Justitie

O înregistrare video realizată în DNA Constanța, solicitată de judecători

Procesul în care Vasile Balaican, fost procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, a fost trimis în judecată pentru trafic de influență de Sorin Constantinescu, procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție Constanța, merge mai departe. În cauză, Balaican este acuzat de trafic de influență, iar tot în acest dosar, Răzvan Dimoftache a fost deferit Justiției pentru cumpărare de influență.
 
Pe data de 26 octombrie, Curtea de Apel Constanța a admis în parte cererile de probatorii formulate de inculpații Balaican și Dimoftache, astfel: „Admite pentru inculpatul Balaican Vasile următoarele probe: (...) audierea martorului Brașoveanu Cristina, fosta soție a inculpatului Dimoftache Răzvan, pentru relatarea împrejurărilor în care inculpatul Dimoftache a remis sumele de 300 și respectiv 200 de lei inculpatului Balaican - scopul remiterii. (...) Admite pentru inculpatul Dimoftache Răzvan următoarele probe: (...) efectuarea expertizei grafoscopice la Institutul Național de Expertize Criminalistice București pentru a se stabili dacă scrisul olograf «doamna procuror Axinte», existent în partea superioară dreaptă a înscrisului aflat la fila nr. 28 în dosarul înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Tulcea nr. 3229/P/2011, reprezentând «cerere adresată Prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Tulcea în numele lui Dimoftache Răzvan datată 13.02.2012», este executat de inculpatul Balaican Vasile, având în vedere că, la dosarul cauzei, a fost efectuat în cursul urmăririi penale un raport de constatare criminalistică și nu expertiză de către un inspector principal de poliție din cadrul Serviciului Criminalistic al IPJ Constanța, înregistrarea audio-video din timpul audierii la DNA de către procurorul șef Sorin Constantinescu pentru teza probatorie invocată, audierea inculpatului Dimoftache Răzvan, pentru completări legate de infracțiunea dedusă judecății“, conform minutei judecătorești.
 
În rechizitoriul întocmit, Sorin Constantinescu, procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție Constanța, arată că, „la datele de 10 februarie 2012 și 5 martie 2012, inculpatul Balaican Vasile a primit de la inculpatul Dimoftache Răzvan suma totală de 500 de euro în două tranșe, de 200 de euro și, respectiv, 300 de euro, pentru a-și trafica influența pe lângă procurorul de caz dintr-un dosar al Parchetului de pe lângă Judecătoria Tulcea, asupra căruia a lăsat să se creadă că are influență, dosar în care inculpatul Dimoftache Răzvan era cercetat pentru comiterea unei infracțiuni la regimul circulației, promițându-i că îl va influența pe procurorul de caz astfel încât acesta să dispună față de Dimoftache Răzvan o soluție favorabilă“.
 
Într-o altă cauză, Răzvan Dimoftache a fost trimis în judecată în dosarul cărnii aparent alterate.
 
Punerea în mișcare a acțiunii penale și trimiterea în judecată reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul constituțional al prezumției de nevinovăție.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Soluţie finală în cazul procurorului constănţean Vasile Balaican. Iată ce au decis magistraţii!

22 Jun 2019 1086

Dosarul Vasile Balaican - Răzvan Dimoftache a ajuns la Înalta Curte

24 Aug 2018 1367

Condamnarea unui magistrat! Cum s-a ales un procuror cu doi ani de închisoare cu suspendare

04 Aug 2018 1195

Unul dintre dosarele instrumentate de către DNA Constanţa merge la Înalta Curte

10 Mar 2018 1100

Hotărârea nu este definitivă Procurorul Vasile Balaican a fost condamnat azi la doi ani de închisoare cu supraveghere. Răzvan Dimoftache a primit şase ani şi şase luni de închisoare

23 Feb 2018 2067

Fostul procuror Vasile Balaican rămâne sub control judiciar

27 Sep 2017 925

Fostul procuror Vasile Balaican nu scapă de controlul judiciar

13 Sep 2017 872

Din procuror, inculpat Vasile Balaican rămâne sub control judiciar

03 Aug 2017 1151

Un fost procuror din Constanţa, sub control judiciar

14 Jun 2017 1492

Fostul procuror Vasile Balaican rămâne sub control judiciar (rechizitoriu)

21 Mar 2017 1250

Şeful DNA Constanţa, Sorin Constantinescu, recuzat în instanţă de fostul procuror Vasile Balaican (rechizitoriu)

18 Mar 2017 2541

Vasile Balaican, față în față cu judecătoarea Maria Uzună

17 Mar 2017 1355

„Lucrat“ de şeful DNA Constanţa Fostul procuror Vasile Balaican rămâne sub control judiciar

23 Jan 2017 2486

Fostul procuror Vasile Balaican şi Răzvan Dimoftache vor fi judecaţi la Constanţa! Cine a luat decizia (rechizitoriu)

29 Oct 2016 2002

Un procuror constănţean a ajuns inculpat Fostul magistrat rămâne sub control judiciar (rechizitoriu)

05 Oct 2016 1382