Editorial

Editorial Cariera de poliţist, pasiune sau meserie?

Tot mai mulţi absolvenţi de liceu, dar şi absolvenţi ai unor facultăţi cu domenii diferite de calificare vor să îmbrace haina de poliţist. Zeci de tineri s-au bătut pe locurile puse la dispoziţie în sesiunea de admitere din august-septembrie 2019, organizată la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti.
 
O altă instituţie de învăţământ din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională care organizează sesiune de admitere este Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina. În urmă cu aproximativ o lună, au început înscrierile pentru admiterea în această şcoală - sesiunea din ianuarie 2020. Înscrierile continuă până pe 15 noiembrie. Cei care îşi vor depune dosarele de participare vor fi testaţi psihologic, iar dacă vor fi declaraţi apţi vor trebui să treacă trei probe: examinarea medicală, proba sportivă şi proba scrisă.
 
Însă câţi dintre aceştia simt cu adevărat chemare pentru această carieră? Din păcate, nu puţine sunt cazurile în care tinerii ce doresc să facă parte din acest sistem nu o fac din plăcere sau din pasiune, ci doar pentru beneficiile care vin la pachet cu uniforma statului.
 
Printre aceste beneficii se numără autoritatea generată de uniformă, stabilitatea locului de muncă, dar şi salariul, care nu este unul neglijabil. Totuşi, aceste „beneficii” nu ar trebui să stea la baza dorinţei de a deveni poliţist, ci ar trebui ca aceste instituţii de învăţământ să pună un accent deosebit pe noile realităţi care ţin de acest domeniu.
 
S-a observat că vechile cadre din acest sector nu fac faţă provocărilor noi apărute: traficul de persoane şi de carne vie, traficul de stupefiante, dispariţiile de minori sau actele de abuz asupra acestora. De exemplu, un caz foarte mediatizat este cel din Caracal - dispariţia celor două fete, Alexandra şi Luiza, dar şi cazul fetiţei de 11 ani, Mihaela, care a fost dată dispărută, ca mai apoi să fie găsită decedată.
 
În alegerea carierei de poliţist, trebuie să primeze datoria faţă de ţară şi de cetăţeni prin asigurarea protecţiei acestora şi redarea sentimentului de siguranţă atât în spaţiile publice, cât şi acasă.
 
Aşadar, cariera de poliţist trebuie să fie o îmbinare perfectă între pasiune şi meserie şi să ofere poliţistului linişte sufletească şi satisfacţie profesională.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cazul poliţistului obligat să achite daune morale unui bărbat acuzat de furt. Începe judecata în apel

21 Oct 2019 398

Constanţa. Închisoare cu executare pentru ameninţarea unui poliţist

19 Oct 2019 410

Constanța. Tineri arestați preventiv, după ce au tâlhărit trei bărbați în parcul Tăbăcărie

18 Oct 2019 3821

Un polițist din IPJ Constanța, achitat definitiv pentru luare de mită! Un polițist local, găsit vinovat de mărturie mincinoasă

18 Oct 2019 512

Hotărâre definitivă pentru sporuri de noapte Un fost poliţist condamnat pentru abuz în serviciu a chemat la judecată IPJ Constanţa

16 Oct 2019 421

Băiat de 15 ani, beat la volanul unei maşini furate, a lovit grav un poliţist

11 Oct 2019 677

Bărbat arestat de polițiștii din Mangalia, după comiterea unei infracțiuni de furt calificat. Ce a sustras

09 Oct 2019 336

Județul Constanța. Tânăr urmărit internațional, escortat de polițiști. Ce infracțiune a comis

09 Oct 2019 396

Sancțiune pentru comercializarea ilegală a produselor lactate, aplicată de polițiștii locali (galerie foto)

09 Oct 2019 425

Planul „Safe Waters 2019” Acţiuni desfăşurate de poliţiştii de frontieră pentru prevenirea şi combaterea pescuitului ilegal

03 Oct 2019 240

Agent de poliție din capitală, cercetat în stare de arest preventiv pentru luare de mită

03 Oct 2019 362

București Polițist, reținut pentru agresiune sexuală

27 Sep 2019 516

Constanţa. Poliţist muşcat în misiune. Inculpatul merge la puşcărie

27 Sep 2019 501

Poliţist constănţean ameninţat cu decapitarea! „Îți tai capul! De mâna mea o să mori, chiar dacă iau mandat de 15 de închisoare!“

25 Sep 2019 967

Militarul Laurenţiu Cobzaru şi prietenii săi continuă să susţină cauze umanitare în cursele la care participă (galerie foto)

25 Sep 2019 658