Editorial

Editorial Problema locurilor de parcare din Constanţa. Cum eşti obligat să faci „cinste“ între 8.00 şi 17.00

Într-un oraş aproape suprasaturat de maşini şi deficitar nevoie mare la capitolul „parcări“, s-a găsit soluţia salvatoare pentru fluidizarea traficului... sau nu?!
 
Nu de multă vreme, în Constanţa s-a decis (căci despre Constanţa este vorba) ca beneficiarii locurilor de parcare închiriate de la Primărie să nu mai aibă voie să ridice plăcuţa ce le asigură locul (plătit pentru tot anul) între orele 8.00 - 17.00. OK, toate bune şi frumoase, înţelegem situaţia: maşini cât cuprinde şi parcări ioc, că aşa e la noi, iar bani la buget lipsă pentru parcări noi. Dar e oare echitabil, este oare corect inclusiv faţă de cei care plătesc locul respectiv?
 
Haideţi să vedem următoarea situaţie: o mamă pleacă să îşi ducă unul dintre copii la grădiniţă, cu maşina. Stă într-una din zonele foarte aglomerate ale oraşului, cu o acută lipsă de locuri de parcare. Pleacă la 8.00, aşa că nu mai are voie să ridice plăcuţa ce îi rezervă locul. Revine la 8.15, să zicem. Locul este ocupat. În maşină mai are doi copii mici, eventual şi cumpărături. Loc de parcare ioc pe o rază destul de mare. Femeia trebuie să ajungă acasă, să facă mâncare etc etc. Să spele şi să culce copiii mici. Să se încadreze în timp util să ia apoi şi celălalt copil de la grădiniţă. Maşina ce îi ocupă locul (plătit!) nu are număr de contact al proprietarului. Să reclame la poliţie nu are voie. Loc de parcare nu are nici măcar la zeci de metri de casă. Deci, ce facem în această situaţie? E corect faţă de plătitorul locului de parcare (poate fi şi un bărbat în situaţia de mai sus)? Mie îmi pare a fi exact manifestarea expresiei „şi..., şi cu banii luaţi“.
 
Bun, mai departe: avem locurile de parcare închiriate de la Primărie pe care s-au ridicat (mai mult sau mai puţin legal) garaje. Ce fac aceşti chiriaşi în noua situaţie, în care au obligaţia de a asigura accesul către locul de parcare în intervalul 8.00-17.00, dacă nu au maşina parcată (garată, în cazul de faţă)? Eu zic că echitabil ar fi ca şi aceştia să lase eventual uşa garajului larg deschisă, să ştie tot omul că locul de parcare e liber şi disponibil. Sau să lase cheile într-un loc cât mai vizibil, să se servească oricine doreşte cu încredere.
 
Bun, ce se fac notariatele, cabinetele medicale, de avocatură (etc. etc.) ce sunt situate pe marile artere din oraş şi care plătesc anual bani buni tocmai pentru a putea asigura un loc de parcare eventualilor clienţi? Simplu, să lase şi acestea plăcuţa jos între 8.00-17.00 (adică fix în perioada programului lor de funcţionare), cu riscul ca locul posibilului client să fie ocupat de vecinul Gigel, care nu are unde să lase maşina, că nu are loc de la Primărie. Îndemnul „hai la alt notariat, că aici nu am unde să las maşina“ îl vor auzi, probabil, multe astfel de societăţi profesionale. Dar nu contează. Aşa e corect pentru toată lumea.
 
Mai puţin pentru chiriaşii efectivi ai locurilor de parcare respective. Sau, cel puţin, aşa îmi pare mie. Adică dai un ban să ai un loc de parcare, dar între 8.00-17.00 nu ai dreptul să ridici vreo pretenţie la el, că e al tuturor. Ca şi cum ai plăti pentru servicii sexuale (ceea ce e ilegal, fireşte), dar între 8.00 şi 17.00 se mai servesc şi alţii - pe banii tăi, fireşte.
 
Păi atunci, nu mai bine nu mai plăteşti nici tu? Pe bune, dacă nu ai niciun drept în intervalul de vârf în care un loc de parcare poate fi crucial, de ce să fii fraierul care îl achită? Mai bine nu plăteşti nimic, pândeşti locul, la 8.01 te instalezi acolo şi...aleluia pân' la 17.00 (cel puţin). Şi mai e şi gratis!
 
Serios acum, nu sunt cârcotaş şi nici nu am vreun loc de parcare în buricul târgului. Doar că anumite chestii îmi par cu susu-n jos. Şi chiar cred că s-ar fi putut găsi şi alte soluţii la problema parcărilor. Bunăvoinţă să existe!

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Lucrările de reabilitare a trotuarelor de pe strada Bărăganului din municipiului Constanța au fost reluate (video)

23 Jan 2019 338

Dimensiunile locurilor de parcare din municipiul Constanţa, modificate prin hotărâre de Consiliu Local (documente)

04 Jan 2019 1078

Anunț important de la Primăria Constanța privind asigurarea numărului minim de locuri de parcare pentru construcții și amenajări

03 Jan 2019 915

Campania de demolare a garajelor în municipiul Constanţa va continua şi în 2019

01 Jan 2019 533

Poliţia Locală Mai multe garaje din Constanţa, desfiinţate. Acţiunea continuă

06 Dec 2018 1663

UPDATE. Senatorul Vergil Chițac La Constanța se aprobă construcții haotice, pe spații verzi, fără locuri de parcare (galerie foto)

21 Nov 2018 599

Blocul ridicat de NCCP Resort pe strada Barbu Catargi din Constanţa va fi supraetajat

07 Nov 2018 345

Garajele din municipiul Constanța, demolate pentru a se face locuri de parcare. Polițiștii locali îi somează pe posesori să le desființeze (galerie foto)

06 Nov 2018 804

Cine şi de ce a atacat în instanţă regulamentul privind parcajul? Bătălia pe cele aproximativ 20.000 de locuri de parcare din municipiul Constanţa!

30 Oct 2018 3198

Peste 100 de locuri de parcare noi pentru constănţeni (galerie foto)

05 Oct 2018 1715

350 de maşini la 1.000 de locuitori, tendinţă de creştere „Politica de parcări“ a Primăriei Constanţa, în dezbatere publică. Noi locuri în parcare în afara carosabilului şi parcări supraterane! (galerie foto+document)

04 Oct 2018 1475

Dispar toate garajele ilegale din Constanţa! Şeful Poliţiei Locale face precizări importante. Ce se va întâmpla peste câteva zile

17 Sep 2018 2911

Parcarea verde de lângă Spitalul Judeţean Constanţa, exemplu pentru proiectele ce urmează să fie contractate şi implementate în POR 2014-2020?

23 Aug 2018 641

Nu mai ai voie să-ţi blochezi locul de parcare! De când vor începe poliţiştii locali să împartă amenzi

04 Aug 2018 15057