Editorial Cum au „ars“ procurorii DNA sute de „lucrări ştiinţifice“



După îndelungi dezbateri naţionale, timp în care mai mulţi „băieţi deştepţi“ au părăsit puşcăriile pentru că au „scris“ diverse „lucrări ştiinţifice“, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au „închis portiţa“. Pentru cei care au scăpat de detenţie, demersul DNA este tardiv, însă pentru alţii care nu au apucat să beneficieze de avantajele acestei „portiţe“ legislative este cam devreme. 
 
Recent, procurorii DNA au anunţat sesizarea din oficiu cu privire la „suspiciunea săvârşirii infracţiunii de favorizare a făptuitorului, în modalitatea ajutorului dat unor persoane condamnate pentru infracţiuni de corupţie, în scopul de a îngreuna executarea pedepselor aplicate de instanţele de judecată“.
 
Concret, potrivit procesului-verbal de sesizare din oficiu întocmit de procurori, „fapta ar fi fost săvârşită de mai multe persoane care au acţionat concertat în scopul de a crea aparenţa că sunt îndeplinite condiţiile legale pentru ca persoanele condamnate să fie liberate condiţionat“. Mai mult decât atât, „dintr-o notă întocmită de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, precum şi din datele existente în spaţiul public, rezultă indicii că aceste condiţii nu erau îndeplinite în realitate, iar prin faptele săvârşite s-a urmărit exclusiv favorizarea persoanelor condamnate“.
 
Acum, în colimatorul celor de la DNA au intrat şi mai multe cadre universitare care ar fi acordat recomandări formale prin care au atestat pretinsa relevanţă ştiinţifică a unor lucrări, exclusiv pe baza titlului acestora, fără a lua contact în vreun mod cu autorul lucrării şi fără a cunoaşte viziunea acestuia asupra temelor care urmau să fie abordate.
 
Procurorii mai spun că lucrările pretins a fi fost realizate în penitenciar citează opere la care deţinutul nu a avut acces nici la bibliotecă, nici online, iar timpul dedicat elaborării lor este în mod obiectiv insuficient pentru un asemenea demers (de exemplu, 12 ore pentru o lucrare de 180 de pagini ori şase ore şi 40 de minute pentru elaborarea unei lucrări de 212 pagini). În aceste împrejurări, continuă cei de la DNA, concluzia este că autorul real este o altă persoană.
 
În contextul în care în subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor din România sunt 33 de penitenciare, iar la finele lui 2015 doar la Penitenciarul Rahova erau în curs de elaborare 46 de „lucrări ştiinţifice“, la nivel naţional, numărul acestor cărţi ar fi de ordinul sutelor.
 
Rămâne de văzut dacă demersul celor de la DNA va avea vreun efect asupra acestui fenomen sau dacă procurorii îi vor face pe scriitori să-şi ardă „operele“!

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dosar DNA Constanta! Cazul presupusului şantaj de la SOCEP se va rejudeca! Tribunalul Constanța anunță primul termen

02 May 2024 362

Curtea de Apel Constanța repune pe rol un dosar al DNA Constanța! S-a calculat un presupus prejudiciu de aproape 10 milioane euro

01 May 2024 2653

Procurorul Sorin Constantinescu, fostul șef al DNA Constanța, eliberat din funcţie, prin pensionare!

29 Apr 2024 488

Dănăilă Sorin, fost director Îmbunătățiri Funciare Galați, trimis în judecată de DNA!

29 Apr 2024 530

Delegarea procurorului Mihai Stanciu în fruntea DNA Constanța, contestată! Înalta Curte anunță primul termen în dosar

27 Apr 2024 689

Stănculescu Cătălin Liviu, șeful Direcției Energie din Complexul Energetic Oltenia, reținut de DNA

26 Apr 2024 558

Surse - perchezitiții DNA la Complexul Energetic Oltenia

25 Apr 2024 370

Elena Marinela Negulici, fost director economic al CNE Cernavodă, proces contra Statului Român, după achitarea definitivă într-un dosar DNA Constanța!

24 Apr 2024 563

Dosarul SOCEP, instrumentat de DNA Constanța, se va rejudeca! (MINUTĂ)

24 Apr 2024 500

Trimitere în judecată DNA S-a lăudat cu influență asupra unor judecători din cadrul Curții de Apel București

24 Apr 2024 439

Ce averi au procurorii Vasile Iftinchi și Stoica Elena, propuși să lucreze la DNA Constanța, după plecarea lui Bodean Andrei și Conortos Constantin (DOCUMENTE)

23 Apr 2024 924

DNA o trimite în judecată pe Nadia Florentina Racz, fost inspector șef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor

23 Apr 2024 468

Procurorii Vasile Iftinchi și Stoica Elena, propuși să-i înlocuiască la DNA Constanța pe Bodean Andrei și Conortos Constantin

23 Apr 2024 751

Dosar DNA Constanța Vasile Iliuță, șeful Consiliului Județean Călărași, termen azi la Curtea de Apel București! (RECHIZITORIU)

23 Apr 2024 635

Curtea de Apel Constanța, în pronunțare într-un dosar DNA cu un presupus prejudiciu de aproape 10 milioane euro

21 Apr 2024 951