Investigatii

ordinea.ro Constănțenii care au cumpărat terenuri agricole în prima zi lucrătoare din 2016

Direcţia Agricolă Constanţa a publicat pe site-ul propriu de internet o serie de avize finale de cumpărare a terenurilor agricole emise la începutul noului an în favoarea unor companii specializate. Potrivit Legii 17/2014, toate tranzacţiile cu terenuri agricole sunt supuse publicităţii pe site-urile direcţiilor agricole. Această reglementare urmăreşte, în primul rând, să conserve dreptul de preemţiune la cumpărarea suprafeţelor agricole al arendaşilor şi vecinilor, dar totodată creează condiţii de siguranţă şi transparenţă în derularea tranzacţiilor. Graţie acestui mecanism, aflăm identitatea persoanelor juridice care „atacă” piaţa tranzacţiilor cu terenuri agricole încă din primele zile ale noului an. Potrivit sursei citate, au primit avize finale pentru cumpărarea de suprafeţe agricole MKP Activ SRL Constanţa (3 ha la Lumina şi Ovidiu), Pino Star SRL Năvodari (1.418 mp în Năvodari), IF Curtali Zacher din Mereni (3,4 ha în Mereni) şi First Grain SRL Amzacea (4,53 ha în 23 August).

Parteneri cu francezii şi italienii

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, MKP Activ SRL Constanţa este deţinută de George Mihai Popa şi Chirana Popa. Societatea are drept obiect de activitate cultivarea cerealelor, plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase. Aceasta a încheiat anul 2014 cu o cifră de afaceri de 2.612.083 de lei (aproximativ 580.000 de euro). George Mihai Popa deţine şi calitatea de administrator al firmei Roleda Farm SRL Năvodari, deţinută de cetăţeanul francez Jean Bauche şi specializată în vânzarea de maşini, utilaje şi echipamente agricole.

teren-agricolPino Star SRL Năvodari este deţinută de Claudiu Adrian Alba. Societatea are acelaşi obiect de activitate ca MKP Activ SRL şi a încheiat anul 2014 cu o cifră de afaceri de 2.665.239 RON (aproximativ 590.000 de euro). Pino Star SRL are o relaţie de lucru cu compania italiană Tecnovitis SpA, un important furnizor de materiale pentru viticutură. În acest sens, în anul 2013, Tecnovitis a chemat în judecată societatea viticolă Fruvimed Medgidia SA, solicitând, printre altele, o evaluare a unor materiale depozitate la Pino Star SRL.

IF Curtali Zacher deţine o fermă agricolă la Osmancea şi întinse suprafeţe agricole în arendă pe raza comunelor Mereni şi Cobadin. Curtali s-a dezvoltat ca urmare a accesării unui program SAPARD în anul 2004 pentru achiziţia de utilaje. De asemenea, în ultimii ani, arendaşul a mai accesat 140.000 de euro pentru achiziţia de utilaje agricole, prin programul operaţional sectorial pentru agricultură şi dezvoltare rurală.

First Grain SRL, firma unui securist făcut cetăţean de onoare al judeţului Constanţa de Nicuşor Constantinescu

mazare-nicusorUltima firmă al cărui aviz de cumpărare a fost publicat pe site-ul Direcţiei Agricole este, de departe, şi cea mai interesantă. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, First Grain SRL Amzacea este deţinută de soţii Dănuţ (40%) şi Ana Maria Giumba (40%), alături de Dumitru Manole (20%). Dănuţ Giumba este de loc din Ovidiu, fiind un apropiat al primarului Scupra. În anul 2011, aşa cum scria prea locală constănţeană, Giumba ajutat de un prieten l-a urcat cu forţa în maşina sa pe un tânăr de 30 de ani care îi datora o sumă de bani. După ce l-au bătut măr pe datornic, cei doi l-au abandonat într-o carieră de piatră, la Sitorman. În afară de faptul că a fost făcut de panaramă în presă, lui Giumba nu i s-a întâmplat nimic. Ba chiar, la un an după ispravă, acesta a devenit partener oficial al Consiliului Judeţean Constanţa în Asociaţia Grupul de Acţiune Locală Constanţa Sud, o structură creată de Nicuşor Constantinescu, fostul şef al judeţului, cu scopul de a proiecta liniile de dezvoltare şi de accesare a fondurilor europene pentru localităţi precum Amzacea, Comana sau Negru Vodă. Dănuţ Giumba semna actul constitutiv al asociaţiei de interes judeţean ca reprezentant al firmei First Grain SRL Amzacea. Dar acelaşi document era semnat şi de soţia sa, Ana-Maria Giumba, ca administrator al firmei Sport-Agra SRL Amzacea. Mai departe, cei doi soţi aveau să semneze, alături de Nicuşor Constantinescu şi alţii, diverse documente privind selecţia beneficiarilor unor finanţări europene de sute de mii de euro, derulate prin GAL Constanţa Sud.
10583820_740428932659627_6347340693587482479_n
Ana Maria Giumba (Manole) şi Dănuţ Giumba. Sursa foto: Facebook.
Soţia lui Giumba s-a numit, anterior căsătoriei, Manole, fiind fiica lui Dumitru Manole, al treilea asociat din First Grain SRL Amzacea. Al treilea, cu doar 20%, dar totuşi cel mai important în ecuaţie. Căci Dumitru Manole este un personaj cu greutate: doctor în ştiinţe economice, fondator al Asociaţiei Producătorilor Agricoli Privaţi de Cereale şi Plante Leguminoase Constanţa, fondator al clubului de fotbal Faru Constanţa, consilier judeţean din partea PSD până în anul 2010.
dumitrumanole2-1351191109
Dumitru Manole
Manole şi-a dat demisia din CJC, înainte de a fi dat afară, întrucât Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii tocmai îl înştiinţase, în ianuarie 2010, că începuse cercetarea împotriva sa. De altfel, raportul CNSAS avea să îl declare pe Manole drept colaborator al sinistrei poliţii politice comuniste. Sub numele de cod Jak Ionescu, acesta îşi turnase, în anii 60, colegii de facultate, în schimbul unor beneficii modice: 100 de lei şi un bilet la un meci de fotbal.
În 2012, Dumitru Manole a primit titlul de cetăţean de onoare al Judeţului Constanţa, la iniţiativa lui Nicuşor Constantinescu. Şi tot atunci, aşa cum am arătat, fiica şi ginerele său au devenit parteneri în asociaţia de interes judeţean care împarte fondurile europene pentru Amzacea şi celelalte localităţi din sud.

Manole a cumpărat „moşia” lui Eugen Bola din 23 August

AVIZ-FINAL-NR.-4215Nu lipsit de interes este şi faptul că, prin avizul de la Direcţia Agricolă, First Grain SRL primeşte dreptul efectiv de a cumpăra 4,53 hectare de teren agricol în localitatea 23 August. Firma securistului făcut cetăţean de onoare al judeţului de Nicuşor Constantinescu avea calitatea de preemtor-vecin. Aici e frumuseţea politichiei locale: terenul de la 23 August figurează în declaraţia de avere a lui Eugen Bola, fostul prefect al judeţului Constanţa din perioada USL-istă. În ciuda faptului că Bola menţionase în declaraţiile sale de avere că terenul în cauză are doar trei proprietari, în avizul emis pe 5 ianuarie 2016 de Direcţia Agricolă sunt menţionaţi 6 coproprietari: Eugen Bola, Cezar Scodreanu, Radu Gabriela, Ligia-Hariclia Bola, Christiana Popa şi Libera Popa.
Bola-declaratie-avereNe vom raporta în continuare la declaraţia de avere a lui Eugen Bola, chiar aşa imprecisă cum este, pentru a mai consemna că terenul de la 23 August fusese dobândit de familia fostului prefect, în anul 2001, prin retrocedare. Acum, terenul astfel dobândit va ajunge în proprietatea arendaşului First Grain SRL.

Sursa: ordinea.ro

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Inconștiența „gospodarilor“ care igienizează terenuri provoacă adevărate dezastre naturale. Sute de hectare afectate într-o singură zi la Constanța

04 Mar 2019 852

Este oficial! Lista proprietarilor de terenuri pe traseul conductei Ţărmul Mării Negre - Podişor, publicată în Monitorul Oficial al României

08 Feb 2019 1867

Noi licitaţii pentru valorificarea terenurilor deţinute de firma oenologului Ion Puşcă, părintele şampaniei de Panciu

05 Feb 2019 783

Guvernul va aproba în ședința de mâine ce terenuri fac obiectul proiectului „Conducta Ţărmul Mării NegrePodişor (RO) pentru preluarea gazului din Marea Neagră”

16 Jan 2019 322

Declaraţie de avere - Dorin Mureşan, şef Serviciul Programe de Pregătire şi Formare în Transporturi din cadrul ARR (documente)

20 Oct 2018 541

Oenologul Ion Puşcă, părintele şampaniei de Panciu, executat şi după moarte. Terenuri agricole din judeţul Constanţa, scoase la mezat

26 Sep 2018 2124

Declaraţie de avere Inspector de trafic la Inspectoratul Teritorial 2 din cadrul ISCTR, cu mai multe terenuri agricole în Constanţa (document)

14 Aug 2018 1131

Inspector rutier constănţean, cu un apartament de 420 de metri pătraţi! Iată ce avere a declarat (document)

09 Aug 2018 2028

Declaraţii de avere Consilierul judeţean PNL George Niculescu face bani din mai multe surse, inclusiv din piaţa de energie (documente)

31 Jul 2018 1129

Proiect. Lista terenurilor agricole situate în extravilan, din județul Constanța, pentru proiectul BRUA (document)

11 Jul 2018 954

Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu, declaraţii de avere Şeful Serviciului Dezvoltare Infrastructură Aeroportuară deţine apartamente şi terenuri agricole, dar conduce o maşină mai veche de 20 de ani! (documente)

23 Mar 2018 1198

Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu, declaraţii de avere Dorina Ionescu, şef Serviciu Resurse Umane, Secretariat, Arhivă, deţine patru terenuri, o casă şi două maşini (documente)

05 Mar 2018 835

Oil Terminal, declarații de avere Sofica Culețu, șef al biroului Controlul Calității Produsului - Laboratoare, deține un apartament și un Matiz (documente)

02 Jan 2018 1695

Ce avere a lăsat în urmă Regele Mihai. Acesta a decedat la vârsta de 96 de ani

05 Dec 2017 761

Declarație de avere - Liliana Mihai Ce deține șefa Serviciului de Cadastru și evidențe funciare din cadrul CN APMC (documente)

05 Aug 2017 1739