Administrația Bazinală de Apă cere în instanță desființarea beach-bar-urilor Balcan Expres SRL și 90.000 de euro, contravaloarea chiriei. Dosarul, la Tribunal

Plaja Mamaia - foto cu rol ilustrativ
  • ABADL a solicitat „obligarea pârâtei la desfiinţarea construcţiilor provizorii de tip beach-bar şi dotări plajă, în suprafaţă de 1451 mp (conform planului de situaţie anexat), proprietatea Balcan Expres SRL, amplasate fără forme legale pe sectorul de plajă Mamaia I-2-2“.
Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral a dat în judecată Balcan Expres SRL, cerându-le judecătorilor să dispună desființarea beachbar-urilor aparținând companiei, dar și să oblige societatea privată la achitarea contravalorii chiriei pentru sectorul de plajă, suma ridicându-se la aproape 90.000 de euro.
 
Dosarul are indicativul 14128/212/2023 și a fost inițial înregistrat pe rolul Secției Civile a Judecătoriei Constanța.
 
Totuși, recent, cazul a ajuns în atenția magistraților de la Tribunalul Constanța, Secția a II-a Civilă, după ce Judecătoria a declinat competența de soluționare a dosarului.
 
Acum, dosarul va fi repartizat aleatoriu unui complet de judecată de la Tribunal, urmând să fie stabilită, totodată, și data primei înfățișări.
 
Potrivit Hotărârii de declinare nr. 10785/2023 a Judecătoriei, în cauză, ABADL a solicitat „obligarea pârâtei la desfiinţarea construcţiilor provizorii de tip beach-bar şi dotări plajă, în suprafaţă de 1451 mp (conform planului de situaţie anexat), proprietatea Balcan Expres SRL, amplasate fără forme legale pe sectorul de plajă Mamaia I-2-2“.
 
De asemenea, ABADL a mai cerut „stabilirea unui termen limită de maximum 15 zile de la admiterea acţiunii, pentru ducerea la îndeplinire a măsurii de desfiinţare a lucrărilor de construire realizate pe sectorul de plajă şi aducerea sectorului de plajă la starea iniţială“
 
S-a cerut în proces și achitarea unor sume, respectiv „obligarea pârâtei la plata sumei de 447270.75 lei, la care se adaugă TVA (sumă estimată provizoriu până la data introducerii acţiunii), reprezentând prejudiciu/contravaloarea chiriei aferente suprafeţei de plajă ocupată fără drept de pârâtă pentru perioada 16.10.2022- 29.05.2023; obligarea pârâtei în continuare, până la data eliberării plajei, domeniu public al statului, la plata sumei de 1987.87 lei/zi, la care se adaugă TVA; obligarea pârâtei la plata dobânzii legale aferente sumelor menţionate anterior, calculată de la data de 16.10.2022 până la data eliberării plajei de construcţiile abuzive ridicate de către pârâtă“.
 
Suma solicitată cu titlul de contravaloare estimată a chiriei echivalează cu aproape 90.000 de euro, la cursul actual.
 

În replică, reprezentanții Balcan Expres SRL au invocat excepția necompetenței materiale a Judecătoriei Constanța, date fiind sumele pretinse prin cererea de chemare în judecată, și au solicitat respingerea acțiunii ABADL.
 
După deliberări, magistrații de la Judecătorie și-au declinat competența de soluționare în favoarea Tribunalului, fiind depășit pragul valoric legal de 200.000 de lei până la care un dosar poate fi analizat de judecătorie.

 
Orice decizie va lua în cauză Tribunalul Constanța, ea va putea fi ulterior atacată la Curtea de Apel.
 
Despre Balcan Expres SRL
 
Potrivit termene.ro, platformă consultată la dta de 10 ianuarie 2024, Balcan Expres SRL a fost înființată în anul 1992, are sediul social în Mamaia, Tabăra Turist, și se ocupă de restaurante.
 
Firma are mai multe puncte de lucru în stațiunea Mamaia.
 
Asociați cu părți egale și administratori sunt Chespi Tagedin și Viorel Crăciun, numele celui din urmă regăsindu-se și în Ulpia SA Mureș.
 
Chespi Tagedin figurează și în Digital Plast SRL, Consens Company SRL, Falcon Travel SRL, Arc Forte SRL, Corsa International & Company SRL, Corsa International Change Office SRL și Taygetus SRL (administrator).
 
În 2022, Balcan Expres SRL a declarat șapte angajați, profit peste 820.000 de lei și cifra de afaceri a depășit 1,85 de milioane de lei.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
Pentru documentarea acestui articol s-au folosit informații și de pe platforma termene.ro.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Cum au pierdut Apele Române procesul intentat firmei Caelia Mamaia SRL, deținută până de curând de Ciprian Marica (MOTIVARE)
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral angajează. Ai nevoie de studii medii

25 Apr 2024 525

Locuri de muncă Constanța Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral angajează. Detalii

24 Apr 2024 574

Cumpărări directe ABADL a bătut palma cu Kity Krentz SRL, din Constanța! Vizată, zona de îmbăiere aferentă litoralului Mării Negre

23 Apr 2024 514

Tribunalul Constanța examinează o ordonanţă preşedinţială. Părți în dosar, ABADL și Răsărit de Soare SRL

21 Apr 2024 382

Angajări Constanța Cauți un loc de muncă? Sunt posturi vacante la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral

21 Apr 2024 888

Greenpeace România cheamă în judecată ABADL și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină "Grigore Antipa"

15 Apr 2024 582

Declarații de Avere Constanța Averea și interesele Lilianei Michineci, membru în comitetul director la ABADL (DOCUMENTE)

14 Apr 2024 491

Terenul pentru care a fost amendat Făgădău, când era primar, nu se întoarce în proprietatea Statului Român! Judecătorii din București explică de ce (MOTIVARE)

11 Apr 2024 867

ABADL Constanța caută firmă de pază!

10 Apr 2024 578

Declarații de Avere Averea și interesele lui Laviniu Marian Grigorescu, șef birou la ABADL (DOCUMENTE)

06 Apr 2024 543

Declarații de Avere Constanța Averea și interesele Luminiței Gheorghe din cadrul ABADL (DOCUMENTE)

06 Apr 2024 488

ANAR, victorie uriașă la Tribunalul Constanța! Apele Române recâștigă un teren din Faleză Nord, intabulat de Primăria Constanța! Judecătorii radiază dreptul de proprietate al municipalității (MINUTA)

03 Apr 2024 3233

Declarații de Avere Constanța Mihai Dusu, șef formație la ABADL deține un apartament (DOCUMENT)

02 Apr 2024 682

Declarații de Avere Averea și interesele Georgetei Duduta, șef compartiment la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (DOCUMENTE)

02 Apr 2024 541

Cumpărări directe Constanța ABADL, asigurări obligatorii pentru aproape 50 de autoturisme din patrimoniul propriu (DOCUMENT)

01 Apr 2024 396