ZIUA LIVE. Despre Centrul de Recuperare și Refacere pentru Veterani. Ce spune președintele AMVVD Constanța


 
  • Cristian Crăciun, președintele Filialei Constanța a Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir“, a fost invitatul emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 13 octombrie 2021, de la ora 14.00.
  • Pe parcursul emisiunii, președintele AMVVD Constanța a vorbit despre statutul actual al veteranului în România, dar și despre îmbunătățirile aduse legislației în acest domeniu, în ultima perioadă.
  • „Un centru dedicat recuperării și refacerii veteranilor este necesar pentru că, până acum, nu a existat un centru cu toate serviciile integrate, plecând de la cabinete de psihologie, pentru că pe acest segment sunt foarte multe probleme, până la recuperarea fizică, implicând saloane de recuperare, pentru kinetoterapie, bazine ori alte facilități“, a explicat președintele pe parcursul emisiunii.
 
„Un centru dedicat recuperării și refacerii veteranilor este necesar pentru că, până acum, nu a existat un centru cu toate serviciile integrate, plecând de la cabinete de psihologie, pentru că pe acest segment sunt foarte multe probleme, până la recuperarea fizică, implicând saloane de recuperare, pentru kinetoterapie, bazine și așa mai departe. Pentru că un militar rănit poate că este stabilizat, este trecut de starea critică, dar el cam toată viața trebuie să se recupereze“.
 
Aceasta este motivația care stă la baza înființării și, practic, a contruirii Centrului de Recuperare și Refacere pentru Veterani, explicată de Cristian Crăciun, președintele Filialei Constanța a Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir“.
 
Invitat al emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 13 octombrie 2021, de la ora 14.00, președintele AMVVD Constanța a vorbit pe larg despre necesitatea înființării unui astfel de centru și despre faptul că inclusiv societatea civilă poate sprijini ridicarea acestuia.
 
De asemenea, președintele AMVVD Constanța a vorbit și despre îmbunătățirile privind legislația care vizează veteranii din ultimul an, cum ar fi Legea 168 din 7 august 2020 pentru recunoașterea meritelor personalului participant la acțiuni militare, misiuni și operații pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român și acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia și urmașilor celor decedați.
 
„Statutul veteranului s-a îmbunătățit începând cu anul trecut, când a apărut Legea 168/2020, o lege care descrie mai bine această calitate de veteran. Prin această lege, s-au acordat și anumite drepturi, o indemnizație pentru cei în rezervă și care sunt pensionari sau nu – însumează 1.000 de lei pe lună, neimpozabili, iar pentru cei care sunt încă în activitate, indiferent de structura unde activează, înseamnă undeva la 570 de lei, 25% din salariul minim brut. Este un început, este un cadru legislativ bine conturat, dar asta nu înseamnă că nu poate suferi modificări sau îmbunătățiri“, a explicat președintele AMVVD Constanța.
 
De asemenea, Cristian Crăciun a explicat că, prin această lege, a fost recunoscut oficial și Sindromul Post-Traumatic, de care suferă mulți dintre militarii întorși din teatrele de operații.
 
Întreaga emisiune poate fi urmărită aici:
 

 

Citește și:
ZIUA LIVE. Un militar este militar tot timpul

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE. Un militar este militar tot timpul

13 Oct 2021 970

ZIUA LIVE. Statutul militarilor veterani și al veteranilor în România. Cât de mult îi ocrotește statul

12 Oct 2021 1394

AMVVD Constanța ”Veteranii de război rămân tot mai puțini”

29 Apr 2021 1138

Veteran al teatrelor de operaţii Locotenent colonelul (r) Marius Presură a reprezentat AMVVD la Maratonul Argonauţilor

12 Apr 2021 1617

Cetățean de onoare al Constanței Viceamiral (r) Zamfir Petre, președințele Asociației Veteranilor de Război, Filiala Constanța a decedat

15 Nov 2020 1405

Vicepreședintele Asociaţiei militarilor veterani AMVVD Constanţa, confirmat cu Covid

28 Oct 2020 1321

Asociaţia militarilor veterani AMVVD Constanţa O mână de ajutor întinsă familiei cu patru copiii din Cobadin, căreia i-a luat foc casa (galerie foto)

06 Aug 2020 2080

Plachetă de onoare pentru cpt.cdor. Bogdan Roșu, comandantul Secţiei Logistice 330 Constanța

03 Aug 2020 1409

#ConstantaEsteBine Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități Sucursala Constanța sprijină eroii care se luptă cu pandemia! (galerie foto)

12 May 2020 1646

Preotul militar Dragoş Ciobanu a primit rangul bisericesc de Iconom Stavrofor

11 Nov 2019 1549

Asociaţia Militarilor Veterani - Sucursala Constanţa cinsteşte memoria eroilor armatei române

07 Nov 2019 2230

Asociaţia militarilor veterani AMVVD Constanţa, prezentă la comemorarea eroilor dobrogeni căzuţi pentru eliberarea Transilvaniei

27 Sep 2019 1005

Asociaţia militarilor veterani AMVVD Constanţa a participat la ceremonia de la Turtucaia (galerie foto)

02 Sep 2019 1162

Obiecte din al II-lea război mondial, donate Muzeului Marinei Române Constanța. Acestea au aparținut unui veteran de război

14 Jun 2019 1715

Plachete oferite de AMVVD Constanţa cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la revenirea Dobrogei la Patria Mamă şi a 100 de ani de la Marea Unire (galerie foto)

17 Nov 2018 1696