Litoralul 2020 – între frica de a acorda primul ajutor și teama de moarte


Da, m-am gândit foarte mult înainte să scriu acest editorial. Nu este un subiect prea tare dezbătut în spațiul public, dar teama încă există printre mulți dintre noi. Să fiu sinceră, nici nu văd să treacă frica prea ușor. Nu recomand o teamă continuă, ci o precauție care să ne vegheze acțiunile.

Mă gândeam la litoral, căci, carevasăzică locuiesc în Constanța. An de an, scriu de zeci și sute de persoane care se aventurează în apă, chiar dacă salvamarii le precizează că este periculos. Câteva zeci se află în pericol de înec, iar altele își pierd viața în vacanțele de pe litoral.

Totuși, în contextul actualei pandemii, chiar dacă nu o să mai fie sute de cazuri pe zi, salvamarul acela va respecta toate normele de a se proteja? Cum va acorda primul ajutor și să fie 100% sigur că nu are vreo șansă de infectare. Și după fiecare persoană salvată, are el timp să se dezinfecteze și să fie sigur că nu o să fie un călăuză al virusului? Niște întrebări cu care, cu greu, vom avea răspuns, să fiu sinceră.

Da, o să fie un an dificil pentru toți. Trebuie să avem curaj să ieșim din micile grote în care am stat luni de zile. Trebuie să ne bucurăm de viață, căci noi, spre deosebire de morții răpuși de COVID-19, încă respirăm. Trebuie să fim recunoscători că nu avem alte boli care macină planeta. O să fim bine, dar o să ne fie frică. Iar această frică nu va pleca prea curând.
Am o singură speranță și o singură dorință – să nu mai existe teribilism în rândul turiștilor sau inconștiență în rândul celor care se cred mai duri decât marea agitată. Curenții sunt un colos pe lângă firavul corp omenesc, iar, oricât de mult s-ar proteja un salvamar, îl punem și pe el în pericol când e nevoit să acorde primul ajutor până la venirea ambulanței.
Haideți să ne ușurăm viața și să ne bucurăm în continuare de soare, plajă, nisip, mare, dar fără să ne riscăm viețile din ambiție.
Sezon estival plăcut, dragi români!
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Declarații de avere Constanța Viorel Iacob, șef birou la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, averea și interesele (DOCUMENTE)

29 Mar 2024 475

Declarații de avere Constanța Cristina Duiculete, șef birou în Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, avere și interese. Soțul său a fost consilier local în Lumina (DOCUMENTE)

19 Mar 2024 629

Administrația Națională “Apele Române” organizează licitație publică pentru închirierea unei suprafețe de 8.902,00 mp

19 Mar 2024 646

Declarații de avere Constanța Maria Otilia Macovei, director tehnic la ABADL, averea și interesele. Soțul, asociat și administrator la Cantarprod SRL

11 Mar 2024 804

Primăria Constanța cheamă în judecată pentru Mega Telecom Solutions SRL care a administrat plaja Dacica

25 Feb 2024 1634

ABADL închiriază terenuri situate în albia minoră a Fluviului Dunărea. Când are loc ședința de deschidere a ofertelor

27 Jan 2024 912

Administrația Națională „Apele Române“ - A.B.A. Dobrogea-Litoral organizează licitație publică

23 Jan 2024 634

Apele Române Dobrogea-Litoral Plaja din Eforie a fost înnisipată pe o lungime de aproximativ 6 kilometri

17 Jan 2024 691

Autorizație de construire pentru ABADL! Este vizată o investiție în zona Portului Tomis din Constanța

07 Dec 2023 1274

Peste 940 milioane lei Iată ce vizează cel mai recent contract semnat între ABADL și firma care se va ocupa de reducerea eroziunii costiere de pe litoral

16 Nov 2023 1104

ABADL S-a finalizat semnarea celor 11 contracte pentru reducerea eroziunii costiere

10 Nov 2023 902

Imobil nou pe strada Spiru Haret din Constanța! A ieșit autorizația de construire

08 Nov 2023 947

Procesul pentru terenul care i-a adus o amendă fostului primar Făgădău, amânat la București

16 Jul 2023 1734

Apele Române pierd un teren pe strada Ion Rațiu, din Constanța, pe care îl revendică drept faleză! Ce spune Tribunalul Constanța (MOTIVARE)

14 Jul 2023 2166

Administrația Națională „Apele Române” - A.B.A. Dobrogea-Litoral organizează licitație publică pentru unele sectoare/subsectoare de plajă

22 Jun 2023 1030