DNA-ul şi şpaga

Poveşti despre Bac picat sau trecut „cu fofârlica“, despre profesori care le-au dat o mână de ajutor liceenilor - plătită sau nu - pentru a-i ajuta să treacă examenul maturităţii sau chiar despre cadre didactice care s-ar fi lăsat înduioşate de chinurile elevilor şi ar fi închis ochii la încercările lor de copiere se tot aud în fiecare an. Judeţul Constanţa, sau mai bine zis municipiul Mangalia, produce însă premiere la Bac anul acesta: avem decani de facultăţi după gratii şi clase întregi care au beneficiat de clemenţa examinatorilor.
 
Bac-ul ar trebui să fie un examen al maturităţii. Cu toate acestea, la Mangalia am avut, susţin procurorii, un exemplu extrem de promovare a testului prin metode mai puţin legale. Anchetatorii de la Anticorupţia constănţeană l-au trimis în judecată săptămâna trecută pe fostul decan al unei facultăţi de inginerie din cadrul Politehnicii Bucureşti, acuzat fiind de „luare de mită în formă continuată şi permitere a accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii“. Fireşte, alături de el au căzut şi alţii, însă fostul decan a fost singurul trimis în stare de arest preventiv. Concret, procurorii DNA l-au acuzat pe acesta că ar fi primit de la intermediari, în numele elevilor, 3.000 de euro şi contravaloarea cazării şi mesei, în sumă de peste 1.800 de lei. La rândul său, fostul decan s-ar fi folosit de calitatea de preşedinte al comisiei de Bac de la un centru de examinare, „pentru a permite elevilor să promoveze, în mod fraudulos, proba la disciplina chimie din cadrul examenului de Bacalaureat“. Toate bune şi frumoase, numai că apoi au fost descoperite pe băncile liceenilor rezolvările subiectelor trase la xerox înainte de examen, prin înlesnirea fostului decan. Moment în care DNA-ul a fost sesizat, ex-decanul a fost încătuşat, iar Bac-ul a fost compromis, cel puţin în ochii oamenilor. Iar Ministerul Educaţiei ne transmite că „dezaprobă orice comportament care aduce atingere normelor legale şi de conduită profesională şi sancţionează fără menajamente abaterile celor care activează în sistemul naţional de învăţământ“, conform unui comunicat oficial. Bilanţ Bac 2013 la Mangalia: un ex-decan încătuşat, procurori autosesizaţi, cazuri finalizate cu succes (pentru organele de anchetă) şi noi procese pe rolul instanţelor. Oare la anul ce va mai fi?!
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

IPJ BacăuElevii din Buhuși au primit vizita polițiștilor

29 Apr 2024 252

IPJ BacăuPolițiștii în mijlocul copiilor din Dărmănești

26 Apr 2024 293

IPJ Bacău”Școala altfel ”, în comuna Oituz

25 Apr 2024 260

IPJ BacăuReținut de polițiștii Secţiei 4 Poliţie Rurală Podu Turcului pentru infracțiuni la regimul rutier

24 Apr 2024 365

Cutremur în România! Iată magnitudinea seismului

24 Apr 2024 843

IPJ Bacău Acțiune a polițiștilor Secției 4 Poliție Rurală Podu Turcului

22 Apr 2024 287

IPJ BacăuAcțiune a polițiștilor din Onești pentru disciplinarea pietonilor și bicicliștilor

19 Apr 2024 285

IPJ BacăuUrmărit internațional, depistat de polițiștii de investigații criminale

16 Apr 2024 332

Interviu online cu voleibalista Alexandra Spînoche, căpitanul CSM Constanța „E o plăcere să mă întorc acasă și să joc pentru orașul meu“

16 Apr 2024 1292

Alocaţiile de stat pentru copii achitate în luna februarie 2024 au depăşit 1,22 miliarde de lei

14 Apr 2024 466

Volei După trei victorii cu Știința Bacău, CSM Constanța și-a asigurat prezența în Divizia A1 și pentru sezonul viitor

14 Apr 2024 656

Vernisajul expoziției „Aquamorfoze” a artistei Mihaela Craiu, la Casa Avramide din Tulcea

13 Apr 2024 489

IPJ BacăuAcțiune a Serviciului de Ordine Publică Bacău privind paza bunurilor și valorilor

12 Apr 2024 360

IPJ BacăuDepistat băut și cu permisul de conducere anulat, la volanul unui ATV neînmatriculat/neînregistrat

10 Apr 2024 267

IGSUCele mai multe intervenții au fost desfășurate în zona București – Ilfov, urmată de județele Bacău, Mureș, Galați și Cluj.

10 Apr 2024 313