Începând din acest an Cursul de Limbă, cultură și civilizație românească, predat și în Franța, pentru 150 de elevi de diferite naționalități


Urmare a demersurilor întreprinse de către Institutul Limbii Române (ILR) și Ambasada României în Franța, precum  și a sprijinului oferit de către Primăria localității Le Blanc-Mesnil, Franța devine, începând din acest an, a șaptea țară din Europa în care va fi predat cursul opțional de Limbă, cultură și civilizaţie românească (LCCR).
 
„Sunt bucuros că acest demers prinde viață! Avem o relație excelentă cu Thierry Meignen, primarul orașului Le Blanc-Mesnil, de lângă Paris, unde trăiesc aproximativ 2.000 de români. A primit cu multă deschidere propunerea ambasadei, care a fost imediat sprijinită de către  Institutul Limbii Române și Ministerul Educației și Cercetării din România. Directorul general al ILR, doamna Daiana-Theodora Cuibus, a fost, de altfel, la Paris și au fost selectați și profesorii care vor susține cursurile. Astfel că, din această toamnă, în trei școli din Le Blanc-Mesnil încep cursuri de Limbă, cultură și civilizație românească pentru elevi români și nu numai. Este un prim pas, sunt primele cursuri de acest tip în Franța și sunt convins că vor urma și altele”, a declarat ambasadorul României în Franța, Excelența Sa domnul Luca Niculescu.
 
„Sunt încântată să vorbesc despre această premieră educațională,  și anume: din toamnă, în trei școli franceze, copiii români, dar nu doar aceștia, se vor bucura de posibilitatea de a studia cursul de Limbă, cultură şi civilizaţie românească. Doresc să o felicit pe doamna Daiana-Theodora Cuibus, director general al Institutului Limbii Române, care a coordonat cu profesionalism și dăruire această importantă realizare. Am încredere și sunt convinsă că, în timp, Ministerul Educației și Cercetării, prin Institutul Limbii Române, va extinde acest program și va promova, astfel, cunoașterea limbii și culturii naționale”, a declarat ministrul educației și cercetării, Monica Anisie.
 
Cele trei școli vor găzdui, pentru început, nouă grupe de elevi, cursul fiind deschis tuturor celor interesaţi, nu doar elevilor de origine română. Numărul estimat de cursanți este de 150.
 
Protocolul pentru desfăşurarea acestui curs în orașul Le Blanc-Mesnil a fost semnat în luna iulie. La finalul săptămânii trecute, Institutul Limbii Române a încheiat procedura de selecție a personalului didactic care va susține acest curs.
 
Franţa se alătură, astfel, celorlalte șase ţări în care se derulează programul LCCR (Italia, Spania, Belgia, Portugalia, Irlanda, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord), însumând 128 de colaboratori, 446 de unități școlare, 849 de grupe de elevi și aproximativ 13.200 de cursanți.
 
Cursul opţional este predat de cadre calificate, selectate prin concurs din rândul comunităţii româneşti, într-un format de două ore pe săptămână, în regim gratuit. Pe lângă orele de curs, profesorii şi elevii sunt implicaţi în activităţi culturale, de promovare a culturii şi civilizaţiei româneşti în mediile educaţionale şi în comunităţile de care aparţin.
 
Demn de menționat este faptul că în Belgia, limba română a fost preluată și în programa școlară, prin cursurile de multiculturalism, susținute tot de colaboratorii Institutului Limbii Române.

 
Obiectivele principale ale cursului de Limbă, cultură şi civilizaţie românească/LCCR (lansat, inițial, în Italia și Spania, în anul școlar 2007-2008):
  • Integrarea elevilor de origine română în țările de adopție, odată cu păstrarea valorilor fundamentale ale identității naționale - limbă și cultură.
  • Facilitarea reintegrării în învățământul preuniversitar și universitar românesc a elevilor români din diaspora, în momentul reîntoarcerii în țară.
  • Facilitarea parcursului școlar al elevilor de origine română în țările de adopție (în Irlanda și Franța, aceștia pot susține o probă de bacalaureat la disciplina Limba română).
  • Promovarea limbii și culturii românești în țările în care se predă cursul (acesta este deschis și altor categorii de elevi, grupele care se pot forma fiind mixte).

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Victorie în instanță pentru eleva din Tulcea eliminată de la Bac din cauza telefonului mobil! Cazul a ajuns la Constanța

07 Jul 2022 723

Ministerul Educației A fost aprobat noul regulament ce privește organizarea și funcționarea unităților de învățământ preuniversitar

05 Jul 2022 487

Rezultate finale Bacalaureat 2022, după contestaţii. Ce liceu din Constanța a înregistrat 100% promovabilitate

01 Jul 2022 927

Ministrul Educației „Este cea mai mare rată de promovare la Evaluarea națională din ultimii 12 ani“ (VIDEO+DOCUMENT)

30 Jun 2022 555

Evaluarea Națională 2022 Astăzi sunt publicate rezultatele finale după soluționarea contestațiilor

30 Jun 2022 432

Evaluarea Națională 80,8% dintre elevii din județul Constanța au promovat examenul. Ce note au obținut absolvenții de clasa a VIII-a (DOCUMENT)

23 Jun 2022 930

Ce a făcut Curtea de Apel Constanța cu Ordinul ME ce „taie“ indemnizațiile profesorilor

21 Jun 2022 547

Ministerul Educației demarează implementarea proiectului „Standardizare și evaluare unitară pentru sistemul de educație preuniversitar - STANDEV”

20 Jun 2022 544

Două licee din județul Constanța câştigătoare la a XVII-a ediţie a Competiției Naționale „Şcoală Europeană”

09 Jun 2022 785

Elevii claselor a VIII-a intră în vacanţă. Când vor avea loc primele probe ale Evaluării Naționale

03 Jun 2022 761

Noi măsuri aplicate în sistemul de educație din România Fără teze, fără medii semestriale

31 May 2022 928

Reacție la protest Ministrul Educației lansează programul „Masă Caldă în Școli”, cu un buget de 1 miliard de euro (GALERIE FOTO)

30 May 2022 703

Ministrul Educației „Au fost administrate 15.000 de teste de matematică în cadrul programului de evaluare standardizată“ (VIDEO)

30 May 2022 569

Sorin Cîmpeanu anunță plata salariilor angajaților din sistemul de educație

16 May 2022 837

Lotul olimpic de matematică al României, întâlnire cu premierul și ministrul Educației

13 May 2022 756