Ajutaţi-l pe Edi să-şi recunoască mama

edi_solomon_copil_autist_02.jpg„Edi este un copil fără copilărie", îşi mărturiseşte durerea Pollyana Solomon, o mamă care, până acum, nu s-a putut bucura de fiul său. O durere pe care şi Edi le-ar fi împărtăşit-o celor prezenţi dacă i s-ar fi dat această şansă. 

Probabil şi-ar fi dorit să-şi vadă mama zâmbind. Probabil, şi-ar fi dorit să-şi ceară iertare pentru că, în timp ce mama sa era plecată la serviciu, a mai făcut o năzbâtie. Dorinţe care au rămas ascunse nu numai pentru Pollyana, ci chiar şi pentru Edi. În urmă cu patru ani a fost diagnosticat cu autism şi retard psihic. Un şoc pentru mama care a conştientizat că fiul său nu se va ridica vreodată la cerinţele societăţii. „Nu vorbeşte, face în pampers, nu se joacă cu ceilalţi copii. Nu ştie care este rostul jucăriilor", spune Pollyana. Singurul lui mod de a-şi transmite bucuria sunt nişte icnete şi bâţâieli. O metodă necunoscută pentru ceilalţi, prin care micuţul de şase ani reuşeşte să le comunice celor din jur că ştie să se bucure de fiecare moment. În felul lui, dar ştie. „Costurile ar fi enorme dacă am merge la Bucureşti să-l tratăm, pentru că în Constanţa nu prea există specialişti. Acum, îl ducem la centrul de zi Orizont", continuă femeia. Cea mai mare durere, nu este aceea de a avea un copil cu „probleme", pentru că, în timp, a învăţat să se bucure, la rândul ei, de fiecare moment în care Edi începe să dea semne că înţelege ceea ce se petrece în jurul lui. Timp de şase ani, de când l-a născut pe Edi, femeia nu şi-a auzit vreodată copilul spunându-i „mamă". Atât. 

Bani pentru terapie 

 „Am vrea să-l recuperăm, să înceapă să vorbească, să-şi recunoască mama, să capete independenţă", spune femeia. Este medic de familie, dar după ce l-a adus pe lume pe Edi nu a mai reuşit să profeseze. „Este hiperkinetic. Aleargă toată ziua. Trebuie să fii cu ochii în patru, aşa că nu pot pleca de acasă." Tocmai de aceea, singurul venit este pensia mamei Pollyanei şi ajutorul social al lui Edi. Nu mai mult de 13 milioane de lei vechi. Bani care de abia le ajung celor trei să o ducă de pe o zi pe alta, dar să-l mai ducă pe Edi la şedinţele de terapie. Tatăl copilului, nici măcar nu vrea să audă de fiul său. Probabil, este o povară mult prea mare pentru el. Nu sentimentală, ci financiară. „Vine o dată la câteva luni şi nu-i aduce nici măcar un pachet de biscuiţi. Nu i-a mai plătit pensia alimentară. Nici n-are de unde pentru că, la 37 de ani, nu munceşte", spune bunica lui Edi. „Vreau ca Edi să-şi dea seama că sunt mama lui. Să-i aud vocea". Iar pentru asta, familia Solomon are nevoie de bani. „Am avea nevoie de zece milioane pe lună pentru şedinţele de logopedie şi psihoterapie. Dacă Edi ar urma la timp tratamentul, în aproximativ doi ani am vedea primele rezultate. Şi, probabil, l-aş auzi spunându-mi «mama»", încheie Pollyana, în speranţa că persoanele cu inimă vor fi impresionate şi se vor oferi să-l ajute pe Edi. Cei care vor să-i dea o şansă la normalitate copilului, pot suna la numărul de telefon 0764.447.695. 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Calendar Ortodox 1 mai 2024 - Ce sfinți sunt sărbătoriți în prima zi din luna mai

01 May 2024 605

Licitații publice O companie din Suceava va asigura asistența tehnică în cadrul proiectului „Departament Mama și Copilul din cadrul SCJU Sf. Apostol Andrei Constanța“ (DOCUMENT)

29 Apr 2024 494

Procurorul Oana Andreea Schmidt Hăineală, în atenția CSM! Anul trecut a trimis în judecată familia Pascu (RECHIZITORIU)

22 Apr 2024 693

Ce sărbătoare este astăzi în calendarul ortodox, din 22 aprilie 2024?

22 Apr 2024 1756

Licitații publice CJC O companie din Craiova va promova „Departamentul Sănătatea mamei și copilului din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei Constanța“

06 Apr 2024 666

„Memoria apei”, o tragicomedie excepțională, pe scena Teatrului de Stat Constanța

23 Mar 2024 780

Lansare de carte la Casa Avramide Tulcea - „Odă târzie mamei", de Monalisa Dima

22 Mar 2024 544

Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 12 martie 2024?

12 Mar 2024 1204

#ConstantaEsteBine Eliminările sunt multe și intensive

07 Mar 2024 496

Asociația „Suflete Deschise” din Constanța, mesaj de 8 martie. „Mama...Cel mai iubit cuvânt! Cea mai înaltă stare!”

05 Mar 2024 899

Licitații Constanța GPL de peste 1,2 milioane de euro cumpărat de DGASPC Constanța de la firma mamei lui Cristi Borcea (DOCUMENT)

04 Mar 2024 814

Editorial Martie, timpul de a ne reaminti și aprecia învățăturile și încurajările mamei

01 Mar 2024 666

Calendar-Ortodox 25 februarie 2024 - ce sfinți sunt sărbătoriți astăzi

25 Feb 2024 881

Calendar ortodox 23 februarie 2024. Ce sărbătoare este vineri?

23 Feb 2024 1798

Idei de cadouri originale și personalizate pentru toate mămicile, de Ziua Femeii 2024

20 Feb 2024 575