Editorial

Editorial Problema locurilor de parcare din Constanţa. Cum eşti obligat să faci „cinste“ între 8.00 şi 17.00

Într-un oraş aproape suprasaturat de maşini şi deficitar nevoie mare la capitolul „parcări“, s-a găsit soluţia salvatoare pentru fluidizarea traficului... sau nu?!
 
Nu de multă vreme, în Constanţa s-a decis (căci despre Constanţa este vorba) ca beneficiarii locurilor de parcare închiriate de la Primărie să nu mai aibă voie să ridice plăcuţa ce le asigură locul (plătit pentru tot anul) între orele 8.00 - 17.00. OK, toate bune şi frumoase, înţelegem situaţia: maşini cât cuprinde şi parcări ioc, că aşa e la noi, iar bani la buget lipsă pentru parcări noi. Dar e oare echitabil, este oare corect inclusiv faţă de cei care plătesc locul respectiv?
 
Haideţi să vedem următoarea situaţie: o mamă pleacă să îşi ducă unul dintre copii la grădiniţă, cu maşina. Stă într-una din zonele foarte aglomerate ale oraşului, cu o acută lipsă de locuri de parcare. Pleacă la 8.00, aşa că nu mai are voie să ridice plăcuţa ce îi rezervă locul. Revine la 8.15, să zicem. Locul este ocupat. În maşină mai are doi copii mici, eventual şi cumpărături. Loc de parcare ioc pe o rază destul de mare. Femeia trebuie să ajungă acasă, să facă mâncare etc etc. Să spele şi să culce copiii mici. Să se încadreze în timp util să ia apoi şi celălalt copil de la grădiniţă. Maşina ce îi ocupă locul (plătit!) nu are număr de contact al proprietarului. Să reclame la poliţie nu are voie. Loc de parcare nu are nici măcar la zeci de metri de casă. Deci, ce facem în această situaţie? E corect faţă de plătitorul locului de parcare (poate fi şi un bărbat în situaţia de mai sus)? Mie îmi pare a fi exact manifestarea expresiei „şi..., şi cu banii luaţi“.
 
Bun, mai departe: avem locurile de parcare închiriate de la Primărie pe care s-au ridicat (mai mult sau mai puţin legal) garaje. Ce fac aceşti chiriaşi în noua situaţie, în care au obligaţia de a asigura accesul către locul de parcare în intervalul 8.00-17.00, dacă nu au maşina parcată (garată, în cazul de faţă)? Eu zic că echitabil ar fi ca şi aceştia să lase eventual uşa garajului larg deschisă, să ştie tot omul că locul de parcare e liber şi disponibil. Sau să lase cheile într-un loc cât mai vizibil, să se servească oricine doreşte cu încredere.
 
Bun, ce se fac notariatele, cabinetele medicale, de avocatură (etc. etc.) ce sunt situate pe marile artere din oraş şi care plătesc anual bani buni tocmai pentru a putea asigura un loc de parcare eventualilor clienţi? Simplu, să lase şi acestea plăcuţa jos între 8.00-17.00 (adică fix în perioada programului lor de funcţionare), cu riscul ca locul posibilului client să fie ocupat de vecinul Gigel, care nu are unde să lase maşina, că nu are loc de la Primărie. Îndemnul „hai la alt notariat, că aici nu am unde să las maşina“ îl vor auzi, probabil, multe astfel de societăţi profesionale. Dar nu contează. Aşa e corect pentru toată lumea.
 
Mai puţin pentru chiriaşii efectivi ai locurilor de parcare respective. Sau, cel puţin, aşa îmi pare mie. Adică dai un ban să ai un loc de parcare, dar între 8.00-17.00 nu ai dreptul să ridici vreo pretenţie la el, că e al tuturor. Ca şi cum ai plăti pentru servicii sexuale (ceea ce e ilegal, fireşte), dar între 8.00 şi 17.00 se mai servesc şi alţii - pe banii tăi, fireşte.
 
Păi atunci, nu mai bine nu mai plăteşti nici tu? Pe bune, dacă nu ai niciun drept în intervalul de vârf în care un loc de parcare poate fi crucial, de ce să fii fraierul care îl achită? Mai bine nu plăteşti nimic, pândeşti locul, la 8.01 te instalezi acolo şi...aleluia pân' la 17.00 (cel puţin). Şi mai e şi gratis!
 
Serios acum, nu sunt cârcotaş şi nici nu am vreun loc de parcare în buricul târgului. Doar că anumite chestii îmi par cu susu-n jos. Şi chiar cred că s-ar fi putut găsi şi alte soluţii la problema parcărilor. Bunăvoinţă să existe!

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Liberalii şi-au pierdut răbdarea şi îi dau ultimatum lui Făgădău Soluţiile PNL Constanţa pentru crearea de locuri de parcare în municipiu

12 Apr 2019 964

O nouă parcare este amenjată în cartierul Inel II din municipiul Constanța în locul unor garaje demolate (galerie foto)

09 Apr 2019 404

Primăria Constanța anunță terminarea lucrărilor de pe strada Păun Pincio. Decebal Făgădău s-a întâlnit cu locuitorii din zonă

09 Apr 2019 540

200 de locuri de parcare noi în Constanţa. Anunţul făcut de primărie. Unde sunt amplasate

04 Apr 2019 752

Constanţa. Continuă lucrările de amenajare a unor noi locuri de parcare în locul garajelor

27 Mar 2019 497

Primăria Constanța vrea să gestioneze online locurile de parcare din municipiu

23 Mar 2019 852

Noi locuri de parcare pe strada Tulcei din Constanța

19 Mar 2019 540

Deficit oficial de 77.428 de locuri de parcare Vergil Chiţac - „Constanţa, oraş sufocat de maşini. Vina aparţine primarului şi Consiliului Local!“

19 Mar 2019 1232

Noi locuri de parcare amenajate lângă Școala Gimnazială nr.30 ”Gheorghe Țițeica” din Constanța (galerie foto)

11 Mar 2019 676

Unul plăteşte, altul beneficiază Regulamentul privind locurile de parcare din Constanţa ar putea fi anulat la începutul lunii viitoare (document)

06 Mar 2019 5660

Lucrări de amenajare a unor noi locuri de parcare în municipiul Constanța (galerie foto+video)

15 Feb 2019 964

Asociația Verde Urban „Primăria Constanța ar fi somat locatarii blocului T5 din Tomis Nord să își mute mașinile din parcarea aferentă blocului“ (galerie foto)

11 Feb 2019 2730

Sondaj de opinie 55% dintre constănţenii participanți cer locuri de parcare şi nu sunt de acord cu sancţionarea celor care parchează vehiculele pe trotuare!

11 Feb 2019 1993

Noi locuri de parcare sunt amenajate la Constanța în locul garajelor care au fost deja demolate. În ce zone vor fi realizate parcările (galerie foto)

04 Feb 2019 1188

Noi locuri de parcare în curs de amenajare în municipiul Constanța pe strada Cutezători (video)

03 Feb 2019 917