Acțiuni ale poliției și jandarmeriei, la începutul anului școlar

În perioada 11 - 15 septembrie 2023, polițiștii și jandarmii au efectuat patrule și verificări în zona unităților de învățământ și au desfășurat activități preventive, pentru ca întoarcerea la școală să se facă într-un mediu optim de ordine și siguranță publică. Acțiunile în sistem integrat vor fi continuate pe tot parcursul anului școlar.
 
În prima săptămână a anului școlar, pentru coordonarea și organizarea activităților ce vizează obiectivul de creștere a siguranței școlare, polițiștii și jandarmii au acționat conform Planului Național Cadru de Acțiune pentru siguranța școlară, implementat la nivelul Ministerului Afacerilor Interne.
Premergător începerii anului școlar, polițiștii din cadrul structurilor de siguranța școlară au desfășurat o serie de activități preventive cu părinții și copiii, context în care au fost purtate discuții despre siguranța elevilor, oferite recomandări cu privire la modalitățile de prevenire a consumului de droguri și substanțe interzise, de prevenire a faptelor de violență și a bullying-ului, fiind, totodată, abordate și noțiuni referitoare la siguranța în mediul online.
Poliţiştiide la structurile de siguranță școlară au fost prezenți la festivitățile organizate ocazie cu care au prezentat mesajul de deschidere a noului an şcolar.
 
În cadrul festivităților, au fost prezentate sfaturi și măsuri preventiv-educative pentru elevi, părinți și cadre didactice, ce au avut ca scop reducerea cazurilor de bullying, a faptelor de violență și prevenirea consumului de substanțe psihoactive.
Astfel, în perioada 11-15 septembrie 2023, structurile pentru siguranța școlară au desfășurat, la nivel național, 224 de activități preventive și de informare, în cadrul a 143 de unități de învățământ preuniversitar, la care au participat 7.943 de beneficiari.
Totodată, în vederea îndepliniri obiectivelor prevăzute în Planul Național Cadru de Acțiune, polițiști pentru siguranța școlară au elaborat sistemul-cadru (PTCA) de asigurare a protecției unităților de învăţământ preuniversitar, a siguranţei elevilor şi a personalului didactic, la nivelul fiecărui județ și municipiului București.
 
De asemenea, pentru facilitarea comunicării în vederea adaptării măsurilor necesare pentru creșterea gradului de siguranță în mediul școlar, polițiștii pentru siguranța școlară au fost desemnați să participe în cadrul grupurilor de acțiune constituite la nivelul unităților de învățământ preuniversitar.
Din punct de vedere al prevenirii criminalității, protejarea copiilor și desfășurarea de activități preventive atât cu minorii și părinții/reprezentanții legali, cât și cu specialiștii care interacționează cu aceștia, prin natura profesiei lor, constituie o prioritate pentru activitatea de prevenire a criminalității,deoarece personalitatea minorilor este în plină formare, sunt vulnerabili la riscuri, dar în același timp sunt mai receptivi la mesaje și recomandări.
 
Ei [ot fi învățați comportamentele de autoprotecție, pot fi convinși să aibă încredere în instituțiile statului pentru raportarea tuturor situațiilor de abuz sau de risc la care sunt expuși.
La nivelul Poliției Române,prevenirea victimizării minorilor reprezintă unul din domeniile prioritare de acțiune preventivă în anul 2023.
Debutul noului an școlar a reprezentat o oportunitate pentru polițiști să continue activitățile preventive și dezbaterile tematice cu elevii, pentru identificarea problemelor cu care se confruntă acasă, la școală, în spațiile publice și în mediul online.

Deprinderea unor comportamente anti-victimale și a unor conduite corecte în anumite situații de risc pot determinao percepțiepozitivă a minorilor cu privire la siguranța personală și a bunurilor lor, și pot conduce la dezvoltarea spiritului civic, pentru protejarea colegilor lor și a celorlalte persoane cu care intră în contact.
Prezența polițiștilor în unitățile de învățământ și derularea de activități preventive cu elevii sunt elemente de natură să genereze un grad sporit de siguranță în rândul acestora, prin creșterea conștientizării cu privire la riscurile asociate criminalității, dezvoltarea încrederii în poliție, modelarea de comportamente pozitive pentru copii.
Pe de altă parte, pentru o abordare integrată a nevoilor de siguranță ale copiilor, activitatea de prevenire a criminalității a fost intensificată în acest an școlar și în relație cu cadrele didactice și părinții/tutorii elevilor.

Scopul este creșterea conștientizării acestora cu privire la importanța activității de prevenire a criminalității pentru siguranța copiilor, eficientizarea comunicării preventive în mediul școlar, prin asigurarea suportului de specialitate în procesul educațional și construirea unei conexiuni bazate pe încredere și cooperare.
Au fost deja demarate consultări atât cu reprezentanți ai părinților, cât și cu cadre didactice, pentru identificarea soluțiilor optime de implementare.
În acest mod, se va realiza o interacțiune tripartită, cu obiectiv fundamental siguranța copiilor, prin multiplicarea mesajelor cu caracter preventiv și creșterea eficienței activităților. 

Pentru atingerea acestui obiectiv, în cursul anului școlar 2023-2024 specialiștii Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii și din cadrul structurilor teritoriale de profil derulează activități specifice pe două direcții de acțiune:
Continuarea acțiunilor preventive în cadrul proiectelor/campaniilor aflate deja în faza de implementare, care vizează siguranța minorilor:
  • Proiectul Eroii Internetului implementat în parteneriat cu Asociația Adfaber și cu sprijinul Google România, care are drept scop informarea și conștientizarea copiilor cu privire la regulile de utilizare în siguranță a internetului, precum și la beneficiile utilizării mediului virtual ca sursă de cunoaștere și informare;
  • Programul Școala Siguranței TEDI implementat în parteneriat cu Ministerul Educației și Maspex România, pentru siguranța elevilor din clasa I.Scopul vizat este creșterea gradului de siguranță a copiilor prin informarea acestora cu privire la potențiale pericole şi, totodată, prin furnizarea de soluții, utilizându-se metode educativ-preventive specifice vârstei lor. Temele abordate sunt: prevenirea disparițiilor, siguranța acasă, comportamentul preventiv la școală, relațiile cu colegii, siguranța la locul de joacă şi în vacanță, educație rutieră, siguranța pe Internet. Pentru anul școlar următor va fi introdusă și o temădedicatăacordării primului ajutor;
  • Proiectul de prevenire a criminalității informatice Siguranțaonlineimplementat în parteneriat cu Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), Asociația Română a Băncilor (ARB), Microsoft România, Asociația SwissWeb Academy, Ascendia.Proiectul are o componentă importantă dedicată siguranței copiilor și,în acest context, se află în proces de elaborare 5 teme cu caracter preventiv destinate cadrelor didactice și elevilor, respectiv Cybersecurity (aspecte generale), Protejarea identității și a datelor în mediul online, Gaming, Prevenirea pornografiei infantile, Siguranța banilor pe internet.
  • Proiectul de prevenire a disparițiilor de minori și a plecărilor voluntarePlecatul de acasă nu este o soluție! implementat în parteneriat cu Asociația Telefonul Copilului, cu sprijinul Ambasadei SUA în România;
  • Proiectul Fără discriminare! de formare a unor comportamente non-discriminatorii.
  • Proiectul de prevenire a violenței domestice Bright Sky. 

Continuarea și dezvoltarea de activități preventive în sistem integrat cu celelalte structuri ale Poliției Române și Ministerul Afacerilor Interne (Siguranță Școlară, A.N.A., A.N.I.T.P., I.G.J.R. etc.), după caz.
Acțiunea coordonată, cooperarea intra și inter-instituțională și abordarea complementară în scopul implementării proiectelor/campaniilor/planurilor strategice comune generează eficiență și plus-valoare în activitatea de prevenire a criminalității.
 
Explorarea de noi oportunități și parteneriate pentru inițierea de demersuri preventive – pe acest palier este vizată, în primul rând, dezvoltarea de activități cu adulții (părinți și cadre didactice), dar și diversificarea și adaptarea demersurilor actuale în raport de situația existentă la nivelul micro-comunităților.
Abordarea unor teme diverse și transmiterea recomandărilor prin metode adaptate vârstelor beneficiarilor vor crea premisele asimilării acestor cunoștințe și adoptării unor atitudini anti-delictuale și non-victimale.
În perioada 11-15 septembrie, polițiștii au acționat, la nivel național, pentru a preveni faptele antisociale, organizând 2.108 acțiuni, dintre care 137 pe linia siguranței în școli și au intervenit la 14.671 de evenimente, dintre care 12.391 au fost sesizate de cetățeni prin 112.
Polițiștii rutieri au acționat pentru creșterea siguranței în trafic, fiind constatate 607  infracțiuni la regimul circulației pe drumurile publice. Au fost reținute 2.817 permise de conducere, dintre care 795 pentru viteză, 250 pentru alcool și 93 pentru droguri.
În prima săptămână de la începerea școlilor, polițiștii și jandarmii au asigurat măsuri de siguranță în drumul elevilor către școli și pe traseele către casă, la unitățile școlare din Capitală și din întreaga țară.
Peste 1.000 de jandarmi au participat zilnic la acțiunile preventive și de combatere  a faptelor antisociale, desfășurate de Poliția Română în proximitatea unităților școlare.
Jandarmii au sprijinit echipajele de poliție în patrularea zonelor de risc,  precum și în apropierea școlilor pentru descurajarea activităților ilegale. De asemenea, au fost organizate acțiuni de informare și prevenire pentru elevi cu privire la siguranța lor în mediul școlar.
Acțiunile și activitățile polițiștilor și jandarmilor vor continua pe tot parcursul anului școlar, pentru asigurarea unui climat de siguranță pentru elevi și profesori.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Poliția Română Peste 400 de premise reținute, în doar 24 de ore

26 Apr 2024 308

DIICOT, acțiune fulger la Constanța! Ce s-a descoperit la percheziții (FOTO)

25 Apr 2024 490

Circulație restricționată pe Autostrada Soarelui, spre Constanța

24 Apr 2024 286

România Se fac înscrieri la Școala de Poliție! Vezi de când

23 Apr 2024 528

​LIVE TEXT. Eveniment important la Mangalia Două drone de tip avion, cu decolare verticală, intră azi în dotarea Poliţiei de Frontieră (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Apr 2024 1419

Rezultate ale acțiunii BLOCADA, în ultimele 24 de ore

14 Apr 2024 686

Intervențiile polițiștilor în ultimele 24 de ore. Constatări

14 Apr 2024 524

Cadouri „otrăvite“ pentru mai mulți bătrâni din Constanța! A intervenit Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română

14 Apr 2024 792

Poliția RomânăBrigada de Combatere a Criminalității Organizate Craiova-Trafic de minori

10 Apr 2024 285

Intervențiile polițiștilor, în ultimele 24 de ore

09 Apr 2024 373

Operațiuni de amploare ale DIICOT și ale poliției pentru destructurarea unor grupuri infracționale (VIDEO)

03 Apr 2024 512

Avansări de Ziua Poliției Române, la Tulcea!

25 Mar 2024 709

IPJ Constanța Ziua Poliției Române. Mesajul transmis de chestorul de poliție Dumitru Bîltag

25 Mar 2024 589

Polițist din Covasna, cercetat pentru acte sexuale cu două minore și pornografie infantilă!

20 Mar 2024 763

Poliția Română dă alerta asupra unei noi metode de fraudă pentru clienții băncilor

17 Mar 2024 634