lume. 870 de angajați de la Mangalia și Galați, afectați

05 Aug 2020 1257

Consiliul de Administrație al Societății Șantierului Naval 2 Mai – SA schimbă reprezentantul din AGOA Damen Mangalia

31 Jul 2020 997

Hotărâre definitivă în dosarul privind achiziţia de către MApN a patru corvete multifuncţionale

15 May 2020 1459

Înalta Curte va analiza cererea de strămutare a dosarului privind achiziţia de către MApN a patru corvete multifuncţionale

12 May 2020 793

Contract de peste 32 de milioane de lei Nava maritimă pentru scafandri „Grigore Antipa“, modernizată (document)

07 Apr 2020 2828