În sfârșit! S-a aprobat înființarea Corpului de profesori evaluatori pentru examenele și concursurile naționale


 
De la an la an, diferențele de notare după contestații au uimit o țară întreagă, mulți întrebându-se oare profesorii aceea care au corectat pe repede înainte s-au gândit la munca din spatele acelor lucrări și la faptul că pot distruge viitorul unui elev? Ca să nu mai spunem câte speculații și zvonuri apar în... târg ca urmare a acestor diferențe, mai ales că de anul acesta lucrările au fost anonimizate.
 
Așadar, în al 12-lea ceas, ministrul educației și cercetării, Monica Anisie, a aprobat Metodologia și calendarul de constituire a Corpului de profesori evaluatori pentru examenele și concursurile naționale (CPEECN).
 
„Consider că procesul de evaluare trebuie să aibă ca numitor comun predictibilitatea. De aceea, măsura înființării Corpului de profesori evaluatori este absolut necesară, pentru a reuși să asigurăm obiectivitate și încredere în sistemul de evaluare”, a declarat ministrul Monica Anisie.
 
Cum va funcționa această comisie?

Mai exact, CPEECN se va constitui ca grup de profesori, organizați pe discipline de examen/concurs, care îndeplinesc criteriile stabilite la nivel național și urmează să evalueze, într-o manieră unitară și eficientă, lucrările elevilor/cadrelor didactice din cadrul examenelor naționale (evaluarea națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, bacalaureat, definitivare în învăţământ și concursul național de ocupare a posturilor didactice - titularizare). CPEECN are rolul de a funcționa ca o comunitate de învățare și de a se dezvolta ca organism subordonat inspectoratelor școlare județene/Inspectoratului Școlar al Municipiului București.
 
Mai exact, CPEECN se va constitui ca grup de profesori, organizați pe discipline de examen/concurs, care îndeplinesc criteriile stabilite la nivel național și urmează să evalueze, într-o manieră unitară și eficientă, lucrările elevilor/cadrelor didactice din cadrul examenelor naționale (evaluarea națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, bacalaureat, definitivare în învăţământ și concursul național de ocupare a posturilor didactice - titularizare). CPEECN are rolul de a funcționa ca o comunitate de învățare și de a se dezvolta ca organism subordonat inspectoratelor școlare județene/Inspectoratului Școlar al Municipiului București.
 
Calendarul înscrierilor
Pentru a obține calitatea de membri ai CPEECN, se pot înscrie, în perioada 21 - 30 septembrie, cadrele didactice care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

 
a) au desfășurat activități de predare-învățare-evaluare, în ultimii trei ani școlari încheiați, în învățământul gimnazial, respectiv în învățământul liceal;
 

b) au gradul didactic I/II sau titlul științific de doctor;
 
c) au experiență de organizare și participare la evaluări, în cadrul examenelor și concursurilor naționale/internaționale.
 
Încărcarea dosarelor de înscriere se va realiza pe platforma ce va fi pusă la dispoziție de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), odată cu anunțarea lansării apelului de selecție. Ulterior, în intervalul 1 - 15 octombrie, va avea loc verificarea dosarelor de înscriere, etapă urmată de verificarea competențelor de evaluare și selecția cadrelor didactice care doresc să devină membri (16 octombrie - 1 decembrie).
 
Cadrele didactice selectate dobândesc calitatea de membri ai CPEECN după parcurgerea și absolvirea programului de formare, acreditat de către Ministerul Educației și Cercetării și asigurat de către CNPEE, în parteneriat cu toate casele corpului didactic. Programul de formare este prevăzut a se desfășura între 2 decembrie 2020 și 15 martie 2021.
 
Atribuțiile de bază ale CPEECN sunt:
 
a) evaluarea lucrărilor elevilor/cadrelor didactice, din cadrul examenelor naționale, pe fiecare disciplină de examen/concurs - evaluare centrată pe competențe, cu respectarea principiilor calității și echității;
 
b) antrenarea și susținerea profesorilor de la clasă, prin activități de mentorat, în vederea pregătirii eficiente a elevilor pentru susținerea evaluărilor și examenelor/concursurilor naționale. În activitățile de sprijin vor fi utilizate metode și strategii care să îmbunătățească implicarea și motivația elevilor pentru participare în condiții de performanță școlară;
 
c) realizarea unui raport de activitate/disciplină de învățământ, cu evidențierea aspectelor pozitive și a celor care necesită îmbunătățiri, respectiv înaintarea acestuia către ISJ/ISMB în termen de o săptămână de la finalizarea fiecărei sesiuni a examenelor naționale.
 
Calitatea de membru CPEECN presupune răspunderea profesională în ceea ce privește corectitudinea și calitatea activității de evaluare.
 
Membrii CPEECN care desfășoară activități de evaluare vor încheia contracte de furnizare de servicii cu unitatea de învățământ în cadrul căreia este organizat centrul de evaluare. Plata acestora se realizează în baza contractului încheiat și în temeiul dispoziţiilor ordinului de ministru care reglementează plata profesorilor evaluatori, emis anual.
 
În același timp, cadrele didactice din CPEECN care desfășoară activități de evaluare primesc, în cadrul fișei de evaluare pentru obținerea gradației de merit, un punctaj defalcat pentru calitatea de membru CPEECN, respectiv, pentru desfășurarea activităților de evaluare în fiecare sesiune a examenelor naționale.
 
Citește și:

Discriminările de la contestații, pe masa Avocatului Poporului „Se încalcă un principiu fundamental din Drept - situația unei persoane nu poate fi agravată după ce a depus o cale de atac”

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Sunt directori care au tablete, dar nu le dau elevilor!”

25 Nov 2020 1089

E oficial, s-a publicat în Monitorul Oficial Cum se vor calcula mediile semestriale, în lipsa tezelor

13 Nov 2020 3931

În atenția profesorilor „Educația continuă” - sesiuni online susținute de autorii reperelor metodologice

09 Nov 2020 779

O campanie națională își propune să-i educe pe liceeni să fie altruiști

09 Nov 2020 761

De mâine, 30 de zile, învățământul românesc se mută total online

08 Nov 2020 818

Monica Anisie „Tezele nu se mai susțin în acest an școlar“. Cu ce au fost înlocuite

07 Nov 2020 1360

Revine în discuție un centru de excelență la Constanța, pentru a compensa suspendarea olimpiadelor

07 Nov 2020 1304

Învățământul românesc la un an de mandat al ministrului Monica Anisie

05 Nov 2020 796

Olimpiadele – suspendate, tezele – sub semnul întrebării. Învățământul românesc pierde excelența?

03 Nov 2020 1876

Descoperirea plagiatorilor de la Academia de Poliție se lasă cu urmări Universitățile somate să opereze toate modificările necesare în Registrul matricol unic

28 Oct 2020 2018

Înainte să devină senator, ministrul Educației și-a „marcat” mandatul În sfârșit, un proiect pentru generația viitorului – SMART.Edu

27 Oct 2020 1536

Editorial Au devenit sindicatele din învățământ portavocea ministrului Educației?

24 Oct 2020 5290

Ministerul Educației dezminte zvonurile legate de trecerea, după alegeri, la scenariul roșu a întreg învățământului românesc

25 Sep 2020 1461

Google marchează noul an școlar cu un Doodle special. Monica Anisie ne spune cum se suspendă cursurile dacă apar cazuri de Covid

14 Sep 2020 851

Ministrul educației, Monica Anisie - 106 cadre didactice din toată țara sunt spitalizate. Alte precizări

13 Sep 2020 836