Nu au lăsat-o să prezinte proiectul Fostul şef DNA Constanţa a făcut contestaţie (document)

09_Sisman_Beatrice_Sisman_3.jpgRespinsă de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii la interviul pentru funcţia de şef al DNA Constanţa pentru lipsa cunoştinţelor teoretice, dar şi practice necesare, magistratul Beatrice Şişman s-a plâns Plenului CSM că nu i s-a cerut să-şi prezinte proiectul de management la interviu. Contestaţia fostului şef delegat al Serviciului Teritorial Constanţa al Direcţiei Naţionale Anticorupţie împotriva interviului prin care a picat funcţia va fi analizată marţi de Consiliul Superior al Magistraturii.

În nota Direcţiei Resurse Umane se arată că prin hotărârea nr. 105 din 19 mai 2011, Secţia pentru procurori a CSM a respins propunerea procurorului general de numire în funcţia de procuror şef al DNA Constanţa a magistratului Beatrice Silvia Şişman. „În motivarea hotărârii sus-menţionate s-a reţinut faptul că în urma susţinerii interviului şi a prezentării planului de management, a rezultat că doamna procuror Beatrice Silvia Şişman nu a demonstrat că întruneşte abilităţile necesare unei funcţii de conducere, atât la nivelul cunoştinţelor teoretice, cât şi a deprinderilor practice privind managementul, comunicarea şi principiile care guvernează activitatea procurorilor din cadrul Ministerului Public", se arată în nota Direcţiei.

Motivarea nu e concretă

În contestaţia formulată împotriva hotărârii de respingere, Beatrice Şişman a menţionat, printre altele, faptul că, la momentul susţinerii interviului nu i s-a solicitat să facă o prezentare a proiectului de management întocmit, ataşat propunerii procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Totodată, procurorul constănţean s-a plâns de faptul că „întrebările adresate în cadrul interviului (...) nu au fost de natură a determina crearea unei opinii obiective şi pertinente, cu privire la cunoştinţele teoretice, dar mai ales practice, pe care le posedă contestatoarea, referitoare la management, comunicare şi principiile care guvernează activitatea procurorului din cadrul Ministerului Public". Nu în ultimul rând, fostul şef DNA Constanţa este de părere că „motivarea hotărârii contestate nu conţine o expunere concretă a carenţelor constatate". În ciuda acestor argumente ale magistratului constănţean, Direcţia Resurse Umane a arătat că, deşi propunerea pentru funcţia de conducere o face procurorul general, dreptul efectiv de a numi în funcţie îi aparţine exclusiv Secţiei pentru procurori a CSM.

„Trebuie folosiţi termeni generali"

„Referitor la susţinerea doamnei procuror Beatrice Silvia Şişman cu privire la faptul că nu i s-a solicitat să prezinte, în carul interviului, planul său de management, se constată, din contestaţia formulată, că proiectul respectiv a fost analizat de către membrii Secţiei, fiindu-i adresate candidatei întrebări ce au vizat lămurirea unor consideraţii exprimate în cuprinsul proiectului întocmit", spun reprezentanţii Direcţiei Resurse Umane. Foarte interesant însă este următorul aspect al Direcţiei: „nu pot fi reţinute nici afirmaţiile privind nemotivarea hotărârii nr. 105/2011 a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, întrucât din examinarea cuprinsului hotărârii sus-menţionate (...) rezultă în mod evident motivul pentru care doamna Beatrice Silvia Şişman nu a fost numită în funcţia de conducere pentru care a candidat". Cât despre nelămurirea procurorului legat de faptul că nu se menţionează concret lipsurile constatate, reprezentanţii Direcţiei arată că „jurisprudenţa europeană este în sensul că în motivarea unor astfel de hotărâri trebuie folosiţi termeni generali, care să nu permită dezvăluirea unor elemente legate de aprecieri cu caracter personal sau comparativ în ceea ce priveşte pe candidaţi". În aceste condiţii, rămâne de văzut care va fi decizia Plenului CSM cu privire la contestaţia fostului şef DNA Constanţa.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dosar DNA Constanta! Cazul presupusului şantaj de la SOCEP se va rejudeca! Tribunalul Constanța anunță primul termen

02 May 2024 452

Curtea de Apel Constanța repune pe rol un dosar al DNA Constanța! S-a calculat un presupus prejudiciu de aproape 10 milioane euro

01 May 2024 6515

Procurorul Sorin Constantinescu, fostul șef al DNA Constanța, eliberat din funcţie, prin pensionare!

29 Apr 2024 591

Delegarea procurorului Mihai Stanciu în fruntea DNA Constanța, contestată! Înalta Curte anunță primul termen în dosar

27 Apr 2024 705

Elena Marinela Negulici, fost director economic al CNE Cernavodă, proces contra Statului Român, după achitarea definitivă într-un dosar DNA Constanța!

24 Apr 2024 597

Ce averi au procurorii Vasile Iftinchi și Stoica Elena, propuși să lucreze la DNA Constanța, după plecarea lui Bodean Andrei și Conortos Constantin (DOCUMENTE)

23 Apr 2024 941

Procurorii Vasile Iftinchi și Stoica Elena, propuși să-i înlocuiască la DNA Constanța pe Bodean Andrei și Conortos Constantin

23 Apr 2024 770

Dosar DNA Constanța Vasile Iliuță, șeful Consiliului Județean Călărași, termen azi la Curtea de Apel București! (RECHIZITORIU)

23 Apr 2024 693

Curtea de Apel Constanța respinge acțiunea preotului Petrică Leașcu! (MINUTĂ)

20 Apr 2024 806

Procesul s-a terminat! Iată când va afla Decebal Făgădău, fostul primar al Constanței, decizia finală în dosarul terenurilor din Portul Tomis

19 Apr 2024 624

Directori din Consiliul Județean Constanța și oameni de afaceri, condamnați definitiv! Cererea de revizuire, respinsă

19 Apr 2024 1716

Surse - percheziții informatice Vasile Iliuță, președintele CJ Călărași, a ajuns la DNA Constanța!

19 Apr 2024 732

Noi procurori la DNA Constanța, în locul lui Andrei Bodean și Constantin Conortos! Ciprian Bodu, Vasile Abagiu, și Dan Haralambie, rămân pe poziții

19 Apr 2024 835

Foști șefi ai Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă, proces contra Statului Român, după achitarea definitivă

18 Apr 2024 810

Cum arată terenul pe care va fi construit noul sediu al DNA Constanța! (GALERIE FOTO)

17 Apr 2024 1397