IGSU Peste 4.800 de intervenții ale pompierilor, în acest weekend

Foto cu rol ilustrativ
  • Salvatorii au avut un sfârșit de săptămână solicitant, perioadă în care au gestionat 4.883 intervenții în situații de urgență, la nivel național.
 
Salvatorii au avut un sfârșit de săptămână solicitant, perioadă în care au gestionat 4.883 intervenții în situații de urgență, la nivel național. Majoritatea dintre acestea a constat în asistență medicală, echipajele SMURD furnizând răspunsul prompt la cele 3.963 de solicitări primite din partea persoanelor aflate în dificultate, transmite un comunicat din partea Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.
 
În perioada de referință, echipajele operative au intervenit pentru stingerea  celor 286 de incendii înregistrate, precum și în alte 614 de intervenții în sprijinul comunităților, cum ar fi deblocarea de persoane sau animale, inundații, precum și în alte situații care puteau pune în pericol vieți și bunuri.
 
Totodată, echipajele de descarcerare au intervenit la 20 accidente rutiere, pentru extragerea persoanelor rămase captive în autorismele implicate în evenimentele rutiere.
 
De asemenea, în ultimele trei zile, pe timpul misiunilor desfășurate, pompierii au salvat 119 persoane aflate în dificultate.
 
În acest weekend, pentru dispunerea măsurilor de autoprotecție a cetățenilor, au fost transmise 79 de mesaje de avertizare, prin intermediul sistemului RO-ALERT, 44 dintre acestea privind prezența animalelor periculoase (urși) în județele AB, AG, BC, BV, BZ, CV, HR, MS, NT, PH, SB, SV, VL și VN, 34 privind manifestarea fenomenelor hidro-meteorologice periculoase în județele AB, AR, BH, BN, CJ, DJ, GJ, HD, OT, SJ, SM, TM și VL și 1 mesaj privind dispariția unui minor în județul Caraș - Severin.
 
Intervenții relevante:
 
Misiunea de vineri, din județul Teleorman, unde echipajele de descarcerare și prim ajutor au intervenit la un accident rutier produs între localitățile Bujoreni și Prunaru, pe E70, în care au fost implicate două autocare și un TIR. Având în vedere numărul mare al ocupanților, pentru gestionarea optimă a misiunii de răspuns, la nivelul județului a fost activat Planul Roșu de Intervenție. Ajunse la locul solicitării, echipajele operative au constatat că, în urma coliziunii, au rezultat 5 victime, iar după  evaluarea și asistarea medicală la fața locului,  acestea au fost transportate la spital pentru investigații și tratament de specialitate.
 
Un alt accident rutier la care au fost solicitați să intervină colegii noștri s-a petrecut sâmbătă, în județul Vâlcea, localitatea Măldărești, pe DN 67, în urma impactului dintre două autoturisme. Echipajele de descarcerare și prim ajutor au extras o persoană rămasă încarcerată și au evaluat medical toate cele 6 persoane implicate în evenimentul rutier, ulterior acestea fiind transportate la o unitate medicală de specialitate.

 
Intervenția de duminică, când pompierii militari au acționat pentru gestionarea urmărilor unei explozii, urmată de incendiu, la un apartament din municipiul Sibiu. Echipajele operative, sosite la locul evenimentului, au constatat că arderea se manifesta cu degajări mari de fum și au evacuat 20 de persoane din imobil. Concomitent cu acțiunea de stingere, echipajele medicale au acordat primul ajutor pentru 4 locatari, fără a fi necesar transportul acestora la spital. Din nefericire, echipele de căutare-salvare constituite la fața locului au identificat 2 persoane decedate în interiorul apartamentului unde s-a produs explozia.
 

De asemenea, încă de la intrarea în vigoare a codurilor de vreme nefavorabilă, pompierii au fost la datorie pentru gestionarea în cele mai bune condiții a efectelor înregistrate și preîntâmpinarea situațiilor care puteau pune în pericol viața și bunurile comunităților.
 
Astfel, în ultimele 24 de ore, salvatorii au acționat în 16 localități din 6 județe (AB, BN, CJ, DJ, HD, SJ), unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din 16 case, 9 curți, 8 beciuri, 1 subsol de bloc, 1 anexă, 7 străzi, precum și pentru degajarea unor elemente de construcție de la 18 imobile și a 10 copaci căzuți pe carosabil, fiind afectate 19 autoturisme. Totodată, în municipiul Craiova, 5 persoane s-au autoevacuat din 2 autoturisme surprinse de ape, fără a prezenta probleme medicale.
 
La acest moment, pompierii salvatori desfășoară misiuni în sprijinul comunităților afectate din județul Dolj.
 

„Pentru intervenția promptă la solicitările cetățenilor aflați în dificultate, salvatorii rămân la datorie, iar dinamica evenimentelor din teren va fi atent monitorizată de Centrul Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.
 
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play”, a încheiat sursa citată.



Citește și:
IGSU: Peste o mie de situații de urgență gestionate de pompieri în ultimele 24 de ore

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

IGSUO intervenție în fiecare minut, în ultimele 24 de ore

30 Apr 2024 214

IGSU Recomandările pompierilor, în prag de sărbători

26 Apr 2024 403

IGSUBilanțul misiunilor

25 Apr 2024 240

IGSUBilanțul misiunilor zilnice

23 Apr 2024 228

IGSUBilanțul misiunilor

22 Apr 2024 221

IGSUBilanțul misiunilor

18 Apr 2024 242

Recomandările IGSU pentru zonele vizate de cod galben (VIDEO)

17 Apr 2024 505

IGSUBilanțul misiunilor

17 Apr 2024 252

La un pas de tragedie din cauza unui zmeu de jucărie!

15 Apr 2024 679

IGSUSiguranța voastră este prioritatea noastră! Peste 4.800 de intervenții în acest weekend!

15 Apr 2024 274

IGSU Misiunile pompierilor din ultimele 24 de ore

12 Apr 2024 225

IGSU Activitatea pompierilor din cursul zilei de ieri

11 Apr 2024 272

ISU Harghita9 intervenții ieri, 9 aprilie 2024

10 Apr 2024 335

IGSUCele mai multe intervenții au fost desfășurate în zona București – Ilfov, urmată de județele Bacău, Mureș, Galați și Cluj.

10 Apr 2024 301

IGSUBilanțul misiunilor

09 Apr 2024 273