Interviu

Interviu live Strategia Primăriei Constanța în domeniul sportului. Sală Polivalentă, organizarea de competiții sportive internaționale și instituirea trofeului „Fairplay“ (video)

Construirea Sălii Polivalente este pariul Primăriei Constanța pentru relansarea performanței sportive. În decembrie 2018, a fost semnat contractul pentru ridicarea celei mai moderne baze sportive din Constanța, contract încheiat între Compania Națională de Investiții și câștigătorul licitației. Sala de sport va avea terenuri de baschet, de volei și de handbal, pe trei niveluri, cu un total de 18.500 mp, cinci mii de locuri, magazine sportive, dotări moderne, peste 700 de locuri de parcare și multe spații verzi. Lucrările ar trebui să fie gata până în 2021.
 
Urmează apoi stadionul „Farul”, care are nevoie de reabilitare. Municipalitatea ia în calcul și construirea unui alt stadion de la zero pe locul actualei arene.
 
Până una-alta, Constanța se consolează anul acesta cu găzduirea mai multor competiții europene, printre care Campionatul de juniori la șah, europenele cadeților la haltere. De asemenea, municipalitatea va finanța prin bugetul din acest an și Cupa Litoralului la tenis la câmp, care va avea loc în luna septembrie. 

Fostul mare atlet Ilie Floroiu, consilier al primarului Constanței, Decebal Făgădău, pe domeniul sport, a vorbit la  Interviu live despre aceste proiecte ale administrației locale în domeniul sportului, pentru anul 2019.
 
Revitalizarea sportului constănțean reprezintă un pariu și pentru gloria atletismului românesc. Interviul în format video poate fi urmărit aici:
 

Ilie Floroiu spune că a acceptat să-l consilieze pe Decebal Făgădău pe ceea ce înseamnă fenomenul sportiv, din dorința de a da o mână de ajutor și a ținut să precizeze că dânsul nu face politică.
 
Sportul arată cel mai bine caracterul unei comunități. L-am întrebat pe consilierul primarului cum arată Constanța din acest punct de vedere. Cum să arate? La fel cum arată orice alt oraș, pentru că spune, Floroiu, sportul a decăzut peste tot, iar Constanța nu face notă discordantă când vine vorba despre decădere. Cele mai mari probleme le are sportul de performanță pentru că el depinde și de politicile guvernamentale și de fonduri. „La ultimele Jocuri Olimpice am reușit să mai obținem noi, România, niște medalii. Nu știm însă ce se va întâmpla la următoarele JO de la Tokyo. Asta nu înseamnă că sportivii noștri nu merg acolo să facă totul”, spune Ilie Floroiu, completând și temerile președintelui Comitetului Olimpic Român, Mihai Covaliu, care spunea că speră ca în 2019 să se oprească declinul sportului românesc, ce început cu mult înainte de JO de la Rio.
 
Oare totul pleacă numai de la subfinanțare? E adevărat că sportul nu primește în România nici măcar 1% din PIB?
Baza materială, infrastructura este praf. Pentru că nu s-a investit în ultimii 20 de ani în lucrări de modernizare. Trebuie să există însă un moment T0, un moment „așa nu se mai poate”.
 
Care este, în acest context, strategia municipalității pentru sportul constănțean, dincolo de fondurile pe care le primesc cluburile și asociațiile din bugetul local?
„Cel mai important obiectiv este Sala Polivalentă, așteptată și de constănțeni, dar și de federațiile sportive, pentru că aici vor putea fi organizate competiții, inclusiv internaționale. Primăria va continua și în 2019 să sprijine pe criterii de performanță cluburile sportive și asociațiile, apoi înființarea Clubului Municipal Sportiv „Farul” Constanța, organizarea și susținerea unor competiții la nivel internațional pentru juniori, lucrări de întreținere pe stadionul Gheorghe Hagi, igienizarea sălii de forță și a celorlalte spații și sprijinirea reabilitării sau a construcției de săli de sport în unitățile de învățământ. Anul acesta începe construcția sălii Liceului Traian și se continuă lucrările de modernizare în cadrul liceului cu program sportiv Nicolae Rotaru”, a precizat maestrul emerit al sportului Ilie Floroiu.
 
Totodată, Ilie Floroiu a propus primarului Decebal Făgădău și acesta a acceptat să instituie trofeul „Fairplay”, care să fie acordat în cadrul tuturor competițiilor ce vor avea loc la Constanța. Fostul mare sportiv își dorește să vadă că stadionul „Farul” va redeveni o adevărată arenă sportivă, așa cum se întâmpla în anii 70. Legea achizițiilor frânează din păcate toate investițiile, inclusiv în domeniul sportului.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Revista presei locale

18 Jan 2020 1438

Ce se va întâmpla cu cetățile antice? Strategia turismului pentru județul Constanța, realizată fără aportul unui istoric sau al unui arheolog (document)

03 Oct 2019 860

CLM alocă finanțări pe bandă rulantă. PNL va organiza o dezbatere publică menită a genera criterii clare de susținere a sportului constănțean de masă și de performanță

23 Mar 2018 1291

Consilierul Bogdan Bola solicită CJC o strategie turistică pentru localitățile dunărene din județ

16 Apr 2017 2060

Gică Hagi crede că în fotbalul românesc e nevoie de o strategie corectă „Dacă semeni castraveţi, nu poţi avea pepeni!”

30 Aug 2016 2042

Taxare până la capăt! USL te vrea sărac și taie 8 miliarde lei din buzunarele românilor prin cele 35 de taxe noi și impozite majorate în anii 2013 și 2014

13 Nov 2013 1077

Participarea secretarului de stat Bogdan Aurescu la Conferinţa Rectorilor Universităţilor Dunărene

07 Nov 2013 865

Comunicat de presă FC Viitorul „Cerem respect şi apreciere”

21 May 2013 977

Hagi a anunţat că e pregătit să preia Naţionala

26 Apr 2013 1066

Cine va fi noul antrenor al Farului?

15 Apr 2013 1405

Bunastarea copiilor, sanatatea si nutritia – dezbatute la seminarul organizat de Daciana Sarbu la Bruxelles

28 Mar 2013 1322

CERONAV se pregăteşte să instruiască marinari din toată lumea

06 Jul 2012 959

Prefectul a cerut propuneri pentru piste în tot judeţul S-a făcut planul pentru traseul destinat bicicliştilor pe digul APMC

04 Oct 2011 792

Claudiu-Iorga Palaz „Vrem să educăm tânăra generaţie în spiritul practicării ciclismului“

03 Oct 2011 802

Oferte atractive pentru luna septembrie pe litoral

18 Aug 2011 1098