Interviu Online

Interviu online cu Dan Albu, președintele Ligii Militarilor Profesioniști „Legislația privind Corpul SGP s-a îmbunătățit. Am obținut drepturi la care doar visam“


Înființată pe 17 septembrie acum opt ani, Liga Militarilor Profesioniști este asociația socio-profesională reprezentativă a acestui corp de militari.
 
Potrivit Ligii Militarilor Profesioniști, de la constituirea sa, a avut și are un rol important în promovarea Corpului Soldaților și Gradaților Profesioniști, a Armatei Române în ansamblul ei. Nu putem să uităm că, din anul 2010, s-au produs schimbări importante, Corpul SGP având întreaga sa activitate reglementată prin modificările Legii 384/2006 (Statutul SGP), L-51/2010, L-23/2012, L-82/2015, iar în cei opt ani, Corpul SGP, prin LMP, a avut un real dialog cu factorii decidenți din MApN, fapt ce a dus la o mai bună înțelegere a problematicilor comune.
 
Despre aceste aspecte am discutat cu Dan Albu, președintele LMP, vineri, 21 septembrie 2018, în cadrul unui interviu online, în direct pe www.ziuaconstanta.ro.

Întrebările redacției:  

1. Ce ați câștigat pentru Corpul Militarilor Profesioniști în timpul celor opt ani de existență a LMP?

Legislația privind Corpul SGP s-a îmbunătățit foarte mult în cei opt ani de activitate a Ligii Militarilor Profesioniști. Am obținut drepturi notabile, la care în 2010 doar visam.
- obținerea „calității“ de „militari“;
- majorarea vârstei până la care soldații și gradații profesioniști pot fi menținuți în activitate de la 45 la 55 de ani;
- grupe de muncă în condiții deosebite, speciale, precum și alte condiții în vederea stabilirii drepturilor de pensie în conformitate cu normele prevăzute pentru cadrele militare;
- schimbarea titulaturii din „voluntari“ în „profesioniști“;
- drept de pensie militară;
- Ordinul onorific „În Serviciul Patriei“ pentru Corpul SGP.

Aș vrea să subliniez faptul că meritul este al factorilor decidenți din MApN, SMAp și al oamenilor politici care ne-au sprijinit necondiționat. Noi doar am prezentat problemele cu care se confruntă cei aflați la baza ierarhiei militare.

2. În timpul celor opt ani, ați participat la discuții cu foarte mulți secretari de stat din MApN. Cu cine ați avut cele mai fructuoase discuții?

Da, este adevărat. Pot spune că doamna Otilia Sava a pus suflet în tot ce a întreprins în sprijinul militarilor profesioniști. Discuții fructuoase avem cu secretarul de stat și șef al Departamentului pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, domnul Nicolae Nasta.

3. În timpul celor opt ani, cum ați procedat cu problemele nerezolvate ale militarilor profesioniști? Le-ați transmis de la ministru la ministru sau ați luat-o cu fiecare de la capăt?

În general, toți factorii de decizie au sprijinit activitatea și solicitările LMP, unele au putut fi finalizate prin decizii legislative, altele au rămas în curs de soluționare. Menționez că întotdeauna am găsit înțelegere, fiind sprijiniți de șeful Statului Major al Apărării, domnul general Nicolae Ionel Ciucă.

Întâlnirile de lucru ale domnului ministru Mihai Fifor cu reprezentanții LMP au devenit constante, venind să confirme preocuparea directă a înaltului demnitar față de problemele pe care le au militarii profesioniști. Necesitatea găsirii soluțiilor optime pentru problemele Corpului SGP demonstrează seriozitatea demersurilor factorilor decidenți din MApN.
Liga Militarilor Profesioniști își reafirmă convingerea că dialogul deschis, direct, este singura soluție pentru rezolvarea problemelor ce preocupă acest corp de militari.

4. În această perioadă, câte filiale ale Ligii au fost înființate?

În LMP nu se pune problema înființării de filiale, Liga fiind un tot unitar, precum este și Corpul SGP. Noi nu ne fracționăm. Nu vom da cifre exacte, dar vă putem asigura că reprezentativitatea LMP este puternică la nivel național, lucru evident și prin rezultatele noastre de până acum.
 
5. LMP poate interveni, de exemplu, la un comandant de unitate pentru a ajuta un militar care se consideră, să zicem, nedreptățit în ceea ce privește avansarea?

Niciodată LMP nu a avut astfel de activități, care contravin cu statutul nostru. Atunci când avem sesizări cu privire la anumite situații abuzive, nu facem decât să redirecționăm aceste sesizări către factorii decidenți din MApN. Vă pot spune că decidenții din MApN și SMAp sunt direct interesați de rezolvarea tuturor situațiilor abuzive, în beneficiul instituției militare.

6. Ce alte probleme considerați că nu am discutat aici și ar trebui discutate?

Un moment important pentru LMP este aderarea la EUROMIL. Este cel mai mare pas pe care LMP îl face de la înființarea sa, aderarea la EUROMIL reprezentând, de fapt, recunoașterea activității Ligii în cei 8 ani de existență.

Cu această ocazie, dorim să-i mulțumim domnului colonel (r) Adrian Constantin, președintele Ordinului Militar de România, pentru încrederea acordată Ligii Militarilor Profesioniști. În urma demersurilor LMP, așteptăm în curând o ordonanță de urgență cu amendarea Legii 384/2006 și a L80/1995. Aceste modificări vor îmbunătăți semnificativ calitatea vieții celor aflați la baza ierarhiei militare.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Liga Militarilor Profesionişti- convenţie cu Sanatoriul Efosan. Care sunt condiţiile şi cine vor fi beneficiarii

02 Feb 2019 1625

Liga Militarilor Profesioniști a aderat la Euromil. Despre Euromil. Dan Albu, preşedintele LMP, spune că este un moment istoric (galerie foto)

13 Oct 2018 2598

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 10 octombrie 2018

11 Oct 2018 760

Ce ordin a emis Ioan Albu în ultima zi de mandat în calitate de prefect al judeţului Constanţa?

07 Jul 2018 895

Ioan Albu renunță la funcția de prefect al Constanței (document)

27 Jun 2018 1261

UPDATE Imagini de la eveniment Şedinţă de lucru la Prefectura Constanţa. Subiecte importante pe ordinea de zi (galerie foto)

20 Apr 2018 1150

Un an de la trecerea în neființă a unui mare general al României. Era în noaptea de Înviere. A fost comandantul Brigăzii 9 Mărășești (galerie foto)

16 Apr 2018 3142

Viceamiralul (r) Petre Zamfir va primi titlul de comandor al Ordinului Militar de România. Festivitatea, la Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” Filiala Constanța

23 Jan 2018 1269

#SărbătoreșteDobrogea Distincția Meritul dobrogean și medalia comemorativă Remus Opreanu pentru istoricul Gheorghe Dumitrașcu

12 Dec 2017 1475

În cinstea Zilei Naționale un caporal a alergat de la Galați la Constanța. 210 kilometri. Iată traseul și timpul. Pentru ce aleargă (galerie foto)

01 Dec 2017 3731

Stocurile de materiale antiderapante şi contractele pentru deszăpezire şi utilaje pentru sezonul rece, în atenţia prefectului

21 Oct 2017 670

UPDATE Ministrul transporturilor, Alexandru Răzvan Cuc, în portul Constanţa. Participă la Silk Road Summit (galerie foto+video)

05 Oct 2017 1898

Prefectul Albu, chemat la raport la Braşov de ministrul Carmen Dan

13 Sep 2017 1514

Dan Albu, preşedintele Ligii Militarilor Profesionişti, despre zvonurile privind norma de hrană şi chiriile militarilor

05 Sep 2017 17918

Dan Albu, președintele Ligii Militarilor Profesioniști, despre modificarea Legii pensiilor militare

05 Aug 2017 43766