LIVE TEXT Lansarea volumului „Istorii pontice în benzi desenate – Tomis”, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (GALERIE FOTO +VIDEO)



UPDATE 7 

Evenimentul s-a încheiat. 

UPDATE 6

Delia Cornea a luat cuvântul. 

Coperta îl înfățișează pe Ovidius ca fiind cel care relatează întâmplările. Alte volume pe care le avem în plan sunt dedicate Histriei, Callatisul, Adam Clisi etc.. Sperăm ca în vară să ne revedem. La a doua ediție a salonului de artă. 


UPDATE 5 

Ia cuvântul Octav Ungureanu, coordonator grafic. 
Octav Ungureanu, coordonator grafic

Mulțumesc Muzeului că a văzut potențialul în banda desenată pentru a spune altfel istoria. De obicei copiii văd istoria ca pe o materie care îți încarcă memoria cu prea multe date. O bandă desenată nu este niciodată ușor de făcut. Sunt niște pași care trebuie urmați precum: documentare, scenariu, storyboard etc.. 


UPDATE 4 

Ia cuvântul Cristian Cealera.


 Cristian Cealera – documentare și scenariu

 

Această carte are scopul de a aduce la cunoștință bogăția patrimoniului istoric și cultural. Cred că tinerii pot învăța multe din acest volum. Realizarea volumului a durat trei luni. Mă bucur că am primit recenzii de la specialiști precum: Adrian Cioroianu și Radu Oltean.



UPDATE 3 

Ia cuvântul Delia Cornea. 

Delia Roxana Cornea – coordonator proiect editorial

 Manifestarea de azi este finalul unui amplu proiect. Mai avem în desfășurare alte două proiecte pentru anul viitor. Publicul vizat este cel cu vârste cuprinse între 10-25 de ani. 

 În această vară am reluat tradiția organizării salonului de artă din Constanța. Au fost două expoziții.Una outdoor și alta indoor dedicata creatorului de benzi desenate Puiu Manu. 

O altă parte a proiectului a fost legată de activitatea copiilor și tinerilor. În acest sens s-au organizat două workshop-uri. Am descoperit atracția tinerilor pentru partea artistică. De asemenea, ne-am dat seama că trebuie să existe un program dedicat lor în acest sens.

La evenimentul de la Liceul de Arte sunt așteptați să participe 300 de elevi. Sperăm ca pe viitor să lansăm și volumul pe care ne-am gândit să-l numim Istorii pontice în benzi desenate -Înfruntarea


UPDATE 2 

A luat cuvântul Aurel Mototolea. 

Aurel Constantin Mototolea – coordonator proiect cultural

 Aceasta bandă desenată vrea să reînvie o tradiție a benzilor desenate la Constanța

Acestea apăreau la Muzeul de Artă. Proiectul s-a născut în urma unor discuții amicale.  Directorul muzeului din Brașov a realizat ceva similar și apoi am încercat și noi să facem ce au făcut ei. Cartea se adresează în special publicului tânăr.Acest volum se referă la istoria Tomisului și vom încerca pe viitor să ne axăm și pe alte puncte de referință istorică.


UPDATE 1 

Evenimentul a început. 

Astăzi, 16 decembrie 2022 are loc lansarea volumului „Istorii pontice în benzi desenate – Tomis”, eveniment organizat de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC). Lansarea volumului are loc la ora 10:30. 

Evenimentul editorial reprezintă o premieră pentru regiunea Dobrogea, dar și pentru România. Acest fapt se datorează tematicii abordate și al informației de specialitate. 

Aula Adrian Rădulescu (Sala Pictată), situată la etajul 1 al clădirii va găzdui evenimentul. 

Autorii volumului „Istorii pontice în benzi desenate – Tomis” sunt: Cristian Cealera (angajat MINAC), Octav Ungureanu, Alexandru Ciubotariu, Ștefan Buturugă, Bogdan Buturugă și Daniel Trăistaru. 

Cristian Cealera s-a ocupat de documentarea istorică și de scenariu; Octav Ungureanu a fost coordonator și ilustrator; Alexandru Ciubotariu, Ștefan Buturugă și Bogdan Buturugă au fost ilustratori, iar Daniel Trăistaru a fost colorist. 


„Sunt prezentate, în linie cronologică, zece episoade din istoria orașului Tomis, astăzi Constanța, începând cu legenda întemeierii orașului (mitul Argonauților și al Lânii de Aur) și până în zilele noastre, accentul fiind pus însă pe epoca antică. Cel care ne călăuzește de-a lungul acestei imaginare călătorii este nimeni altul decât poetul latin Publius Ovidius Naso, spirit protector al urbei vest-pontice.

Doi dintre autori, scenaristul Cristian Cealera și coordonatorul grafic și liustratorul Octav Ungureanu vor prezenta modul în care a fost realizat volumul și vor oferi autografe”, transmite instituția muzeală. 

Lansarea de vineri reprezintă episodul final al unui amplu proiect cultural cu finanțare nerambursabilă AFCN P1943/04.07.2022 „Istorii pontice în benzi desenate”, Aria tematică: Arte vizuale, Sesiunea II/2022, derulat de către Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), împreună cu partenerii săi, în perioada iulie - noiembrie 2022. Acest proiect a constat într-o serie de ample activități, de la expoziţii indoor şi outdoor, la întâlniri cu autori celebri de benzi desenate, ateliere de bandă desenată pentru copii și adolescenți, lansări de noi publicaţii, etc.

Echipa proiectului cultural “Istorii pontice în benzi desenate” a fost compusă din următorii: Aurel Constantin Mototolea – coordonator proiect cultural, Delia Roxana Cornea – coordonator proiect editorial, Cristian Cealera – documentare și scenariu, Adrian Marian Filip – responsabil financiar, Octav Ungureanu – coordonator grafic.

Lansarea de la MINAC va fi urmată, la ora 12.00, de o prezentare a volumului la Colegiul Național de Arte “Regina Maria” Constanța, instituție parteneră în cadrul proiectului AFCN “Istorii pontice în benzi desenate”.



Citește și: Expoziții de neratat pentru iubitorii de cultură la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE TEXT Radu Paraschivescu își lansează noul volum la Biblioteca Județeană "Ioan N. Roman" Constanța (GALERIE FOTO)

24 Apr 2024 550

BNR Lansare în circuitul numismatic. 90 de ani de la înființarea Spitalului Clinic de Urgență București

22 Apr 2024 348

„Poezii fără apus” Lansare de carte la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

19 Apr 2024 444

Universitatea „Ovidius” Constanța, gazda lansării volumului „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”, o lucrare despre regiunea Moldova

17 Apr 2024 483

La Universitatea „Ovidius” Constanța se va lansa volumul „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”

14 Apr 2024 659

Declarațiile primarului Chițac și ale lui Nicolae Ciucă referitor la stadionul Farul din Constanța (VIDEO)

13 Apr 2024 947

Președintele PNL, Nicolae Ciucă „Sunt sigur că, pe 9 iunie, echipa liberală din Constanța va ieși învingătoare“

12 Apr 2024 732

Cine sunt candidații PNL la primăriile din județul Constanța. Lista oficială (GALERIE FOTO+VIDEO)

12 Apr 2024 3695

LIVE VIDEO+TEXT Liderii PNL sunt prezenți la Constanța la lansarea candidaților partidului! (GALERIE FOTO+VIDEO)

12 Apr 2024 1345

ARBDD Final de campanie de lansare a icrelor embrionate de șalău pe Lacul Razim – 2024

10 Apr 2024 418

MAE lansează campania „Born in NATO” la Colegiul Național „Sfântul Sava“ din București

28 Mar 2024 598

Guvern Caravane medicale dotate cu echipamente, în comunități rurale

26 Mar 2024 562

Guvernul RomânieiCaravane medicale dotate cu echipamente vor ajunge în comunități rurale printr-un parteneriat al Guvernului cu societatea civilă

26 Mar 2024 407

ARBDD A demarat acțiunea anuală de lansare de icre embrionate de șalău! (VIDEO)

26 Mar 2024 546

Masă rotundă și lansare de volum, la Biblioteca Județeană Constanța

25 Mar 2024 511