Se desființează Centrele de Asistență Educațională? Ce spune șeful CJRAE Constanța

  • Prof. consilier școlar Irina Ermolaev, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Constanța, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, că a participat la dezbaterea pe această temă, în Capitală, alături de mai mulți colegi, și a susținut menținerea centrelor.
  • Peste 14.000 de semnături au fost strânse în mediul online pentru a opri desființarea Centrelor de Resurse și Asistență Educațională, prevăzută în noul proiect al Legii învățământului preuniversitar, propus de Ministerul Educației.
  • „Am susținut și susțin menținerea CJRAE/CMBRAE, în beneficiul elevilor, părinților și cadrelor didactice și în scopul valorizării și valorificării a tot ceea ce am construit, împreună cu specialiștii, în peste 15 ani de existență a acestei instituții“, a declarat prof. cons.școlar drd. Irina Ermolaev.
 
Peste 14.000 de semnături au fost strânse în mediul online pentru a opri desființarea Centrelor de Resurse și Asistență Educațională, prevăzută în noul proiect al Legii învățământului preuniversitar, propus de Ministerul Educației.
 
Potrivit proiectului, centrele ar urma să fie reorganizate în cadrul viitoarelor Direcții Județene de Învățământ.
 
Prof. consilier școlar Irina Ermolaev, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Constanța, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, că a participat la dezbaterea pe această temă, în Capitală, alături de mai mulți colegi, și a susținut menținerea centrelor.
 
„Am participat la dezbaterea pe această temă, la București, împreună cu alți opt specialiști. Am susținut și susțin menținerea CJRAE/CMBRAE, în beneficiul elevilor, părinților și cadrelor didactice și în scopul valorizării și valorificării a tot ceea ce am construit, împreună cu specialiștii, în peste 15 ani de existență a acestei instituții“, a declarat prof. cons.școlar drd. Irina Ermolaev.
 
De asemenea, în mediul online circulă o petiție împotriva desființării centrelor, semnată până în prezent de peste 14.000 de persoane, din toate colțurile țării.
 
„Vă adresăm public, rugămintea de a nu determina prin deciziile care urmează a fi luate prin proiectul Legii învățământului preunivesitar, disoluția unei instituții (CJRAE/CMBRAE) care s-a format și s-a consolidat ca o comunitate profesională care acționează unitar și concertat, prin folosirea experiențelor profesionale individuale și comune, pentru binele elevului și pentru mai buna lui adaptare la școală și la viață“, se arată în textul petiției inițiate de CJRAE Arad, instituție căreia i s-au alăturat și celelalte centre din țară, inclusiv Constanța.
 
„Serviciile psihopedagogice care au în centru dezvoltarea personală a copiilor și a tinerilor impun strategii de acțiune specifice, bazate pe o continuă specializare și perfecționare individuală și personală, prin intervizare și colaborare profesională care se realizează prin activități comune în cadrul CJRAE/CMBRAE, dar și prin evaluare profesională unitară care conferă posibilitatea îmbunătățirii continue a activității“, au explicat autorii petiției.
 
În continuare, aceștia au mai arătat că „CJRAE/CMBRAE sunt unităţi conexe ale învăţământului preuniversitar, cu personalitate juridică, subordonate Ministerului Educaţiei și coordonate metodologic de inspectoratele şcolare judeţene/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (IȘJ/ISMB), care organizează, coordonează metodologic, monitorizează şi evaluează, după caz, la nivel judeţean/al municipiului Bucureşti, serviciile de asistenţă psihopedagogică/psihologică, furnizate prin centrele judeţene şi prin cabinetele de asistenţă psihopedagogică/psihologică, cât și serviciile de terapie a tulburărilor de limbaj prin cabinetele logopedice din unitățile de învățământ preuniversitar“.
 
„Suntem o rețea de profesioniști  (4000) interesați de dezvoltarea profesională și foarte mulți dintre noi am investit resurse financiare proprii pentru perfecționare, din dorința de a răspunde cât mai bine nevoilor beneficiarilor noștri (preșcolari/elevi/tineri, părinți și cadre didactice) și de a furniza servicii de consiliere și asistență psihopedagogică, terapie a tulburărilor de limbaj și de comunicare pentru aceștia“, spun inițiatorii petiției.
 
„Profesioniștii din aceste centre și cabinete  îndeplinesc condițiile necesare pentru ocuparea posturilor, având diplome de licență obținute în urma unor programe de studii de lungă durată sau în sistem Bologna, cu specializare în psihologie, psihopedagogie specială, sociologie, psihosociologie, pedagogie/științele educației, asistență socială și care au urmat deja  unul sau mai multe programe masterale sau cursuri postuniversitare în concordanță cu Centralizatorul privind disciplinele din învățământul preuniversitar. Noul proiect al Legii învățământului preuniversitar prevede, printre altele, desființarea Centrelor de Resurse și Asistență Educațională“, este apelul celor care se opun desființării CJRAE.
 
Petiția poate fi analizată aici

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Ministerul Educației lansează în consultare publică proiectele legilor educației!
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministrul Educației „A fost agreeată creșterea de 4 ori a sumei acordate pentru transportul elevilor școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu“

23 Sep 2022 527

Oficial Ministerul Educației a emis ordinul pentru autorizarea provizorie a unei grădinițe particulare din Constanța! Se aplică din acest an școlar (DOCUMENT)

20 Sep 2022 545

Ministerul Educației a inițiat proiectul de Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea Legii educaţiei naţionale

15 Sep 2022 713

Oficial Iată școlile și liceele din Constanța unde se introduce Catalogul electronic, din acest an școlar! (DOCUMENT)

12 Sep 2022 5614

Ministrul Educației „Asigurarea gratuității transportului elevilor și bursele sociale sunt de maximă importanță pentru Guvernul României“

10 Sep 2022 888

Tichete sociale în valoare de 500 lei. Anunțul lui Sorin Cîmpeanu

06 Sep 2022 1155

Fost inspector școlar general al Constanței, la judecată cu Ministerul Educației. Despre ce este vorba

06 Sep 2022 912

ZIUA LIVE Sorin Mihai, inspector școlar general ISJ Constanța, despre reformele și controversele noilor Legi ale Educației Naționale (VIDEO)

04 Aug 2022 959

Ministerul Educației Modificări la proiectul de Lege a învățământului superior. Finanțare suplimentară pentru universitățile de stat

01 Aug 2022 829

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu „În primele 10 zile de la lansarea proiectelor în consultare, am primit aproape 500 de propuneri“

22 Jul 2022 778

Primăria Constanța a pierdut procesul pentru transportul gratuit al elevilor! Dosarul, trimis la Curtea Supremă

20 Jul 2022 872

Ministrul Educației Palatele copiilor, cluburile copiilor și cluburile sportive școlare nu se desființează!

18 Jul 2022 952

Absolvenții claselor a VIII-a află astăzi la ce liceu vor studia din toamnă. Vor fi afișate rezultatele repartiției computerizate

14 Jul 2022 1011

Ministerul Educației lansează în consultare publică proiectele legilor educației!

13 Jul 2022 717

Ministerul Educației anunță schimbări majore în învățământ. Inspectoratele şcolare devin direcţii de învăţământ

12 Jul 2022 984