Editorial Problema locurilor de parcare din Constanţa. Cum eşti obligat să faci „cinste“ între 8.00 şi 17.00

Într-un oraş aproape suprasaturat de maşini şi deficitar nevoie mare la capitolul „parcări“, s-a găsit soluţia salvatoare pentru fluidizarea traficului... sau nu?!
 
Nu de multă vreme, în Constanţa s-a decis (căci despre Constanţa este vorba) ca beneficiarii locurilor de parcare închiriate de la Primărie să nu mai aibă voie să ridice plăcuţa ce le asigură locul (plătit pentru tot anul) între orele 8.00 - 17.00. OK, toate bune şi frumoase, înţelegem situaţia: maşini cât cuprinde şi parcări ioc, că aşa e la noi, iar bani la buget lipsă pentru parcări noi. Dar e oare echitabil, este oare corect inclusiv faţă de cei care plătesc locul respectiv?
 
Haideţi să vedem următoarea situaţie: o mamă pleacă să îşi ducă unul dintre copii la grădiniţă, cu maşina. Stă într-una din zonele foarte aglomerate ale oraşului, cu o acută lipsă de locuri de parcare. Pleacă la 8.00, aşa că nu mai are voie să ridice plăcuţa ce îi rezervă locul. Revine la 8.15, să zicem. Locul este ocupat. În maşină mai are doi copii mici, eventual şi cumpărături. Loc de parcare ioc pe o rază destul de mare. Femeia trebuie să ajungă acasă, să facă mâncare etc etc. Să spele şi să culce copiii mici. Să se încadreze în timp util să ia apoi şi celălalt copil de la grădiniţă. Maşina ce îi ocupă locul (plătit!) nu are număr de contact al proprietarului. Să reclame la poliţie nu are voie. Loc de parcare nu are nici măcar la zeci de metri de casă. Deci, ce facem în această situaţie? E corect faţă de plătitorul locului de parcare (poate fi şi un bărbat în situaţia de mai sus)? Mie îmi pare a fi exact manifestarea expresiei „şi..., şi cu banii luaţi“.
 
Bun, mai departe: avem locurile de parcare închiriate de la Primărie pe care s-au ridicat (mai mult sau mai puţin legal) garaje. Ce fac aceşti chiriaşi în noua situaţie, în care au obligaţia de a asigura accesul către locul de parcare în intervalul 8.00-17.00, dacă nu au maşina parcată (garată, în cazul de faţă)? Eu zic că echitabil ar fi ca şi aceştia să lase eventual uşa garajului larg deschisă, să ştie tot omul că locul de parcare e liber şi disponibil. Sau să lase cheile într-un loc cât mai vizibil, să se servească oricine doreşte cu încredere.
 
Bun, ce se fac notariatele, cabinetele medicale, de avocatură (etc. etc.) ce sunt situate pe marile artere din oraş şi care plătesc anual bani buni tocmai pentru a putea asigura un loc de parcare eventualilor clienţi? Simplu, să lase şi acestea plăcuţa jos între 8.00-17.00 (adică fix în perioada programului lor de funcţionare), cu riscul ca locul posibilului client să fie ocupat de vecinul Gigel, care nu are unde să lase maşina, că nu are loc de la Primărie. Îndemnul „hai la alt notariat, că aici nu am unde să las maşina“ îl vor auzi, probabil, multe astfel de societăţi profesionale. Dar nu contează. Aşa e corect pentru toată lumea.
 
Mai puţin pentru chiriaşii efectivi ai locurilor de parcare respective. Sau, cel puţin, aşa îmi pare mie. Adică dai un ban să ai un loc de parcare, dar între 8.00-17.00 nu ai dreptul să ridici vreo pretenţie la el, că e al tuturor. Ca şi cum ai plăti pentru servicii sexuale (ceea ce e ilegal, fireşte), dar între 8.00 şi 17.00 se mai servesc şi alţii - pe banii tăi, fireşte.
 
Păi atunci, nu mai bine nu mai plăteşti nici tu? Pe bune, dacă nu ai niciun drept în intervalul de vârf în care un loc de parcare poate fi crucial, de ce să fii fraierul care îl achită? Mai bine nu plăteşti nimic, pândeşti locul, la 8.01 te instalezi acolo şi...aleluia pân' la 17.00 (cel puţin). Şi mai e şi gratis!
 
Serios acum, nu sunt cârcotaş şi nici nu am vreun loc de parcare în buricul târgului. Doar că anumite chestii îmi par cu susu-n jos. Şi chiar cred că s-ar fi putut găsi şi alte soluţii la problema parcărilor. Bunăvoinţă să existe!

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Judecătorii explică de ce a pierdut Primarul Constanței procesul pe locurile de parcare pentru persoanele cu dizabilități (MOTIVARE)

01 May 2024 680

Proces pentru parcarea din Inel II, din Constanța! Tribunalul rejudecă dosarul

15 Apr 2024 571

Locuri de parcare și spații verzi Gec International Spedition SRL contestă exproprierea terenurilor de pe Aleea Lupeni, din Constanța! Hotărârea Curții (MOTIVARE+MINUTA)

09 Apr 2024 766

Primăria Constanța Campanie de informare și conștientizare privind respectarea locurilor de parcare destinate persoanelor cu handicap (GALERIE FOTO)

05 Apr 2024 468

Primarul Constanței pierde definitiv procesul pe locurile de parcare pentru persoanele cu dizabilități (MINUTA)

28 Mar 2024 7067

Mai mulți investitori voiau să ridice blocuri în zonă Primăria Constanța vrea să exproprieze mai multe terenuri de pe bulevardul Lăpușneanu. A atribuit contractul pentru realizarea documentațiilor!(DOCUMENT)

25 Mar 2024 5704

Primarul Municipiului Constanța, Vergil Chițac „Amenajarea de noi locuri de parcare a fost o prioritate a mandatului meu“

23 Mar 2024 577

Imobiliare Constanța O nouă autorizație de construire pentru Ivanov Rezidential SRL

13 Mar 2024 733

Parcare supraetajată, construită pe Aleea Argeș în cartierul Tomis Nord din Constanța

12 Mar 2024 838

57 de noi locuri de parcare pentru locuitorii din cartierul CET, județul Constanța

21 Feb 2024 602

Imobiliare Constanța Proiectul Saraesa, modificat. Imobilul ridicat de DCB Mamaia Development SRL va avea 10 etaje

15 Feb 2024 946

Atenție șoferi! Pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu, zona Casa de Cultură Constanța se montează stâlpișori pentru delimitarea benzii pentru autobuze (GALERIE FOTO+VIDEO)

13 Feb 2024 7252

Știri Constanța Zeci de noi locuri de parcare pe Aleea Universității din Constanța!

08 Feb 2024 780

Primăria Constanța 38 de noi locuri de parcare au fost amenajate în cartierul Tomis 3 (GALERIE FOTO)

06 Feb 2024 992

Abonamentul anual pentru ocuparea unui loc de parcare public în Constanța este 199 lei/an

05 Feb 2024 2732