Achitare pentru Mariana Mircea, fost primar din Cernavodă, în primă instanță! Procurorii Anticorupție, nemulțumiți. Nou termen în apel

 
  • Cauza a fost soluționată în primă instanță de judecătorul Lucian Lică, de la Tribunalul Constanța, în sensul achitării Marianei Mircea, instanța concluzionând că nu există probe că fostul edil a săvârşit infracţiunile.
  • Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Curtea de Apel Constanța a amânat pentru luna septembrie 2022 judecata în apelul dosarului în care Mariana Mircea, fost primar al orașului Cernavodă, este acuzată de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.
 
Cauza a fost soluționată în primă instanță de judecătorul Lucian Lică, de la Tribunalul Constanța, în sensul achitării Marianei Mircea, instanța concluzionând că nu există probe că fostul edil a săvârşit infracţiunile.
 
Procurorii DNA au contestat decizia de achitare la Curtea de Apel Constanța.
 
Amintim că Mariana Mircea a fost trimisă în judecată de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul teritorial Constanța, la finele lunii decembrie 2017.
 
În cauză, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul teritorial Constanța susțin că, în perioada decembrie 2010 - martie 2012, „inculpata Mariana Mircea, în calitate de primar al orașului Cernavodă, județul Constanța, în exercitarea atribuțiilor, a atribuit în mod preferențial și cu încălcarea dispozițiilor legale în materie, unor societăți comerciale agreate, mai multe contracte de achiziții publice (reparații, renovări ale unor clădiri ce aparțin unor instituții publice, construcția unor fântâni arteziene etc.)“.
 
„În același context, în scopul de a favoriza diverse firme, inculpata Mariana Mircea a creat premisele atribuirii directe a contractelor de achiziție, dând dispoziții subordonaților să fragmenteze lucrările sau serviciile contractate, astfel încât să nu fie depășit pragul valoric de 15.000 de euro prevăzut de dispozițiile art. 19 din OUG nr. 34/2006. Ulterior, inculpata a semnat aceste contracte, a aprobat recepția lucrărilor/serviciilor contractate și a dispus plata acestora (în unele cazuri, lucrările nu au fost realizate conform proiectului). Urmarea acestor demersuri infracționale a fost prejudicierea patrimoniului orașului Cernavodă cu suma totală de 1.078.384 de lei, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru firmele care au contractat lucrările în condițiile de mai sus, reprezentând sumele încasate“, conform DNA.
 
În iunie 2021, judecătorul Lucian Lică, de la Tribunalul Constanța, a decis achitarea Marianei Mircea.
 
În motivarea deciziei de achitare, judecătorul Lucian Lică arată, printre altele, că „UAT nu a solicitat nici o expertiză în instanță“ și că „partea civilă nu a suferit niciun prejudiciu ca urmare a executării contractelor și, împotriva evidenței, a ales totuși această manieră de a se manifesta cu privire la solicitarea DNA de constituire parte civilă în cauza de față“.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Tribunalul București, undă verde pentru începerea judecății într-un dosar DNA. Este vizat un teren din Constanța
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cine sunt câștigătorii de la Gala Premiilor Gopo 2022. Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț, premiul pentru întreaga carieră

04 May 2022 625

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 29 martie 2022

31 Mar 2022 943

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 08 martie 2022

10 Mar 2022 936

Fostul primar din Cernavodă Mariana Mircea, achitată pentru abuz în serviciu! Apelul amânat

12 Feb 2022 753

Motivare după achitare! Mariana Mircea „nu a urmărit și nici nu a acceptat prejudicierea intereselor UAT Cernavodă“ (document)

22 Jul 2021 1959

Cine este nemulțumit de achitarea fostului primar de la Cernavodă, Mariana Mircea

16 Jun 2021 1798

Trimisă în judecată de DNA Fostul primar de la Cernavodă, Mariana Mircea a fost achitată

09 Jun 2021 2068

Evaluare psihosocială Se cere schimbarea încadrării juridice în dosarul Marianei Mircea, fost primar al orașului Cernavodă

30 Apr 2021 1913

Mariana Mircea, trimisă în judecată de DNA Constanța Dosarul fostului primar al orașului Cernavodă, amânat pentru februarie 2021

27 Nov 2020 1665

#alegerilocale2020 Nicolae Matei și Mariana Mircea – “Pe 27 septembrie, votați Partidul Neamul Românesc, vom face tot ce depinde de noi să dezvoltăm orașele Năvodari și Cernavodă!”

21 Sep 2020 3611

DNA a trimis în judecată un fost primar din județul Constanța. Procesul continuă

04 Sep 2020 1599

Mariana Mircea, recurs într-un dosar în care magistrații au decis că trebuie să despăgubească CL Cernavodă

23 Jul 2020 1367

„Războaiele” Marianei Mircea în justiție, continuă. Un nou proces deschis împotriva Prefecturii Constanța

22 Jun 2020 1382

Fosta șefă a DSP Tulcea, condamnată în primă instanță. Ce s-a decis ieri la Constanța

15 May 2020 2256

Fostul primar de la Cernavodă, Mariana Mircea, a pierdut procesul cu Prefectura Constanța. Dosarul va fi tranșat la Curtea de Apel

15 Apr 2020 1705