Acţiune pentru suspendarea preşedintelui Băsescu Judeţul Constanţa, pe primul loc în ţară în dosarul „Fraude la referendum”

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările în cauza cunoscută mass-mediei sub denumirea „Fraude la referendum”. Până la acest moment, conform datelor oficiale, în faţa judecătorilor au ajuns mai multe persoane din Constanţa, Mehedinţi şi Ilfov, acestea fiind acuzate de introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale.
Potrivit Parchetului General al României, în această cauză penală, judeţul Constanţa se află, de departe, pe primul loc în ceea ce priveşte numărul persoanelor trimise în judecată. Însumat, numărul total al inculpaţilor din judeţele Mehedinţi şi Ilfov abia dacă ajunge la jumătatea celor deferiţi justiţiei la Constanţa. 

Concret, la Constanţa, în faţa magistraţilor au ajuns 11 persoane, respectiv: Elena Iordan, Adelina Gabriela Tache, Felicia Negoiţă, Constantin Tache, Vasilică Vărvăroiu, Diana Florea, Lenuţa - Lăcrămioara Simion, Marioara Miuţu, Daniela Ghibăldan, Andrei Alexandru Grădişteanu şi Violeta Stănimir. Iordan, Tache, Negoiţă, Tache şi Vărvăroiu sunt acuzaţi de procurori că, în calitate de preşedinte, respectiv membri ai Biroului Electoral al Secţiei de votare nr. 489 din localitatea Lumina, cu ocazia desfăşurării Referendumului naţional din data de 29 iulie 2012, de comun acord, au „recurs la falsificarea unui număr de cel puţin 222 de semnături ale unor persoane înscrise pe listele electorale permanente ale secţiei, urmată de introducerea în urnă, în mod fraudulos, a unui număr de tot atâtea buletine de vot, şi au întocmit în fals procesul verbal privind rezultatele referendumului”.

„Inculpata Florea Diana, în calitate de preşedinte al Biroului Electoral din cadrul Secţiei nr. 490 - localitatea Lumina, a permis denaturarea rezultatului procesului electoral prin semnarea în fals pe listele permanente a unui număr de 45 de votanţi. Inculpaţii Simion Lenuţa - Lăcrămioara, Miuţu Marioara, Ghibăldan Daniela, Grădişteanu Andrei Alexandru şi Stănimir Violeta, în calitate de preşedinte, respectiv membri ai Biroului Electoral al Secţiei de votare nr. 488 din localitatea Lumina, judeţul Constanţa, cu ocazia procesului electoral desfăşurat la data de 29.07.2012, au recurs la falsificarea unui număr de cel puţin 180 de semnături ale unor persoane înscrise pe listele electorale permanente ale secţiei, urmată de introducerea în urnă, în mod fraudulos, a unui număr de cel puţin 135 buletine de vot, corespunzător parţial semnăturilor executate în fals, semnând apoi procesul-verbal privind rezultatele referendumului în care erau consemnate date nereale.
Sintetizând, din rechizitoriul procurorilor reiese că au fost fraudate un număr de  402 voturi din totalul de 2842 alegători”, potrivit Parchetului General al României.

Ar fi falsificat lista suplimentară 

Tot cu ocazia desfăşurării referendumului, organele de anchetă au stabilit că, din judeţul Mehedinţi trebuie să ajungă în faţa judecătorilor Rodica Calea, preşedinte al unei secţii de votare din comuna Pătulele, dar şi Titus Antonie şi Ion Amzoi, aceştia având calitatea de membri ai biroului electoral al aceleiaşi secţii din localitatea mai sus precizată. Din rechizitoriul procurorilor reiese că la Pătulele ar fi fost fraudat un număr de 137 de voturi din totalul de 1.440 de alegători înscrişi pe lista permanentă şi pe cea suplimentară.

Zilele trecute, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au anunţat trimiterea în judecată a inculpaţilor Dumitra Ceauşu, preşedinte al unei secţii de votare din localitatea Bolintin Vale, judeţul Ilfov, şi Niculae Prodan, în calitate de membru al biroului electoral al aceleiaşi secţii de votare. Şi aceştia sunt acuzaţi de introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători sau de falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale.

Ceauşu este acuzată că ar fi falsificat lista suplimentară aferentă urnei mobile, prin certificarea acesteia (ca urmare a aplicării semnăturii), deşi lista conţinea menţiuni false, respectiv un număr de 10 persoane figurau de 2 ori în această listă.
La rândul său, Prodan este suspectat că, în calitate de membru al biroului electoral al aceleiaşi secţii de votare din Bolintin Vale, însărcinat cu deplasarea cu urna mobilă la domiciliul persoanelor înscrise în lista suplimentară, „a falsificat această listă, în sensul că a permis ca, în cazul mai multor persoane care figurau pe listă, semnătura să fie executată de alte persoane decât cele ale căror date erau înscrise în acest document, inclusiv de inculpat, faptă urmată de introducerea în urna mobilă a unui număr corespunzător de buletine de vot”. Din rechizitoriul procurorilor reiese că au fost fraudate un număr de 130 de voturi, reprezentând un procent de aproape 20% din numărul total de voturi exprimate.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE VIDEO+TEXT Ședință CLM Constanța. Aleșii locali au aprobat vânzarea mai multor terenuri și documentații tehnico-economice pentru viitoare investiții (DOCUMENTE+VIDEO)

26 Apr 2024 655

Ședința CLM Constanța Aprobarea PUZ-ului pentru teritoriul delimitat de bd. Alexandru Lăpuşneanu, str. Farului și str. Salcâmilor. pe ordinea de zi (DOCUMENT)

24 Apr 2024 490

Ședință CLM Constanța Prelungirea valabilităţii planului urbanistic de detaliu, în atenția consilierilor (DOCUMENT)

24 Apr 2024 429

Noi proiecte incluse pe ordinea de zi a ședinței Consiliul Local! Printre acestea, stabilirea preţului energiei termice și subvenția acordată populației după data de 1 aprilie 2024

24 Apr 2024 326

Cum să te relaxezi și să-ți încarci bateriile online după o zi lungă la muncă

24 Apr 2024 348

Aplicațiile Temu și Shein - metoda prin care păcălesc utilizatorii. ANPC atenționează

23 Apr 2024 714

Ședință CLM Constanța Mai multe terenuri din Constanța, în atenția consilierilor (DOCUMENT)

23 Apr 2024 455

Ședință CLM Constanța Situația unor terenuri din municipiul Constanța, în atenția consilierilor locali. Unde sunt situate(DOCUMENT)

23 Apr 2024 408

Ședință CLM Constanța Organizarea şi funcţionarea aparatului de specialitate al primarului municipiului Constanţa, în atenția consilierilor locali (DOCUMENT)

23 Apr 2024 388

Ședință CL Consilierii locali analizează casarea și valorificarea unor mijloace fixe ce aparțin municipiului Constanța (DOCUMENT)

22 Apr 2024 480

Ședință Consiliu Local Constanța Proiect de hotărâre privind aprobarea sistării stării de indiviziune cu sultă asupra unui imobil teren de pe strada Avram Iancu (DOCUMENT)

22 Apr 2024 471

Ședință CL Chițac cere revocarea dreptului de administrare al Administrației Fondului Imobiliar SRL asupra pistei de roleri și skateri din Parcul Tăbăcărie (DOCUMENT)

22 Apr 2024 522

Un imobil din zona Complex Perla din Mamaia va trece în domeniul public al municipiului Constanța? Consilierii locali decid în ședința de CL (DOCUMENT)

22 Apr 2024 514

Consiliul Local Constanța votează PUZ-ul pentru construirea parcării supraetajate de la Casa de Cultură (DOCUMENT)

22 Apr 2024 721

Ședință CLM Constanța Protocol pentru organizarea Festivalului Naţional de Muzică Uşoară „Mamaia” şi a Festivalului Naţional al Cantecului şi Dansului Popular „Mamaia”

22 Apr 2024 362