Prejudecata de apoi Despre discursul lui Joe Biden sau atunci când crezi în ceea ce spui

Democraţia, ca sistem, e imperfectă. Imperfecte au fost toate sistemele prin care am trecut până acum, noi, ca români, sau orice alt popor. Vorbind însă despre vremurile curente, trăim totuşi în democraţie, fiecare în democraţia lui, aşa cum o înţelege, şi cu toţii în democraţia statului ai cărui cetăţeni suntem.

Despre foc se spune că este o forţă şi bună şi rea, pentru că poate fi folosit să ofere căldură dar, în acelaşi timp, el poate distruge. Democraţia poate fi privită în acelaşi mod. Contează doar cine o aplică şi cum. În funcţie de statut, o persoană poate influenţa un om sau câteva mii.
La începutul săptămânii, Traian Băsescu a primit vizita oficială a vicepreşedintelui Americii, Joe Biden. Discursul numărului doi al Casei Albe s-a concentrat pe două subiecte de importanţă pentru ţara noastră: primul, că SUA promite sprijin în aceste momente de grea încercare pentru toată Europa de Est, şi al doilea, că instituţiile statului scapă încet, sigur şi vizibil de corupţie. În opinia lui Biden, corupţia este o formă de tiranie care ucide democraţia. Mesajul lui Joe Biden s-a axat, aşa cum era de aşteptat, pe lucrurile bune ale sistemului democratic. Evident, statul de drept, lupta împotriva corupţiei, justiţia, toate au o importanţă deosebită. Dar  vicepreşedintele SUA are zeci de ani de experienţă în spate. La cei 71 de ani, numărul de discursuri pe care le-a susţinut până în prezent este impresionant. După cum ştim, discursurile politice sunt, la acest nivel, scrise de o echipă şi citite de pe un prompter. Însă Biden a făcut cumva şi a reuşit să transmită, să acapareze şi să dea mesajul mai departe. A ştiut să se facă auzit prin respectarea unor reguli simple: gesturi puţine, tonul vocii uşor coborât, astfel încât cei prezenţi să fie atenţi şi să îi audă cuvintele. Şi a mai făcut un lucru: a crezut în ceea ce a spus. Al doilea cel mai important om din administraţia Obama a vorbit despre valorile democratice cu credinţă. Şi nu a spus poveşti când a demonstrat că instituţiile care trebuie să cureţe corupţia din sistem îşi fac treaba. Nu. S-a bazat pe cifre exacte, a citat din rapoarte de activitate. Pe lângă toate acestea, putem să ne gândim că, în condiţiile în  care atenţia Americii este îndreptată către toată Europa de Est, se pare că România s-a evidenţiat puţin în ochii lor. Este adevărat că, de aici, lucrurile se văd într-un fel, dar se pare că America priveşte prin alte filtre situaţia statului nostru. Evident, interesele americane în zonă nu sunt de ignorat şi atârnă greu, iar geografic, ne situăm mai mult decât convenabil pentru puterile care pot decide, însă în contextul în care Joe Biden a reuşit, prin discursul său, să schimbe părerile câtorva mii de oameni, şi rezumându-ne la acest lucru, putem spune că trebuie să crezi în ceea ce spui, nu doar să înşiri cuvinte.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un armistițiu cu dată limită a fost decis pentru Fâșia Gaza. SUA anunță un pas uriaș

25 Feb 2024 711

Reacție după moartea lui Navalnîi Preşedintele SUA, Joe Biden, ia în calcul noi sancțiuni impuse Rusiei

19 Feb 2024 959

SUA au bombardat ținte pro-iraniene din Irak şi Siria. Joe Biden- „Răspunsul nostru a început astăzi. Va continua”

03 Feb 2024 843

Trei militari americani ucişi şi mai mulţi alţii răniţi într-un atac cu dronă!

28 Jan 2024 987

Donald Trump se opune oricărui acord privind imigrația

28 Jan 2024 704

Preşedintele american Joe Biden suspendă construcția de noi terminale de export de gaz natural lichefiat

26 Jan 2024 782

Israel-Hamas Premierul Netanyahu i-a reiterat președintelui american, Biden, poziția sa referitor la „suveranitatea palestiniană”

20 Jan 2024 717

Preşedintele Biden nu ia în considerare demiterea secretarului apărării Austin, care s-a spitalizat în secret

08 Jan 2024 685

Ultima tranșă de ajutor militar pentru Ucraina din partea SUA

28 Dec 2023 906

Joe Biden vizează finanţele mondiale pentru a pune beţe în roate maşinăriei de război ruse

22 Dec 2023 777

Alertă în SUA! O maşină a intrat în coloana oficială a preşedintelui Joe Biden

18 Dec 2023 859

Un influent senator american s-a declarat „optimist” în legătură cu un acord privind ajutorul pentru Ucraina

17 Dec 2023 720

Congresul SUA a decis ridicarea nivelului de elaborare a strategiei de securitate și dezvoltare a Mării Negre la nivelul președintelui Biden

14 Dec 2023 904

Anunț care vizează și România din partea lui Joe Biden „Putin speră să distrugă stabilitatea și integrarea regională mai largă și să profite de haos”

19 Nov 2023 2552

Preşedintele Joe Biden, optimist privind un acord pentru eliberarea ostaticilor luaţi de Hamas

14 Nov 2023 787