Uimitor Doi cercetători şi-au conectat creierele, unul putând astfel controla mişcările celuilalt (VIDEO)

Este o premieră în cercetările asupra interfeţelor cerebrale: unul dintre cercetători a transmis la distanţă, prin conexiune internet, un semnal cerebral care l-a determinat pe celălalt să îşi mişte mâna. Specialiştii de la Universitatea din Washington consideră că au realizat astfel prima interfaţă non-invazivă între două creiere umane.

Folosind înregistrări ale semnalelor electrice ale creierului şi o formă de stimulare magnetică, unul dintre cercetători, Rajesh Rao, a transmis un semnal cerebral către colegul său, Andrea Stocco, aflat la celălalt capăt al campusului universitar, determinându-l astfel să îşi mişte un deget pe o tastatură.

Anterior, fusese demonstrat, la Universitatea Duke, modul în care funcţionează comunicarea intercerebrală la şobolani, iar cercetătorii de la Harvard reuşiseră să stabilească o interfaţă între un creier uman şi cel al unui şobolan.

Rao şi Stocco sunt de părere că experimentul lor reprezintă prima realizare a unei interfeţe între două creiere umane, ce permite transmiterea informaţiilor dintr-unul dintre creiere direct la celălalt.

Iată cum s-a desfăşurat experimentul:

Rao s-a instalat în laboratorul său, purtând o cască echipată cu electrozi legaţi la un electroencefalograf - un aparat care citeşte şi înregistrează impulsurile electrice de la nivelul creierului. Stocco se afla în propriul său laborator, aflat la celălalt capăt al campusului, purtând o cască de cauciuc în care era fixată o bobină utilizată pentru realizarea stimulării magnetice transcraniene, plasată în dreptul cortexului motor stâng,  care controlează mişcările mâinii.

Cele două laborator erau legate printr-o conexiune Skype, pentru ca acţiunile să poată fi coordonate, dar fără ca Rao sau Stocco să poată vedea ecranele Skype.

Rao privea un ecran de computer şi juca, în minte, un joc video simplu. Atunci când ar fi trebuit să tragă cu un tun virtual într-o ţintă, şi-a imaginat mâna sa dreaptă făcând mişcarea necesară (dar fără să îşi mişte mâna!), determinând astfel un cursor de pe ecran să activeze butonul de tragere. Aproape instantaneu, celălalt cercetător, Stocco, care purta la urechi căşti pentru a nu fi influenţat de sunetele jocului şi care nu se uita la ecran, şi-a mişcat, totuşi, involuntar, degetul arătător al mâinii drepte, ca pentru a apăsa pe bara de spaţiu a tastaturii pe care o avea în faţă, pentru a trage cu tunul virtual.

Tehnologiile utilizate de cercetători sunt cunoscute şi utilizate de multă vreme. Electroencefalografia (EEG) este folosită în mod obişnuit de medici pentru a înregistra, în mod neinvaziv, activitatea creierului, iar stimularea magnetică transcranienă (TMS) este un mod neivaziv de a stimula creierul pentru a determina anumite reacţii de răspuns. Efectul TMS depinde aria cerebrală care a fost stimulată; în aces caz, dispozitivul a fost plasat deasupra zonei ce controla mişcarea mâinii drepte. Activând aceşti neuroni, ei au transmis nervilor motori un semnal care a determinat mişcarea mâinii.

La prima vedere, această reuşită evocă scenarii SF în care gândurile şi acţiunile unei persoane ajung să fie controlate de alţii, fără voia ei. Dar cercetătorii atrag atenţia că, în realitate, lucrurile nu stau aşa: această tehnologie poate citi doar anumite semnale simple emise de creier, nu gândurile unei persoane, care sunt sisteme de semnale foarte complexe. Şi, de asemenea, această tehnolgie nu dă nimănui puterea de a-I face pe alţii să acţioneze împotriva voinţei lor.


Cândva, spune, Stocco, această tehnologie ar putea fi utilizată, de exemplu, de către o persoană aflată la sol pentru a ajuta o stewardesă ori un pasager al unui avion să aducă avionul la sol cu bine, în cazul unui incident care ar duce la incapacitatea pilotului de a manevra avionul la aterizare.

Sau o persoană cu dizabilităţi ar putea astfel să comunice cu cei care o îngrijesc, pentru a cere, de pildă, apă sau mâncare. Semnale cerebrale transmise de la o persoană la alta ar funcţiona chiar dacă persoanele  nu vorbesc  aceeşi limbă.





Sursa: descopera.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Rezistența Bisericii în fața comunismului Rugul Aprins, mișcarea cu un caracter unicat în ortodoxie

20 Nov 2023 2485

Președintele IICCMER „El a reușit să întrețină peste ani memoria istorică a unei națiuni ce a aspirat la democrație“

09 Sep 2023 739

Indicele Transparenței Locale Ce scor a primit Primăria Constanța?

03 Jun 2023 2374

Descoperire incredibilă! Ce au găsit cercetătorii de la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare Delta Dunării, în Tulcea

21 Oct 2022 1777

COVID-19 poate avea efecte persistente asupra creierului. Rezultatele îngrijorătoare ale unui studiu "Nimeni nu se aştepta la daune atât de mari"

01 Apr 2022 1469

Studiu Un hormon ar putea fi cauza incidenței ridicate a bolii Alzheimer în rândul femeilor

12 Mar 2022 2514

Cercetătorii încearcă să găsească o nouă utilizare pentru medicamentele antivirale destinate COVID-19

04 Feb 2022 2385

Cercetătorii chinezi au reuşit să crească peşti fără oase intramusculare. "Un mare avans în creşterea calităţii speciei de caras"

19 Jan 2022 1371

Cercetătorii germani susţin că Europa se confruntă cu cea mai gravă epidemie de gripă aviară

30 Dec 2021 1441

Cercetătorii din Israel O nouă tehnologie capabilă să detecteze minciunile pe baza mișcărilor faciale

18 Nov 2021 1090

Cercetătorii de la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan“ al Academiei Române, la simpozionul anual „Cercetări arheologice şi numismatice“

16 Sep 2021 3148

centrulnatura.ro Detoxifiere, sănătate mentală și fericire

14 Jun 2021 1299

Institutul de Cercetare-Dezvoltare Creșterea Ovinelor și Caprinelor „Palas” Constanța angajează

10 Jun 2021 2296

#DobrogeaAcademică Când va avea loc lansarea. „Românii de la sud de Dunăre“. Volume ai căror autori sunt membri ai Academiei Române

11 May 2021 3198

Râsul este benefic pentru o inimă sănătoasă

06 May 2021 2076