ZIUA LIVE. Iulia Iurea, viceprimar Valu lui Traian „28 de hectare de teren sunt destinate strict amenajării de parcuri în localitate" (VIDEO)

Iulia Iurea este viceprimarul comunei Valu lui Traian și candidatul PNL la Primăria Valu lui Traian.

Valu lui Traian este una dintre localitățile din județul Constanța, unde administrația locală a atras printre cele mai multe fonduri europene.

Doar în mandatul 2020-2024, Valu are o absorbție de aproape 44 de milioane de euro.

Proiectele Iuliei Iurea sunt cele legate în special de infrastructura școlară, de la creșe la viitorul liceu care se va construi în localitate.

Despre toate acestea, Iulia Iurea a vorbit la ZIUA LIVE.


„Munca de viceprimar este una frumoasă!"

„Munca de viceprimar este una frumoasă. Dacă nu ești împlinit profesional nu ai ce căuta să lucrezi între oameni. Am sperat ca domnul primar să rămână la Valu lui Traian. Dacă nu ar fi fost proiectul Florin Mitroi la CJC și Iulia Iurea la Valu lui Traian, nu aș fi candidat. Știu că în dumnealui voi avea un sprijin pentru a duce mai departe proiectele noastre. 

Sunt 16 ani de când sunt viceprimar. Când ai un lider ca Florin Mitroi te formezi. Eu sunt un om tehnic. Mă ocup de proiecte, încerc să am o altfel de abordare. Încerc să privesc altfel nevoile oamenilor. 

Mă bucur că cel puțin în ultimele săptămâni am cunoscut oameni deschiși. Cuvintele oamenilor sunt 100% de laudă. Am fost șocată că domnul primar a reușit să transmită această încredere vis-a-vis de continuitate. Mi-am pus multe întrebări că oamenii mă vor compara cu potențialul primarului, dar am constatat că mă cred în stare să duc mai depăarte proiectele. 

Am fost constantă în activitate. Înainte m-am ocupat de partea de urbanism. Acum am preluat și partea de implementare a proiectelor. La momentul la care depui cererea de finanțare până să recepționezi acel obiectiv treci prin provocări majore. 

În 16 ani o singură procedură am avut contestații asupra ei, iar în final a primit soluție favorabilă pentru UAT Valu lui Traian. Sunt oameni pregătiți în Primăria Valu lui Traian. Dacă ai o achiziție slăbuță din punct de vedere legislativă ai parte de contestații. 

Acum sunt ofertanți care au spus că nu au văzut documentații așa de elaborate. Suntem destul de aplecați asupra acestor obiective. Pe ultimul mandat sunt 44 de milioane de eutro doar pe fonduri eutropene, obiective finalizate sauu pentru care s- asemnat contractul de finanțare. Avem fazate două proiecte, Grădinița cu PP și creșa din zona F, și școala generală din zona F sunt preluate pe exercițiul actiual de finanțare. Avem și contracte pe PNRR, decontarea merge foarte anevoios, cum ar fi pentru dotările pentru școli, grădinițe din Valu lui Traian. La grădinița din localitate am terminat lucrările, dar nu reușim să decontăm la timp. Sunt multe vicii care te fac ca și autoritate să mărești termenul de finalizare al proiectelor", a explicat Iulia Iurea la ZIUA LIVE.


 

„Nu putem să facem saltul la comună la oraș"!

„Pentru anul acesta 68 de milioane de euro este bugetul CL dintre care 40 de milioane provin din fonduri europene. Nu putem să facem saltul la comună la oraș. Legislativ o comună trebuie să aibă spital, liceu, spații de cazare. La unele capitole stăm bine, rămâne să vedem cum atragem investitori pentru un spital la Valu lui Traian. 

28 de hectare de teren sunt destinate strict parcurilor din localitate. Sunt studiate și aprofundate din 2021. Așteptăm să se deschidă linii de finanțare. Pe comune nu au existat linii de finanțare pentru parcuri.  Sunt parcuri structurate pe activități sportive, terenuri de baschet, fotbal, tenis, o roată panoramică, un patinoar. Cartierul din zona F este pe platoul din zona deal și vor exista trei parcuri", a adăugat viceprimarul Iulia Iurea.


„Ce a depins strict de administrație s-a realizat la Valu lui Traian"

„În Valu lui Traian funcționează mai multe grădinițe, avem și afterschool, angajații fiind plătiți de primărie. Grădinița din zona F cuprinde și două grupe de creșă. În toamnă vor începe construcția la o nouă creșă. Aceste investiții de la zero cu siguranță vor acoperi pe o perioadă de cel puțin 10 ani de acum încolo nevoia din Valu lui Traian.



Contractul de finanțare pentru liceu se va semna în această vară. Este o investiție destul de mare. Suprafața se întinde pe 5000 mp. Liceul nu va avea campus, va avea bufet, spații de recrere. Acesta va fi acreditat după ce se construiește. Îl vom definitiva și după consultări cu cetățenii vom stabili profilul liceului. ", susține Iulia Iurea.

În privința infrastructurii, viceprimarul din Valu lui Traian, spune că  ce a depins strict de administrație s-a realizat la Valu lui Traian. Ii-ar plăcea să concretizez în viitorii patru ani parcurile,  să amenajeze terenuri pentru practicarea sporturilor, și să obțină finanțare pentru parcul fotovoltaic din Valu lui Traian. 



„Viitoarea pasarelă va fi construită peste calea ferată spre cartierul Zona C"

Povestea acestei pasarele este una mult mai veche și pentru care s-a găsit greu soluția tehnică.

„Am aflat că Ministerul Transporturilor și CFR are în plan îmbunătățirea rețelei de căi ferate și triajul din Valu lui Traian cu legătură cu Portul Constanța. Ne-am adresat pentru realizarea unei pasarele ce va face legătura dintre DN și cartiere. Giratoriul se va muta. Drumul de la Constanța spre Valu este cu parapeți, nu mai există zonă unde să poți face stânga. Acum mai mult de jumătate din drum aparține municipalității, va fi un bulevard al Constanței. Acum este limită de viteză. Acest sens giratoriu este foarte bine semnalizat, este iluminat corespunzător. Nu cred că problema de accidente se rezolvă 100% dar va fi prevenită", a mai spus Iurea.

Aceasta a vorbit și despre posibilitatea unei rute alternative spre Constanța.

„Am auzit că se pune problema unei legături dintre Murfatlar spre Constanța și Portul Constanța. Rămâne de văzut cum se va trata acest proiect. Vorbim și despre exproprieri, este o procedură greoaie. Am avut și noi exproprieri în localitate, dar nu foarte mari. Vom avea sigur pentru realizarea acestei pasarele, deoarece este un proiect amplu" , susține viceprimarul.


Iulia Iurea a mai spus că i-ar plăcea să reușească o sistematizare a străzilor din valu lui Traian, o sistematizare inteligentă și are încredere în concretizarea  parteneriatului cu municipiul Constanța și  a transportului Metropolitan.

„Am avut o discuție cu Zona Metropolitană și cunosc stadiul acestei strategii. Pe tronsonul din Valu lui Traian nu avem un transport oficial în afară de Metropolitan. Sper să fie finalizată această problemă și se va rezolva problema nu doar pe segmentul Valu ci și pe celelalte localități din județ. Valu lui Traian nu va beneficia de autobuze electrice ci de autobuze din parcul auto, existente deja. Noi vom crea niște trasee și în interiorul localității. Avem un studiu de circulație în localitate. Vom implementa transportul și în interiorul localității", susține Iurea.

„Avem un parc industrial. Orice investitor poate accesa terenuri în zona industrială"

„Valu lui Traian are un parc industrial. Orice investitor poate accesa terenuri în zona industrială. Există operatori, dar de mici dimensiuni. Valu lui Traian este deschisă pentru orice provocare, mai ales dacă generează locuri de muncă pentru locuitori.
Sunt convinsă că vor exista investitori în Valu lui Traian, poate chiar și un mall. Avem un centru wellness în localitate, se vor face și practici de kineto, este deschis pentru orice vârstă. Îl felicit pe investitor pentru inițiativa avută. Îi încurajez pe oameni să își deschidă centre pentru a-și practica meseria", a menționat viceprimărița.

„Valu dacă vine la Constanța știu sigur că sănătatea va fi prioritatea numărul 1 pentru tot județul"



„Avem peste 12 cabinete ale medicilor de familie, avem și clinică de recuperare medicală, clinică stomatologică. La Valu lui Traian trebuie un spital privat, sau o secție a Spitalului Județean Constanța. Valu dacă vine la Constanța știu sigur că sănătatea va fi prioritatea numărul 1 pentru tot județul. Cu Centrele de Permanență am făcut o simulare la Valu lui Traian. În pandemie am avut centru de vaccinare, am vrut să îl facem centru de permanență dar medicii nu au fost încântați, deoarece nu își puteau deconta serviciile medicale", explică Iulia Iurea.

„Profesional nu am limite"!


„Mi-am propus o campanie serioasă, să mă întâlnesc cu oamenii, să mă cunoască cei care s-au mutat recent la Valu lui Traian și să le explic ce vreau să fac în următorii 4 ani. Nu mă tem de niciun contracandidat. Profesional nu am limite. Întotdeauna mi-au plăcut oamenii serioși. Iulia Iurea nu s-a format întâmplător. Pe mine activitatea mă împlinește, asta știu să fac. Am un soț mai mult decât înțelegător, un copil care deși are 6 ani a înțeles situația, nu am probleme. Când aș putea spune nu, spun nu.

Cu sau fără majoritatea în Consiliu Local, deși nu cred că se va întâmpla asta, voi fi foarte deschisă și voi explica tuturor consilierilor nevoia de implementare a fiecărui proiect în parte. După alegeri sunt sigură că lucrurile vor fi foarte așezate. Viceprimarul cu care voi lucra vreau să fie un om corect care să cunoască foarte bine localitatea. În mintea mea îl am creionat, îl am deja în echipă.  Suntem oameni și lucrăm ca profesioniști", a explicat Iulia Iurea. 

„Îmi place mult Brașovul. Nu pot spune că Valu lui Traian va fi un Brașov, nu ne ajută relieful"

Întreabă fiind din ce model de administrație s-ar inspira dacă va fi aleasă primar, Iulia Iurea ne-a mărturisit faptul că îi place foarte mult Brașovul.

„Nu pot spune că Valu lui Traian va fi un Brașov, nu ne ajută relieful. Îmi place sistematizarea traficului, este bine gândit și așezat. Nu ai cum să te pierzi. Noi ca arhietectură la Valu lui Traian nu avem cum să fim adaptați. Trebuie să ai o abordare față de ce se pretează în localitatea sa. Putem să împrumutăm multe de la Brașov referitor la Parcuri. Vrem să implementăm un parc la intrare în Valu, nu neaparat Dino Parc. Este nevoie de absorbție de fonduri", a spus aceasta.
 

Interviul integral poarte fi urmărit aici:



Citește și: 

ZIUA LIVEPredare de ștafetă la Valu lui Traian! Iulia Iurea, despre proiectele pe care le-a gândit și pentru care a obținut finanțare!

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Cum putem extinde turismul de weekend în județul Constanța pe tot parcursul anului?

01 May 2024 383

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 30 aprilie 2024

30 Apr 2024 227

ZIUA LIVE Horia Constantinescu, candidatul PSD pentru Primăria Constanța - “Drepturile constănțenilor nu au culoare politică“! (GALERIE FOTO+VIDEO)

29 Apr 2024 551

ZIUA LIVE Joacă PSD și Horia Constantinescu cu șanse reale meciul pentru Primăria Constanța?

28 Apr 2024 738

ZIUA LIVE Candidatul Dreptei Unite pentru municipiul Constanța, Stelian Ion -„Eu joc totul pe această carte, Primăria trebuie câștigată"! (VIDEO)

26 Apr 2024 612

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 26 aprilie 2024

26 Apr 2024 294

Mai multe evenimente programate astăzi la Constanța! Unde pot petrece constănțenii și turiștii la malul mării

26 Apr 2024 654

ZIUA LIVE Candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța, Cătălin Grasa, vorbește despre proiectele cu care intră în competiția electorală

25 Apr 2024 747

ZIUA LIVE Planurile lui Stelian Ion, candidatul Alianței Dreapta Unită pentru municipiul Constanța!

25 Apr 2024 799

ZIUA LIVE Costin Răsăuțeanu, candidat PSD la Consiliul Local - „Îmi doresc să reușim să schimbăm abordarea atitudinii administrației în raport cu cetățenii “ (VIDEO)

24 Apr 2024 1075

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 24 aprilie 2024

24 Apr 2024 328

ZIUA LIVE Mohammad Murad, candidatul AUR la Consiliul Județean Constanța. Ce planuri are pentru județul Constanța? (VIDEO)

24 Apr 2024 763

ZIUA LIVE Cu ce proiecte intră în competiția electorală, Cătălin Grasa, candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța!

24 Apr 2024 800

ZIUA LIVE George Tufă, președintele PNL Cumpăna - „Comuna Cumpăna are o problemă mare de mobilitate” (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 669

ZIUA LIVE Mohammad Murad, candidatul AUR la Consiliul Județean Constanța. Cum dorește să câștige cursa electorală?

23 Apr 2024 740