Uniunea Europeană a adoptat prima legislație împotriva violenței asupra femeilor


Sursa foto: Pexels



 
  • Statele membre ale Uniunii Europene au adoptat marţi prima legislaţie europeană menită să combată violenţele la adresa femeilor, un text ce exclude însă violul, în lipsa unui acord asupra unei definiţii comune, informează AFP.

Directiva a obţinut undă verde în aprilie din partea Parlamentului European. Această adoptare formală de către Consiliul UE (reprezentantul celor 27 de state membre) este ultima etapă legislative, potrivit Agerpres.

Textul incriminează la nivel european mutilările genitale feminine, căsătoria forţată, difuzarea neconsimţită a unor imagini intime şi hărţuirea cibernetică. Textul stabileşte pedepse minime de la un an la cinci ani de închisoare, în funcţie de delict.

Directiva prevede circumstanţe agravante - de exemplu atunci când victima este un copil sau o parteneră de viaţă sau fostă parteneră de viaţă -, ceea ce duce la pedepse mai aspre.

Ea facilitează de asemenea semnalarea violenţelor către autorităţile competente.

„Violenţa la adresa femeilor şi violenţa în familie sunt delicte persistente. Această lege va garanta, la scara UE, că autorii (faptelor) vor fi sever sancţionaţi şi că victimele vor primi tot sprijinul de care au nevoie", a comentat ministrul justiţiei belgian, Paul Van Tigchelt, a cărui ţară exercită preşedinţia Consiliului UE.


Textul a făcut obiectul unor intense discuţii vreme de mai multe luni, în special asupra problemei privind definirea juridică a violului, care diferă în ţările din UE.

Proiectul, astfel cum a fost prezentat în martie 2022 de Comisia Europeană, prevedea în articolul său 5 o definiţie a violului fondată pe absenţa consimţământului. Parlamentul European şi ţări precum Belgia, Grecia, Italia, Luxemburg şi Suedia erau pe aceeaşi linie.


Însă alte circa zece state membre, printre care Franţa, Germania şi Ungaria, s-au opus includerii violului în legislaţie, considerând că UE nu are competenţă în materie şi că textul riscă să fie respins de justiţia europeană în caz de recurs.

„Ne-ar fi plăcut ca această directivă să fie un pic mai ambiţioasă", a recunoscut marţi ministrul spaniol al egalităţii, Ana Redondo, sosind la o reuniune de la Bruxelles. Cu toate acestea, ea a apreciat că această legislaţie este „un bun punct de plecare".


Ţările membre vor avea trei ani pentru a transpune directiva în legislaţiile lor naţionale. 

 
 
 Citește și
 
 EurostatRomânia are a treia cea mai mică speranţă de viaţă din UE. La polul opus se află Spania
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE Călătorie cu peripeții pe podul Brăila - Tulcea. Un șofer merge pe contrasens! (FOTO+VIDEO)

07 Apr 2024 1006

Guvernul RomânieiExcelență și plusvaloare prin formare, oferta Institutului Național de Administrație pentru anul 2024

25 Mar 2024 369

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 13 martie 2024

14 Mar 2024 720

UPDATE Preşedinţii Ciolacu şi Ciucă, vor anunţa la ora 19,00, decizia în privinţa organizării alegerilor din acest an!

21 Feb 2024 661

Parchetul European a intrat pe fir! Familia preotului Iscru, din Dăeni, fiul senatorului PSD Paul Stănescu și stuful transformat în pășune, în mandatul pesedistului Florin Barbu. Firmele implicate (DOCUMENTE)

23 Jan 2024 14021

Tornadă de proporții! Zeci de case și mașini distruse (VIDEO)

04 Jan 2024 1313

Percheziții la persoane bănuite de furtul mai multor unelte din incinta unei societăți comerciale

23 Dec 2023 1009

De la blocaj în Germania la disperare în țară Șoferii de tir constănțeni, rămași blocați în Germania, s-au întors în țară. „Este suma cu care eu și familia mea vom face sărbătorile“ (FOTO+VIDEO)

23 Dec 2023 7826

Incendiu la o locuință din Lipnița, județul Constanța (GALERIE FOTO)

11 Dec 2023 1037

Casă de piatră Elis Agi Veli și Giamai Acsel! (GALERIE FOTO)

28 Oct 2023 4469

Știri Constanța Gusturi autentice și secrete de gătit la Festivalul „Toamna în Bucate“ din Cumpăna

17 Oct 2023 1282

Panică într-un bloc! Un apartament a fost cuprins de flăcări. Pompierii intervin

11 Sep 2023 2046

Ministerul Culturii, despre Ziua Limbii Române. „Ministrul Culturii, Raluca Turcan, încurajează cultura scrisă“

31 Aug 2023 806

Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Limbii Române. „Prin intermediul limbii, creăm punți între generații, regiuni și comunități“

31 Aug 2023 754

Primăria Constanța Lucrări de modernizare a infrastructurii rutiere în cartierul Km 5. Lista străzilor ce vor fi reabilitate

21 Aug 2023 1161