EVZ.ro Masacrul braconierilor turci în Marea Neagră

Peste şase tone de calcan şi zeci de delfini, rechini, vulpi de mare, în putrefacţie pun în pericol litoralul românesc

Un pescador turcesc aflat la braconat de calcani în Zona Economică Exclusivă a României a provocat un adevărat dezastru ecologic în apele Mările Negre, comandantul şi adjunctul acestuia fiind arestaţi de autorităţile române, pe lângă braconaj, şi pentru uciderea exemplarelor aflate în mediul lor natural. În plasele de pescuit ale braconieriilor turci, inspectorii piscicoli şi poliţiştii de frontieră constănţeni au descoperit peste şase tone de calcani şi zeci de delfini, rechini şi vulpi de mare, toate în avansată stare de putrefacţie. „Faptele inculpaţilor prezintă un grad de risc ridicat pentru siguranţa ecologică a zonei litorale”, spune procurorul de caz, Teodor Niţă.

Marinari fără carnet
 
Întregul echipaj al pescadorului turcesc „Mehmetoglu 2“ este cercetat pentru braconaj, comandantul Ismail Turan, de  38 de ani şi adjunctul acestuia Dinler Abdurrahman, de 59 de ani, fiind arestaţi preventiv şi pentru dezastrul ecologic din largul Mării Negre. Poliţia de Frontieră anunţa la sfârşitul săptămânii trecute că Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa a trimis în judecată, în stare de arest preventiv, doi marinari turci, comandantul şi secundul unui pescador sub pavilion Turcia, reţinuţi în data de 22 mai, când au fost depistaţi de poliţiştii Gărzii de Coastă braconând în apele Mării Negre în Zona Economică Exclusivă a României. Pescadorul, având  şapte cetăţeni turci în echipaj, a fost confiscat de autorităţile române, la bordul lui fiind descoperite  "peste 230 kilograme de peşte din specia calcan în stare proaspătă şi plase de pescuit tip setcă în lungime de aproximativ 1.200 de metri". Nimeni de la bord nu deținea carnet de marinar.
 
În România sau în Ucraina?
 
Comandantul navei, Ismail Turan, a declarat anchetatorilor români că navigau de fapt spre Ucraina, unde mergeau la pescuit peşte din specia calcan. Urmau să scoată plasele de pescuit, plantate în urmă cu trei luni de zile de către un prieten din Istanbul, a cărui rudă este arestată şi acum în Ucraina, pentru braconaj.
 
Ismail Turan ştia că este prohibiție la pescuit calcan în această perioadă, atât în Turcia cât și în România, iar pentru calcanul găsit pe puntea navei nu deținea documente legale de proveniență. Dinler Abdurrahman, socotit mâna dreaptă a comandantului, şi secund al pescadorului, a recunoscut că pescuiau ilegal calcan, în Româniă şi Ucraina. El a mai spus că nu cunoaşte navigaţie şi de aceea nu știa în ce ape teritoriale au fost puse plasele de pescuit, precizând că este posibil să fi fost în Zona Economică Exclusivă românească sau ucraineană.
 
Garda de Coastă „uită“ şase tone de peşte putrezit
 

Cercetările, coordonate de procurorul de caz, au fost continuate în apele Mării Negre în zona în care fusese depistat pescadorul turcesc. “Astfel,  poliţiştii de frontieră  în colaborare cu reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură, dotaţi cu utilaje specifice, au găsit abandonate, la 60 de metri adâncime, aproximativ 18.700 metri plase de pescuit de tip setcă pentru calcan, cu captură de peşte şi 8 ancore metalice, care au fost ridicate în vederea confiscării”. În comunicatul dat publicităţii, Garda de Coastă “uită” însă de cele peste şaste tone de peşte putrezit găsite în plasele de pescuit, deşi poliţiştii de frontieră au fost nevoiţi să le numere bucată cu bucată, în cursul mai multor deplasări în larg. Probabil că şi-au informat doar şefii. Nu uită însă procurorul  Teodor Niţă care în rechizitoriul de trimitere în judecată a echipajului  pescadorului turcesc explică, în amănunt, pericolul uriaş la care poate fi expus litoralul românesc precum şi modul în care este afectată economia autohtonă.
 
Calitatea apei mării, afectată

 
Procurorul Teodor Niţă descoperă, în urma ridicării de către inspectorii ANPA şi poliţiştii de frontieră a plaselor ascunse de inculpaţi pe fundul mării, “indicii de comitere şi a unor infracţiuni cu conotaţie de mediu, sens în care a fost solicitat un raport al specialiştilor din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu”. În setcile pentru capturarea calcanului a fost găsită o cantitate mare de calcan, din care 6.145 kilograme calcan în stare avansată de putrefacție, “fapt ce afectează şi  calitatea apei, determinând schimbarea pH-ului, creșterea cantității de hidrogen sulfurat și a altor produși de descompunere, reducerea oxigenului solvit, ceea ce  are efecte negative asupra biodiversității”. Magistratul subliniază în rechizitoriu: „Situaţia menţionată crează și riscul deplasării acestei ape depreciate, angrenată de curenții marini, către litoralul românesc, aducând astfel  un prejudiciu suplimentar şi  calității apelor din zona plajelor”.
 
Exemplare protejate de lege, ucise de braconieri
 
Concret, pe lângă cele şase tone de calcan putrezit, printre speciile capturate în setcile de calcan lansate ilegal s-au găsit în diferite stadii de descompunere:
 
- 21 exemplare de vulpe de mare (Raja clavata), specie trecută în Lista Roșie R.B.D.D., întrucât este o specie periclitată, insuficient cunoscută,
 
-7 exemplare rechin (Squalus acanthias) sau câine de mare,
 
-12 exemplare delfini morți, prin lege fiind interzisă pescuirea sau uciderea sub orice motiv a acestor mamifere marine.
 
Au furat din cota noastră de calcan
 
În inconştienţa lor, braconierii turci au adus mari prejudicii şi economiei româneşti. ”Ținându-se cont de cota de pescuit alocată României, pentru specia calcan (Psetta maxima), cotă stabilită la cantitatea de 43.200 kg/anual, conform Regulamentului (U.E.) 2016/73 și a faptului că în perioada 01.04.2016-30.06.2016 nu este autorizată nici o activitate de pescuit, inclusiv transbordarea, luarea la bord, debarcarea și prima vânzare, se constată că prin recuperarea setcilor lansate ilegal de către inculpați, în care a fost capturată cantitatea de 6.145 kg., s-a scăzut cota alocată statului român 14,22%, cotă care de altfel nici  nu ar fi fost înregistrată în nici o evidență a statelor comunitare. Adică, reprezintă un rapt la adresa patrimoniulu naţional”, opinează procurorul Teodor Niţă.
 
Acuzaţi de uciderea speciilor marine
 

Mandatul de arestare al celor doi marinari turci a fost prelungit până în data de 17 iulie. Inculpaţii cer instanţei să fie eliberaţi. Pe lângă cele 12 infracţiuni de braconaj şi o mulţime de încălcări ale legilor maritime, ei se fac vinovaţi şi de capturarea sau uciderea speciilor aflate în mediul lor marin. Acuzarea solicită menţinerea braconierilor în arest. „Considerăm că faptele inculpaţilor prezintă un grad de risc ridicat pentru siguranţa ecologică a zonei litorale, acesta fiind un argument suplimentar faţă de chestiunile care sunt reţinute în cauză, situaţia trebuind a fi analizată în întregul ei şi cu consecinţe penale pe  măsură”, concluzionează procurorul Teodor Niţă.
 
Articol preluat integral de pe www.evz.ro
 
Sursa: evz.ro
Autor: Feri Predescu 
 
  
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Braconieri, reţinuţi după ce au fugit de jandarmi şi s-au răsturnat cu maşina. Șoferul era băut

25 Jan 2020 1265

Braconieri, prinși în flagrant de polițiștii de la Cernavodă

17 May 2019 804

Braconier, lăsat să moară de prieteni după ce au încercat să fugă de un paznic

07 Jun 2018 1425

Braconierii nu au liber nici în Postul Paştelui! Aproximativ o jumătate de tonă de peşte confiscată de Garda de Coastă

10 Mar 2017 1846

Prinși la braconat, doi bărbați au fost împușcați

28 Jan 2016 1300

Un mistreț a fost împușcat de braconieri la Neptun

28 Nov 2015 3405

Revista presei locale

18 Jul 2015 1940

Braconieri, identificaţi de poliţiştii de frontieră constănţeni

23 May 2015 1158

Braconieri identificaţi pe Grindul Flămânda

22 May 2015 1729

Pescuit prin... electrocutare Braconieri prinşi pe Dunăre, la Cernavodă (galerie foto)

12 May 2015 3986

Braconieri prinşi pe Dunăre la pescuit ... electric (galerie foto)

11 May 2015 2351

BULETIN INFORMATIV 11.05.2015

11 May 2015 929

Percheziţii la braconierii din Delta Dunării

03 Apr 2015 3923

Baia, Tulcea Prinşi lângă lacul Goloviţa în timp ce se pregăteau de braconat

26 Jan 2015 1432

Poliţiştii de frontieră de la Midia, cu ochii în patru după braconieri (galerie foto)

23 Oct 2014 1297