Editorial 2023, un an tensionat, încărcat cu multe evenimente

  • A fost un an plin, tumultuos, încărcat de o mulțime de schimbări de situație și tensiuni atât la nivel național, cât și în lume.
 
Ultima lună, decembrie, ne duce cu gândul la ultimul capitol al anului, perioadă în care facem retrospectiva evenimentelor parcurse.
 
A fost un an plin, tumultuos, încărcat de o mulțime de schimbări de situație și tensiuni atât la nivel național, cât și în lume.
 
Dacă anul trecut a fost sub semnul războiului din Ucraina, în 2023 conflictul vecinilor noștri cu Rusia a fost împins într-un con de umbră de alt război, mai spre est. Atacul Hamas asupra civililor din Israel, dar și răspunsul israelienilor și apoi războiul ce a urmat între cele două forțe, a atras atenția întregului mapamond prin încleștarea dură, dar și prin pericolul de a se extinde acest conflict la o scară mai mare. Un număr foarte mare de civili au căzut victime ale războiului și de o parte și de cealaltă a frontului, Hamas reușind să captureze ca ostatici o mulțime de civili din Israel. Printre aceștia s-au numărat și cetățeni români, care prin demersurile diplomatice au reușit să revină în țară. Până în prezent, 288 de persoane, cetățeni români și membri de familie ai acestora, au fost evacuate din Fâșia Gaza.
 
Puterile europene s-au văzut puse în fața unei avalanșe de amenințări cu bombe, ca replici ale palestinienilor și simpatizanților lor pentru susținerea Israelului. Aeroporturi mari din Franța și locuri publice din Germania (gări sau sedii ale unor instituții) au fost scena unor intervenții polițienești. În unele cazuri, poliţia a vorbit despre gruparea teroristă palestiniană Hamas, ca iniţiator al ameninţărilor.
 
La nivel național, protestele au fost cap de afiș, ca urmare a crizei economice care își arată deja efectele din plin. Salariați din mai multe sectoare bugetare au organizat proteste, greve și manifestații, începând cu cei din învățământ cu protestele lor din timpul verii. Din toamnă, le-au urmat exemplul, nemulțumiți de condiții de muncă și de salarii, cei din CAS, ITM, Casa de Pensii, Poșta Română, CFR și ultimii (cel puțin, deocamdată), personalul TESA din sănătate.
 
Vremea a fost, la rândul ei, instabilă, spre finalul anului au fost furtuni, acumulări mari de apă și intensificări ale vântului în aproape toată țara. Județul Constanța a fost printre cele mai afectate de codurile de vreme rea. Intensificările vântului au fost atât de puternice, ajungând la viteze de peste 150 km/h, culcând la pământ copaci, stâlpi și acoperișuri.
 
Efectele codurilor roșu și galben de furtuni și ploi s-au întins pe o perioadă destul de lungă, ca să nu mai amintim și de pagubele materiale rezultate. Din fericire, nu au fost victime omenești, dar amploarea bilanțului total probabil că îl vom vedea ceva mai târziu.
 
Citește și

Editorial! Magia Sărbătorilor poate fi spulberată de generozitatea unora! De ce Moșii iubesc mai mult alți copii?
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Israel-Hamas Populaţia din Gaza „moare de foame”, denunţă un înalt responsabil al OMS

31 Jan 2024 798

Oficial de la MAE despre acuzațiile grave privind presupusa implicare a unor membri ONU în atacurile teroriste ale Hamas împotriva Israelului

29 Jan 2024 579

Negociatorii americani, aproape de un acord pentru eliberarea treptată a ostaticilor Hamas

28 Jan 2024 585

Ministrul de externe israelian cere demisia șefului UNRWA. Acuzații grave

28 Jan 2024 780

Hamas a negat că personalul ONU colaborează la acţiunile militanţilor săi

27 Jan 2024 679

Preţul aurului se va menţine ridicat şi în 2024

22 Jan 2024 954

Premierul israelian Benjamin Netanyahu - „Resping categoric condiţiile pentru capitulare puse de monştrii Hamas“ (VIDEO)

21 Jan 2024 1030

Hamas Atacul din 7 octombrie asupra Israelului a fost „o etapă necesară" împotriva ocupaţiei israeliene a teritoriilor palestiniene

21 Jan 2024 682

Israel-Hamas Premierul Netanyahu i-a reiterat președintelui american, Biden, poziția sa referitor la „suveranitatea palestiniană”

20 Jan 2024 720

Războiul Israel-Hamas Eurodeputații cer încetarea definitivă a focului cu două condiții. Iată care sunt acestea

18 Jan 2024 644

Israel-Hamas Sunt 100 de zile de incertitudine și speranță, declară șefa diplomației germane

14 Jan 2024 685

Israel-Hamas Armata israeliană promite să sporească presiunea militară asupra Hamas

14 Jan 2024 606

Israel-Hamas Rebelii Houthi amenință cu noi atacuri asupra Yemenului

13 Jan 2024 860

Israel-Hamas Apropierea între Israel și tarile arabe - cel mai bun mijloc de a izola Iranul, afirmă Blinken

11 Jan 2024 695

Israel-Hamas Africa de Sud a acuzat Israelul de „acte de genocid sistematice”

11 Jan 2024 668