Editorial An nou, planuri noi. Ce se va alege de ele?





 
  • Începutul de an 2024, așa cum se întâmplă dealtfel în fiecare an în aceeași perioadă, ne găsește pe majoritatea dintre noi, plini de speranță și cu privirea îndreptată spre viitor. După bilanțul de la finalul anului ce tocmai s-a scurs și retrospective pe care mulți le-am făcut, cu ce a fost bine și ce a fost rău, probabil mulți au tras o linie imaginară și au stabilit în forul interior că unele aspecte încă mai au nevoie de lucru, de șlefuire sau de stabilire a unor noi priorități.
 
Acea așa-zisă agendă personală, în care după ce am „cernut sita” gândurilor, faptelor, reușitelor sau nereușitelor, ajungem la niște conștientizări, fiecare în funcție de experiența și ritmul său, de asemenea și de alegerile pe care le-a făcut sau nu le-a făcut pe parcursul anului trecut.
 
Și pentru că ultima cifră a anului tocmai ce s-a schimbat, avem tendința să ne stabilim dorințe, cu scopul de a umple acele „goluri” rămase în agenda de lucru. Cu alte cuvinte, ceea ce credem că ar mai fi de făcut cu noi înșine și poate și în relație cu cei din jurul nostru.
 
Până aici, totul bine și frumos, nu este deloc rău să îți stabilești scopuri, să vezi unde mai ai de lucrat cu tine, pe undeva cred că este în firea umană asta. Suntem ființe dotate cu puterea de a ne imagina și de a crea.
 
Numai că realitatea văzută din teren arată că doar simpla stabilire a dorinței sau a planului nu este deloc suficientă. Cel puțin, nu pe termen lung. Mai corect spus, ar fi doar primul pas care este de făcut. Dacă tot elanul acesta pe care îl avem la începutul anului s-ar menține pentru o vreme, ar exista șanse să și realizăm ce ne-am propus. Pe lângă dorință, scop, ar mai fi de adăugat un termen în ecuația reușitei, acel cuvânt este perseverență.
 
Personal, nu cunosc oameni care să fi realizat ceva cât de cât valoros, fără a avea în spate un soi de tenacitate, de a se menține loiali față de ce și-au propus. Spre pur exemplu mundan și evident, să zicem că cineva și-a propus să facă mai multă mișcare și își trasează singur sarcina de a merge la sală sau să alerge. Corpul său va fi altfel, dacă va vizita sala de sport doar de două ori? Întrebarea e retorică, desigur.
Sigur că exemplul este unul banal, dar este de dragul înțelegerii aspectului, iar situația de mai sus se poate extrapola în multe alte aspecte ale vieții, cum ar fi să scapi de un atașament toxic, să duci o viață mai sănătoasă, să te vindeci de o traumă, etc.
 

Ideea este că sunt foarte mulți care își fac promisiuni la începutul anului, dar pe care le uită prea ușor. Este adevărat, cu asiduitatea, perseverența nu ne naștem neapărat și nici nu știu cât se mai învață în școli. Se capătă pe parcurs, însă ține mult de fiecare dacă o cultivă de-a lungul vieții sau nu. Și dacă nu ne ținem de ceea ce ne-am propus cu noi înșine, nu ne va atrage nimeni atenția. Dar ceea ce este cel mai grav este că ne trădăm pe noi nu pe altcineva, pentru că nu este vorba aici că uiți de promisiunile făcute altcuiva, ci de promisiunile făcute ție însuți. Și cred că nu exagerez dacă mă hazardez să spun că este ca un legământ pe care îl faci cu tine.
 
 Citește și
2023, un an tensionat, încărcat cu multe evenimente
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Poliția RomânăSe organizează o nouă sesiune de admitere în cele 2 unități de învățământ postliceal ale Poliției Române- Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” – Câmpina și Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mu

24 Apr 2024 294

Sharks Gym Constanța Luptătorul Alex Filip revine în ring, în gala K1 Fighting Network Romania. „Este o ocazie unică“ (GALERIE FOTO)

10 Apr 2024 1103

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie – partea întâi – ziua 14 8 aprilie 2024 Luna nouă în Berbec

08 Apr 2024 483

Eclipsa totală de Soare în Berbec, din 8 Aprilie 2024. Un nou TU

06 Apr 2024 1146

Ministerul Finanțelor lansează o nouă ediție Fidelis, între 8-17 aprilie. Donatorii de sânge primesc în continuare cea mai bună dobândă

05 Apr 2024 463

Simona Halep a primit wild-card și pentru turneul de la Madrid

03 Apr 2024 1262

Mihai Lupu va candida la Consiliul Județean Constanța din partea PUSL

01 Apr 2024 1027

Un nou proiect de educație pentru științele oceanice la Liceul Teoretic „Ovidius ”Constanța

26 Mar 2024 500

Cotaţia aurului a atins un nou maxim istoric!

21 Mar 2024 531

Firme Tulcea Mandatul administratorului SC Ben Ari Negev Industrial SRL, Marian-Vlad Aramă, a fost prelungit

20 Mar 2024 402

E timpul pentru un NOU ÎNCEPUT. Echinocțiul de Primăvară

16 Mar 2024 608

Cazinoul din Constanța, perla care renaște din mare! Video inedit cu evoluția spectaculoaselor lucrări din al treilea an de șantier (FOTO+VIDEO)

13 Mar 2024 2199

Județul Tulcea Sportivii de performanță, susținuți financiar mai degrabă de familii

13 Mar 2024 587

Modificări în examenul de obținere a permisului de conducere. Despre ce este vorba

11 Mar 2024 1559

Editorial Femeia, eterna poveste

08 Mar 2024 811