Eveniment inedit pentru pasionaţii de astronomie! Vor putea vedea o cometă cu ochiul liber

a inceput perioada perseidelor adevarat spectacol al meteoritilor pe cer 821376
  • Acest obiect cosmic, care călătoreşte prin spaţiu cu viteza de 386.000 de kilometri pe oră, este deja vizibil cu ochiul liber, potrivit profesorului Brad Gibson, directorul Centrului de Astrofizică E.A. Milne din cadrului Universităţii Hull din Regatul Unit.

Pasionaţii de astronomie vor avea „o oportunitate rară şi interesantă" de a vedea o cometă cu ochiul liber cu ocazia unei „experienţe unice în viaţă", potrivit directorului unui centru de astrofizică din cadrul unei universităţi britanice, informează Agerpres.

Cometa Nishimura a fost descoperită în august 2023 şi se va afla la cea mai mică distanţă faţă de Terra peste exact o săptămână, când va fi vizibilă în Europa de Nord cu puţin timp înainte de zorii zilei de marţi, 12 septembrie.

Acest obiect cosmic, care călătoreşte prin spaţiu cu viteza de 386.000 de kilometri pe oră, este deja vizibil cu ochiul liber, potrivit profesorului Brad Gibson, directorul Centrului de Astrofizică E.A. Milne din cadrului Universităţii Hull din Regatul Unit.

Potrivit profesorului Brad Gibson, cometa Nishimura poate fi văzută în prezent în prima oră după apus şi în ora ce precede zorii zilei dacă persoanele interesate privesc bolta cerească în direcţia Est-Nord-Est, spre Luna aflată în primul pătrar şi spre planeta Venus.

„Această cometă are nevoie de 500 de ani pentru a orbita Sistemul Solar, în timp ce Pământul are nevoie de un an, iar planetele exterioare au nevoie de câteva decenii. Cometa Halley, care a stârnit mult interes în timpul apropierii sale de Terra în 1986, are nevoie de 76 de ani pentru a parcurge o orbită completă în jurul Sistemului Solar. Aşadar, când se spune că este o oportunitate unică în viaţă pentru a vedea cometa Nishimura nu este o exagerare", a explicat profesorul britanic.

„Ea poate fi deja văzută, dar se va afla la 78 de milioane de mile (125,5 milioane de kilometri) de Pământ pe 12 septembrie şi atunci ar trebui să avem cea mai bună şansă de a o vedea cu ochiul liber. În medie, oamenii au şansa de a vedea o astfel de cometă cu ochiul liber o dată la un deceniu - este o oportunitate rară şi interesantă", a adăugat el.


Cometa C/2023 PI a fost numită după astrofotograful japonez Hideo Nishimura, care a descoperit-o în timp ce realiza fotografii cu expunere îndelungată ale bolţii cereşti folosind o cameră foto digitală pe 11 august.

Potrivit lui Brad Gibson, cometa Nishimura va ajunge la cea mai mică distanţă de Soare pe 17 septembrie, când se va afla la doar 27 de milioane de mile (43,4 milioane de kilometri) de astru.

Profesorul britanic spune că există o şansă reală ca obiectul cosmic să nu supravieţuiască acestei apropieri de Soare.

Oamenii de ştiinţă încă încearcă să estimeze dimensiunile cometei Nishimura, însă Brad Gibson este de părere că aceasta ar putea avea un diametru cuprins între câteva sute de metri şi câţiva kilometri.

Cometa ar putea fi responsabilă pentru o ploaie anuală de meteori, denumită Sigma-Hydris, care are loc în fiecare an în luna decembrie.

Potrivit profesorului britanic, cometele sunt „bucăţi de gheaţă şi roci" rămase în spaţiu după formarea Sistemului Solar în urmă cu aproape 5 miliarde de ani.


Atunci când se apropie de Soare, căldura astrului încălzeşte cometele, eliberând din nucleul lor îngheţat o serie de gaze ce formează apoi coada lor distinctivă.

Micile particule de praf şi roci rămase captive în structura cometelor sunt astfel eliberate de căldura solară atunci când cometele trec pe lângă Soare, iar Pământul trece în fiecare an prin acele „resturi", dând naştere unui fenomen care se numeşte „ploaie de meteori".

Potrivit profesorului Gibson, nu există niciun pericol de ciocnire a cometei Nishimura cu Pământul, întrucât astronomii au calculat cu mare atenţie orbita şi viteza de deplasare a acestui obiect cosmic.

În comunitatea ştiinţifică, există de mai multă vreme o dezbatere despre obiectul cosmic - asteroid sau cometă - care a provocat dispariţia dinozaurilor de pe Terra în urmă cu 65 de milioane de ani.

„Ceea ce li s-a întâmplat dinozaurilor reprezintă un eveniment care are loc o dată la 100 de milioane de ani. Oamenii privesc cometele încă din cele mai vechi timpuri şi le-au interpretat în diverse feluri, de la vectori ai Apocalipsei şi până la simpli aducători ai unor veşti bune“, a adăugat Brad Gibson.

Citește și:

A început perioada Perseidelor! Adevărat spectacol al meteoriților pe cer


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Geminide, cea mai bogată ploaie de meteori a anului, va ajunge la apogeu în zilele următoare

12 Dec 2023 740

A început perioada Perseidelor! Adevărat spectacol al meteoriților pe cer

22 Jul 2023 1437

Spectacol astronomic la malul mării Cum s-a văzut luna pe cerul Constanței în seara zilei de 10 mai. A putut fi observată cu ochiul liber (FOTO+VIDEO)

11 May 2023 1055

Ce se poate vedea pe cerul nopții în luna aprilie (FOTO)

04 Apr 2023 1781

Eveniment istoric în domeniul astronomiei. Ce a fost observat intrând în atmosfera Pământului

13 Feb 2023 901

Fenomenele astronomice din anul 2023. Câte eclipse de lună vor fi vizibile în România

12 Jan 2023 1201

Pe 4 ianuarie, Pământul se află la cea mai mică distanță de Soare. Află în ce interval orar

03 Jan 2023 2757

Planeta Marte, admirată în toată splendoarea ei în serile senine. Cum poate fi identificată pe cer

15 Dec 2022 1419

Medalie de aur pentru Andrei Patrick Cioranu de la Colegiul Naţional "Mircea cel Bătrân" din Constanţa

07 Nov 2022 3529

Concursul de matematică "Viceamiral Vasile Urseanu" la cea de-a XXVIII-a ediţie

04 Apr 2022 2774

Spectacolul astronomic al Geminidelor. Noaptea în care ploaia de "stele căzătoare" va ajunge la apogeu (VIDEO)

12 Dec 2021 2307

ZIUA LIVE. Colegiul Național Mircea cel Bătrân, încununat de medalii la bilanțul celor 125 de ani de activitate

09 Dec 2021 2797

ZIUA LIVE Cum să faci performanță la astronomie și astrofizică, prin ochii unui elev mircist

08 Dec 2021 1716

Un elev al Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” Constanța a câștigat bronzul la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică

23 Nov 2021 2304

Expoziție tematică la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu dedicată instrumentelor astronomice artizanale

17 Sep 2021 3295