Autorităţile europene lansează un avertisment în legătură cu medicamentul diclofenac

Agenţia Europeană pentru Medicamente (AEM) a lansat un avertisment despre diclofenac, un analgezic foarte răspândit. Specialiştii afirmă că acest medicament, mai ales în doze mari (150 mg zilnic), creşte în mod considerabil riscul de atac de cord, motiv pentru care solicită doctorilor să ia în calcul acest risc atunci când prescriu medicamentul.

Agenţia Europeană pentru Medicamente afirmă că beneficiile diclofenacului continuă să fie mai mari decât riscurile sale, însă subliniază că anumiţi pacienţi trebuie să fie precauţi.

"Pacienţii cu afecţiuni cardiace sau circulatorii grave precum insuficienţă cardiacă, boală cardiacă, probleme circulatorii sau infarct miocardic ori accident vascular cerebral în antecedente nu trebuie să utilizeze medicamentul diclofenac. Pacienţii care prezintă anumiţi factori de risc cardiovascular, precum hipertensiunea arterială, hipercolesterolemia, diabetul zaharat sau fumatul, trebuie să utilizeze medicamentul diclofenac numai după o evaluare atentă. Profesioniştilor din domeniul sănătăţii li se va recomanda totodată reevaluarea periodică a necesităţii continuării tratamentului cu acest medicament", recomandă Comitetul de farmacovigilenţă pentru evaluarea riscului (PRAC) din cadrul Agenţiei Europene a Medicamentului.

Decizia AEM vine după ce un studiu internaţional amplu a arătat că folosirea pe termen lung a unor doze mari de analgezice,precum diclofenac sau ibuprofen, creşte cu o treime riscul de a suferi un atac de cord sau un atac cerebral.

De asemenea, reprezentanţii AEM afirmă că pacienţii cu anumiţi factori de risc precum hipertensiunea arterială, un nivel ridicat al colesterolului, cei ce suferă de diabet şi cei care fumează „ar trebui să folosească diclofenac doar după o analiză atentă”.

Agenţia Europeană a Medicamentului recomandă medicilor să reevalueze periodic necesitatea continuării tratamentului pe termen lung şi în doze mari cu Diclofenac comprimate, capsule sau soluţii injectabile, mai ales în cazul pacienţilor cu colesterol, hipertensiune, diabet şi al fumătorilor.

Comitetul de farmacovigilenţă pentru evaluarea riscului (PRAC) din cadrul Agenţiei Europene a Medicamentului spune că efectele medicamentului Diclofenac asupra inimii şi circulaţiei sunt similare efectelor unui alt grup de analgezice, mai ales în situaţia administrării produsului în doză mare, respectiv 150 mg zilnic, sau ca tratament de lungă durată, precizează Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM).

Articolul integral aici: descopera.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministerul Afacerilor Interne Mobilizare pentru protejarea cetățenilor în week-end-ul de Florii

26 Apr 2024 348

LIVE VIDEO+TEXT Măsurile dispuse de autorități la nivelul județului Constanța cu ocazia Sărbătorilor Pascale şi a minivacanţei de 1 mai 2024 (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 786

Colegiul Prefectural Tulcea Măsurile luate de autorități, în perioada Sărbătorilor de Paște și 1 Mai

23 Apr 2024 402

Știri Constanța Poliția duce în spatele gratiilor patru bărbați. Iată ce fapte i-au adus în Penitenciarul Poarta Albă

19 Apr 2024 842

O firmă de taxiuri dă în judecată primarul municipiului Constanța. Dosarul, pe rolul Tribunalului

28 Feb 2024 514

Tulcea Bărbat din judeţul Constanţa cercetat după ce a huiduit în timpul ceremonialului organizat de Ziua Unirii Principatelor Române

24 Jan 2024 691

Una dintre firmele ale căror terenuri vor fi expropriate pentru construcția bulevardului Madrid cheamă în judecată Consiliul Local Constanța

19 Jan 2024 1066

Lună plină în Rac din 27 decembrie 2023, ora 2.33, ora României-”Cred doamne! Ajută necredinței mele”

27 Dec 2023 839

Misiunile efectivelor MAI în ultimele 24 de ore. Constatări

27 Oct 2023 605

Controale la Constanța! Iată ce au constatat autoritățile

26 Oct 2023 770

Horoscop pentru vineri, 20 octombrie 2023. Ziua este favorabilă treburilor gospodărești pentru una dintre zodii

20 Oct 2023 1102

Candidaturile se depun până pe 20 octombrie Se înființează o nouă structură la nivelul Consiliul Județean Constanța. Ce atribuţii va avea și cine va face parte din aceasta?

08 Oct 2023 4970

IPJ Alba Bărbat reținut pentru violență în familie. Ce au constatat autoritățile

06 Oct 2023 848

Control ANPC la Taverna Racilor din București. Ce au descoperit autoritățile (FOTO)

19 Sep 2023 6392

Principalele misiuni ale MAI în ultimele 24 de ore. Unde au acționat autoritățile

19 Sep 2023 683