In memoriam prof. univ. dr. Nicolae H. Pavel Doctor Honoris Causa al Universităţii Ovidius din Constanţa


 
  • Universitatea Ovidius din Constanța aduce un omagiu la trecerea în eterniate a prof. univ. dr. Nicolae H. Pavel, matematician eminent și cadru titular al Ohio State University (SUA), Doctor Honoris Causa al UOC, fost cadru didactic și absolvent al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, laureat al unor numeroase premii, neobosit cercetător în domeniul analizei matematice și al ecuațiilor diferențiale.


Născut în 1943, prof. univ. dr. Nicolae H. Pavel a obținut titlul de doctor în Ştiinţe Matematice în anul 1972, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, apoi a emigrat în străinătate, stabilindu-se în SUA, unde a devenit profesor la Ohio State University.
În decursul carierei sale, prof. univ. dr. Nicolae H. Pavel a desfășurat o bogată activitate de cercetare – este autor și coautor a nouă cărți și a peste 100 de lucrări științifice, fiind, de asemenea, editor și coeditor pentru patru volume publicate în cadrul unor conferințe internaționale.



Prof. univ. dr. Nicolae H. Pavel este membru al Societății Americane de Matematică, Secretar General al Academiei Americano-Române și membru în colegiului editorial a 14 reviste științifice.  


În întreaga activitate profesională, prof. univ. dr. Nicolae H. Pavel a primit numeroase premii și titluri, dintre care: Premiul „Simion Stoilow“ al Academiei Române, titlul de profesor emerit al Universității „Al. I. Cuza” din Iași, titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Ovidius din Constanța (2004).


Prof. univ. dr. Nicolae H. Pavel a introdus un nou concept, anume mulțime tangentă într-un punct la o mulțime în sens semigrupal, care îi poartă numele - „Condiția de tangentă a lui Pavel”.
 


Dumnezeu să îl odihnească în pace!


Comunitatea academică a Universităţii Ovidius din Constanţa



Sursa foto: Universitatea Ovidius din Constanța
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Profesorul univ. dr. habil. Andrzej Pastwa, Doctor Honoris Causa al Universității Ovidius Constanța (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 748

Universitatea „Ovidius” Constanța îi va decerna titlul de „Doctor Honoris Causa” lui Andrzej Pastwa, de la Universitatea de stat Silezia, din Polonia

11 Apr 2024 693

Doctor Honoris Causa al Universității „Ovidius” Constanța In memoriam Șerban Papacostea, reputatul academician care a fost deținut politic la Canal

05 Apr 2024 749

In memoriam acad. prof. univ. dr. Nicolae Manolescu, Doctor Honoris Causa al Universităţii Ovidius din Constanţa

24 Mar 2024 632

LIVE TEXT Regizorul Andrei Șerban primește titlul de doctor Honoris Causa din partea Universității Ovidius Constanța (FOTO+VIDEO)

26 Feb 2024 949

Universitatea „Ovidius” Constanța îi va acorda regizorului Andrei Șerban titlul de Doctor Honoris Causa

20 Feb 2024 746

Universitatea „Ovidius” Constanța îi va acorda lui Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină şi Farmacie (UMF) „Carol Davila” din București, titlul de „Doctor Honoris Causa”

20 Nov 2023 871

Știri Constanța Patru personalități în domeniile matematicii și ingineriei vor primi titlul de Professor Honoris Causa al Universității Ovidius din Constanța (FOTO)

07 Nov 2023 1041

Universitatea Ovidius din Constanța Prof. univ. dr. Dumitru Miron va primi titlu de Doctor Honoris Causa

28 Jun 2023 1804

Dumitru Prunariu, Doctor Honoris Causa al UAIC la 42 de ani de la revenirea din spaţiul cosmic

22 May 2023 1178

Radu Voinea, inginerul amintit de constănțeanul Garabet Kumbetlian în volumul „Amintiri și povestiri”

11 May 2023 1272

Un fost ambasador al SUA în Republica Moldova primește titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universității Ovidius din Constanța

10 May 2023 1797

Supranumit „Patriarhul cetății Histria”, arheologul Alexandru Suceveanu se năștea în urmă cu 83 de ani

11 Mar 2023 1715

In memoriam acad. prof. univ. dr. Răzvan Theodorescu, Doctor Honoris Causa al Universităţii Ovidius din Constanţa

06 Feb 2023 1190

Universitatea Ovidius din Constanța acordă titlul de „Doctor Honoris Causa” prof. univ. dr. ing. Horia Mircea Alămoreanu

09 Nov 2022 1490