Procesul pentru terenul care i-a adus o amendă fostului primar Făgădău, amânat la București

  • Este vorba despre dosarul cu indicativul 13140/212/2020 care a fost strămutat la București de către Înalta Curte de Casație și Justiție a României.
  • După ce Tribunalul a admis acțiunea în revendicare formulată de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral pentru terenul de circa 500 de metri pătrați, proprietarul actual al terenului a cerut judecarea apelului la o altă instanță din țară, egală în grad.
  • Pentru acest teren, instanța a dispus, în cadrul unor procese anterioare, amendarea fostului primar Decebal Făgădău, o cerere similară, privind amendarea actualului primar Vergil Chițac, fiind formulată ulterior de către proprietarul privat al terenului.
Curtea de Apel București a amânat pentru luna octombrie judecata în procesul care vizează terenul din cartierul constănțean Falează Nord pentru care a fost amendat Decebal Făgădău, când era primar.
 
Motivul amânării este reprezentat de protestele magistraților, stabilite la nivelul fiecărei instanțe de judecată.
 
În această situație, următorul termen a fost fixat pentru data de 23 octombrie 2023, de la ora 10.30.
 
Este vorba despre dosarul cu indicativul 13140/212/2020 care a fost strămutat la București de către Înalta Curte de Casație și Justiție a României.
 
În primă instanță,  dosarul s-a judecat la Constanța, dar, după ce Tribunalul a admis acțiunea în revendicare formulată de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral pentru terenul de circa 500 de metri pătrați, proprietarul actual al terenului a cerut judecarea apelului la o altă instanță din țară, egală în grad.
 
Legat de acest teren, proprietarul actual a susținut constant că este cumpărător de bună credință și că nu a avut cunoștință despre situația juridică a terenului în momentul achiziționării acestuia, în 2005.
 
Terenul provine din suprafețele retrocedate de fostul primar Radu Mazăre, retrocedările fiind constatate ulterior de instanța supremă drept ilegale.
 
Acțiunea în revendicare, admisă la Constanța
 

Amintim, Secția I Civilă a Tribunalului Constanța hotărâse în cursul verii 2022 să admită acțiunea în revendicare formulată de Apele Române – ABADL.
 
Judecătorii au obligat proprietarul actual al terenului „să lase, în deplină proprietate şi liniştită posesie, în domeniul public al Statului Român şi în administrarea reclamantei, imobilul teren – faleză, în suprafaţă de 500 mp liber de construcţii, situat în Constanţa strada (...)“.

 
Astfel, se arată în minuta deciziei că instanța „respinge ca nefondată excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantei. Respinge ca nefondată excepţia inadmisibilităţii capătul trei al cererii. Admite excepţia lipsei de interes al capătului trei al cererii privind anularea actului notarial nr. 3638/14.12.2005, cu consecinţa respingerii acestuia ca lipsit de interes“.
 
Mai departe, Tribunalul „admite în parte acţiunea formulată de reclamant. Obligă pârâtul M.V.F. să lase, în deplină proprietate şi liniştită posesie, în domeniul public al Statului Român şi în administrarea reclamantei, imobilul teren – faleză, în suprafaţă de 500 mp liber de construcţii, situat în Constanţa strada (...) judeţ Constanţa, identificat prin raportul de expertiză întocmit în cauză de expert ing. (...)“.
 
De asemenea, instanța „dispune rectificarea cărţii funciare nr. 203185 a UAT Constanţa, în sensul radierii menţiunilor cu privire la dreptul de proprietate înscris în favoarea pârâtului M.V.F. asupra imobilului teren în de 500 mp situat în Constanţa, strada (...) judeţ Constanţa, la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri“.
 
Totodată, a fost majorat și onorariul expertului în cauză.
 
Pentru acest teren, instanța a dispus, în cadrul unor procese anterioare, amendarea fostului primar Decebal Făgădău, o cerere similară, privind amendarea actualului primar Vergil Chițac, fiind formulată ulterior de către proprietarul privat al terenului.
 
Dacă decizia din 19 iulie 2022 a Tribunalului Constanța va rămâne definitivă, terenul se va întoarce în proprietatea Statului Român și administrarea Apelor Române, suprafața făcând parte din terenurile retrocedate în timpul administrației Radu Mazăre, retrocedările fiind constatate ulterior de instanța supremă drept ilegale.
 
Obținerea documentelor pentru un imobil de șapte etaje
 
Pe de altă parte, este de menționat faptul că actualul proprietar, un dezvoltator imobiliar din oraș, a explicat constant faptul că este cumpărător de bună credință și că nu a avut cunoștință despre situația juridică a terenului în momentul achiziționării acestuia, în 2005.
 
De altfel, dezvoltatorul se lupta, la rândul său, în instanță, pentru obținerea documentelor necesare ridicării unui imobil de șapte etaje pe teren, acesta fiind și motivul amendării primarului Făgădău, pentru neadoptarea PUZ-ului.
 
După cum arătam în edițiile anterioare, terenul respectiv provine din Dispoziţia nr. 3135/2003 emisă de fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, în beneficiul numitului Daniel Ene.
 
Potrivit sentinţei civile din 2016 a Tribunalului Constanţa, prin contractul de vânzare-cumpărare nr. 3638/2005, M.V.F. a cumpărat imobilul teren de 500 mp situat în Constanţa, zona blocurilor PA2-PA4, lot 7, ce provenea din terenurile dobândite de Ene de la primărie.
 
Prin Decizia penală 32A/07.02.2019, Înalta Curte de Casație și Justiție a României a decis, în Dosarul Retrocedărilor, desființarea mai multor dispoziții de retrocedare semnate de Radu Mazăre, inclusiv 3135/2003.
 
Oricare va fi decizia Curții de Apel București la finalul procesului, ea va putea fi atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție a României.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Apele Române pierd un teren pe strada Ion Rațiu, din Constanța, pe care îl revendică drept faleză! Ce spune Tribunalul Constanța (MOTIVARE)
 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Răsturnare de situație Apele Române pierd, la București, terenul pentru care fusese amendat Decebal Făgădău când era primar! (MINUTA)

23 Nov 2023 807

Teren în Faleză Nord, pe strada Ion Rațiu, revendicat de Apele Române! Decizia luată de Curtea de Apel (MINUTA)

16 Nov 2023 1312

Municipiul Constanța, obligat să restituie un teren pe care municipalitatea construise o stradă, cu trotuar

25 Oct 2023 6754

Retrocedări Constanța Peste 45.000 de euro, în puncte-despăgubire, pentru un teren în Faleză Nord! (MINUTA)

23 Aug 2023 1252

Primarul Constanței, Vergil Chițac „Refacem infrastructura pietonală din oraș” (GALERIE FOTO)

02 Aug 2023 859

Parcul din Faleză Nord prinde contur! Proiectul, pe masa APM Constanța

16 Jul 2023 1337

Apele Române pierd un teren pe strada Ion Rațiu, din Constanța, pe care îl revendică drept faleză! Ce spune Tribunalul Constanța (MOTIVARE)

14 Jul 2023 1735

Primăria Constanța va desfășura o nouă licitație pentru un teren din Faleză Nord!

10 Jul 2023 1111

ABADL, în așteptarea verdictului pentru terenul din Faleză Nord, în procesul cu Dumitru Pufleanu

29 Jun 2023 802

Vânzarea prin licitație publică a unui teren din Faleză Nord, repusă pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Constanța

28 Jun 2023 1441

Apele Române pierd un teren recuperat de Primăria Constanța de la Holland Development Group. Cheltuieli impresionante

20 May 2023 1456

ABADL, citată să achite un onorariu impresionant pentru expertizarea unui teren pe care îl revendică drept faleză! Judecătorii au rămas în pronunțare

10 May 2023 1627

Sesizare fără precedent, la Curtea Constituțională, în legătură cu Faleza Mării Negre și terenurile din Constanța! În ce stadiu se află dosarul

19 Apr 2023 7790

Anunț important al Primăriei Constanța despre Parcul urban din zona Faleză Nord

06 Apr 2023 1173

Judecătorii din Constanța explică de ce au oprit construirea unui bloc de 18 etaje în Faleză Nord – „S-a produs în mod evident o vătămare a drepturilor și intereselor“ (MOTIVARE)

27 Feb 2023 13262