Editorial Cariera de poliţist, pasiune sau meserie?

Tot mai mulţi absolvenţi de liceu, dar şi absolvenţi ai unor facultăţi cu domenii diferite de calificare vor să îmbrace haina de poliţist. Zeci de tineri s-au bătut pe locurile puse la dispoziţie în sesiunea de admitere din august-septembrie 2019, organizată la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti.
 
O altă instituţie de învăţământ din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională care organizează sesiune de admitere este Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina. În urmă cu aproximativ o lună, au început înscrierile pentru admiterea în această şcoală - sesiunea din ianuarie 2020. Înscrierile continuă până pe 15 noiembrie. Cei care îşi vor depune dosarele de participare vor fi testaţi psihologic, iar dacă vor fi declaraţi apţi vor trebui să treacă trei probe: examinarea medicală, proba sportivă şi proba scrisă.
 
Însă câţi dintre aceştia simt cu adevărat chemare pentru această carieră? Din păcate, nu puţine sunt cazurile în care tinerii ce doresc să facă parte din acest sistem nu o fac din plăcere sau din pasiune, ci doar pentru beneficiile care vin la pachet cu uniforma statului.
 
Printre aceste beneficii se numără autoritatea generată de uniformă, stabilitatea locului de muncă, dar şi salariul, care nu este unul neglijabil. Totuşi, aceste „beneficii” nu ar trebui să stea la baza dorinţei de a deveni poliţist, ci ar trebui ca aceste instituţii de învăţământ să pună un accent deosebit pe noile realităţi care ţin de acest domeniu.
 
S-a observat că vechile cadre din acest sector nu fac faţă provocărilor noi apărute: traficul de persoane şi de carne vie, traficul de stupefiante, dispariţiile de minori sau actele de abuz asupra acestora. De exemplu, un caz foarte mediatizat este cel din Caracal - dispariţia celor două fete, Alexandra şi Luiza, dar şi cazul fetiţei de 11 ani, Mihaela, care a fost dată dispărută, ca mai apoi să fie găsită decedată.
 
În alegerea carierei de poliţist, trebuie să primeze datoria faţă de ţară şi de cetăţeni prin asigurarea protecţiei acestora şi redarea sentimentului de siguranţă atât în spaţiile publice, cât şi acasă.
 
Aşadar, cariera de poliţist trebuie să fie o îmbinare perfectă între pasiune şi meserie şi să ofere poliţistului linişte sufletească şi satisfacţie profesională.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Polițiștii cer ajutorul publicului în prinderea celor mai căutați criminali din Europa (VIDEO)

03 Dec 2021 483

Interviu online Valentina Matea, prim-vicepresedinte al Sindicatului ROPOL - „Sunt polițiști care lucrează pentru trei, patru colegi care nu sunt în sistem!“

02 Dec 2021 2395

Șeful poliției rutiere din Giurgiu a fost demis după o farsă. Un polițist a cerut un porc drept primă de Crăciun

26 Nov 2021 1299

Individul care a lovit doi agenți de poliție de la Transporturi Constanța a recunoscut tot și a beneficiat de reducerea pedepsei

26 Nov 2021 989

Farsă făcută de un polițist șefilor. Incredibil ce a scris agentul pe documentul trimis la semnat superiorilor

25 Nov 2021 956

Pericol public la volan! Tânără depistată la Mangalia conducând fără permis, băută și sub influența substanțelor interzise

25 Nov 2021 2382

Doi polițiști locali, reținuți la Cluj-Napoca. I-au rupt mâna unui cerșetor apoi au încercat să îl mituiască (VIDEO)

23 Nov 2021 687

Virgil Caraș, din IPJ Constanța, la judecată cu ANI. Ce au decis azi judecătorii

18 Nov 2021 586

Doi tineri au încercat să corupă un polițist din Valu lui Traian, cu 800 de euro. Decizie definitivă

10 Nov 2021 798

IPJ Constanța, la judecată cu un fost polițist pentru salariu „necuvenit“ și norma de hrană

08 Nov 2021 758

Bancul zilei Polițistul și șmecherul în trafic

07 Nov 2021 828

UPDATE. Un polițist din Constanța a pierdut procesul cu inspectorii de Integritate (documente)

05 Nov 2021 6115

Statul Român nu vrea să-l despăgubească pe fostul polițist din Constanța achitat pentru camătă

28 Oct 2021 367

Bucureșteanul infectat cu HIV care a mușcat un polițist din Constanța a fost condamnat definitiv!

26 Oct 2021 4298

Bancul zilei! Premiu pentru un șofer .. responsabil

20 Oct 2021 1080