Scenarii fără precedent pentru învățământul românesc. „Vom găsi orice alte variante, dar nu înghețarea anului școlar!”


Cel mai probabil majoritatea părinților, dar și a elevilor au ajuns să se îndoiască de afirmațiile ministrului Educației, Monica Anisie, după ce, inițial, dăduse asigurări că nu se vor închide școlile, în cele din urmă fiind nevoită să ajungă la această măsură extremă.

Dar de aici și până la a îngheța anul școlar este cu totul altă poveste, profesorii constănțeni cu care am stat de vorbă ieri fiind indignați de ieșirea la rampă a vicepremierului Raluca Turcanu.
Aceasta a avansat următoarele trei scenarii: „Sunt trei etape posibile, cel puțin din perspectiva mea. Una ar fi ca anul școlar să continue şi evaluările să fie așa cum au fost prevăzute, dar e un scenariu destul de greu de atins, întrucât deja se prefigurează închiderea școlilor peste perioada anunțată. Al doilea scenariu ar fi al decalării evaluărilor, iar al treilea ar fi al repetării anului, însă vom vedea”.
 

„S-ar putea renunța la vacanța de vară...”

Am încercat ieri să aflăm opinii de la câțiva profesori constănțeni care aveau să ne declare în unanimitate că în primul rând infrastructura învățământului românesc nu poate suporta înghețarea unui an școlar, întrucât viitorul an ar urma să vină cu nou înființatele clase pregătitoare, care nu și-ar mai găsi... locuri în bănci.

Este inadmisibil să arunce o așa bombă de dragul de a mai apărea și ea puțin în față. Am parcurs aproape 80 la sută din materie și acum, cu acest învățământ online, încercăm să mai acoperim o altă parte, atât cât se poate, pentru că învățământul constănțean nu este pregătit să facă față acestui sistem”, a afirmat răspicat unul dintre profesorii revoltați.

De aceeași părere este și președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache: „Mă întreb dacă doamna Turcanu ar fi fost, știu eu, la doctorat, i-ar fi convenit ca după ce a parcurs 80% din materie să-i înghețe anul? Să piardă un an de muncă? Putem găsi soluții. Pentru copiii care nu sunt ani terminali li se poate încheia media cu notele pe care le au, eventual găsim un scenariu plauzibil pentru restul de 20% din materie rămasă neparcursă. Iar pentru elevii din clasele a VIII-a și a XII-a vom căuta soluții de devansare a calendarului de examene. Se renunță la vacanța de vară, asta e, nu-i o problemă, dar cum poți să spui că îngheți anul școlar. Sau poate că dânsa are informații pe care noi nu le știm că până în luna decembrie nu vom putea rezolva cu acest virus...”, a mai afirmat Iulian Cristache pentru ZIUA de Constanța.

Pe de altă parte, prof. Marius Ovidiu Nistor, președintele Federației sindicale „Spiru Haret”, lansează un apel: „Le cer tuturor politicienilor să dea dovadă de responsabilitate în declarații. Astfel de scenarii trebuie făcute de specialiștii în educație și discutate cu partenerii sociali – profesori, părinți, elevi – înainte de fi prezentate în mass-media.

Noi suntem într-o permanentă comunicare cu reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării și până acum nu s-a discutat despre o posibilă repetare a anului școlar.
În condițiile în care cadrele didactice, părinții și elevii depun eforturi prin activități de predare on-line pentru a depăși această criză, astfel de declarații, precum cea de astăzi, nu fac decât rău“.


Aceeași reacție dură a avut și Federația Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar: „Federația noastră ține în permanență legătura cu conducerea MEC, cu reprezentanții părinților și ai elevilor și nicio clipă nu am discutat despre un asemenea scenariu de înghețare a anului școlar.

Înghețarea anului școlar ar produce prejudicii majore elevilor, părinților și cadrelor didactice. Prin urmare, suntem convinși că se pot găsi soluții pentru încheierea situației școlare a elevilor, dar și pentru cei care se află în anii de final de ciclu de învățământ și trebuie să susțină examenele naționale.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ face apel la Ministerul Educației și Cercetării, la Guvernul României, dar și la Administrația Prezidențială să analizeze cu mare responsabilitate situația, astfel încât să fie luate cele mai bune decizii pentru elevi”, se arată într-un comunicat remis redacției.

Care se încheie cu declarația lui Simion Hăncescu, președinte FSLI: „Este o dovadă de lipsă de profesionalism să ieși în spațiul public și să vorbești fără să ai o consultare cu specialiștii din educație, cu cei din Ministerul Educației și Cercetării sau cu partenerii sociali și să arunci variante privind modul în care se va desfășura anul școlar 2019-2020. O astfel de declarație este o dovadă de lipsă de umanitate, tocmai în această perioadă în care autoritățile ne îndeamnă pe toți să nu provocăm panică. Ce credeți că a reușit să facă doamna Vicepremier Raluca Turcan cu aceste declarații? Panică și haos în rândul părinților, elevilor și cadrelor didactice. Cred că reprezentanții Guvernului României care fac declarații publice în această perioadă, trebuie să fie extrem de atenți la ceea ce afirmă”.Citește și:

Raluca Turcan „Există trei scenarii în privința anului școlar, unul fiind repetarea acestuia“
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cu toate că ISJ Constanța nu se implică Peste 1.000 de elevi constănțeni participă la Olimpiada Națională „Gazeta Matematică”, sprijinită logistic de UMC

20 Feb 2021 1192

Șapte eleve din Constanța, calificate pentru testele finale ale Olimpiadei Europeane de Matematică a Fetelor

13 Feb 2021 1479

Profesorii de istorie și geografie blamează propunerile din proiectul de plan cadru pentru anul școlar viitor

21 Jan 2021 1285

Retrospectiva 2020 Digitalizarea învățământului românesc din cauza pandemiei. Dar și regresul educației

31 Dec 2020 2325

Ministerul Educației dezminte afirmațiile unui profesor focșănean Disciplinele Istorie și Geografie nu se desființează sau comasează!

22 Dec 2020 937

Editorial Cine n-a votat n-are drept la comentat!

07 Dec 2020 2860

Ministrul Educației a emis ordinul Programele școlare pentru cele 425 de discipline din învățământul special, aprobate

04 Dec 2020 874

„Școala Altfel” în mediul on-line Teatru forum. Elevii de la Arte, în direct cu profesori de la UNATC

26 Nov 2020 2184

„Sunt directori care au tablete, dar nu le dau elevilor!”

25 Nov 2020 2147

E oficial, s-a publicat în Monitorul Oficial Cum se vor calcula mediile semestriale, în lipsa tezelor

13 Nov 2020 4419

În atenția profesorilor „Educația continuă” - sesiuni online susținute de autorii reperelor metodologice

09 Nov 2020 1033

O campanie națională își propune să-i educe pe liceeni să fie altruiști

09 Nov 2020 898

De mâine, 30 de zile, învățământul românesc se mută total online

08 Nov 2020 993

Monica Anisie „Tezele nu se mai susțin în acest an școlar“. Cu ce au fost înlocuite

07 Nov 2020 1551

Revine în discuție un centru de excelență la Constanța, pentru a compensa suspendarea olimpiadelor

07 Nov 2020 1505