Decizia nu este definitivă Arhiepiscopia Tomisului, obligată să desființeze „lucrările de construcții realizate ilegal“ la Așezământul Monahal Sfânta Treime Constanța

  • În ce privește Așezământul Monahal Sfânta Treime Constanța, decizia a fost luată de magistrații Secției civile a Judecătoriei Constanța, în dosarul 20441/212/2018, pe data de 18 noiembrie 2020.
  • În luna octombrie 2020, Arhiepiscopia Tomisului a fost obligată de instanță să desființeze „lucrările de construcții realizate fără autorizație de construire“ la Biserica „Izvorul Tămăduirii“, din Tomis Nord, zona Macul Roșu.
  • Ambele decizii ale instanțelor au fost deja atacate în apel de către reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului.
 
Pentru a doua oară în doar câteva luni, Arhiepiscopia Tomisului a fost obligată, în primă instanță, să desființeze „lucrările de construcții realizate ilegal“ la unele dintre lăcașurile de cult din Constanța!
 
Mai exact, de data aceasta este vorba despre Așezământul Monahal Sfânta Treime Constanța, situat în extravilanul Constanței, în apropiere de autostrada A4.
 
Amintim, în luna octombrie 2020, Arhiepiscopia Tomisului a fost obligată de instanță să desființeze „lucrările de construcții realizate fără autorizație de construire“ la Biserica „Izvorul Tămăduirii“, din Tomis Nord, zona Macul Roșu.
 
Ambele decizii ale instanțelor au fost deja atacate în apel de către reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului.
 

Arhiepiscopia Tomisului, pârâtă

 
În ce privește Așezământul Monahal Sfânta Treime Constanța, decizia a fost luată de magistrații Secției civile a Judecătoriei Constanța, în dosarul 20441/212/2018, pe data de 18 noiembrie 2020.
 
Părți în dosar sunt Primarul Municipiului Constanța, în calitate de reclamant, și Arhiepiscopia Tomisului, în calitate de pârât.
 
Se arată în minuta Hotărârii nr. 10360/2020 că instanța a decis „Obligă pârâta la desfiinţarea lucrărilor de construcţii realizate ilegal, menţionate în procesul verbal de contravenţie nr. 105038/23.07.2015, în termen de 3 luni de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe“.
 
Așa cum am precizat, hotărârea Judecătoriei a fost deja atacată în apel, iar acum le revine judecătorilor Tribunalului Constanța sarcina de a decide dacă se impune ori nu desființarea lucrărilor respectiv.

 
Se arată în Hotărârea nr. 10360/2020 a Judecătoriei Constanța, citată pe Jurindex, că „prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul acestei instanțe la data de 30.07.2018 (...) reclamantul Primarul Municipiului Constanța, în contradictoriu cu pârâta Arhiepiscopia Tomisului, a solicitat instanței să o oblige pe cea din urmă la desființarea lucrărilor de construcții realizate în mod ilegal fără a deține autorizație de construire așa cum au fost constatate prin procesul-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor nr. (...)/23.07.2015 și prin nota de constatare nr. 0448/10.07.2015“.
 

„De asemenea, a solicitat stabilirea unui termen limită de executare a obligației de către pârâtă, iar în caz de neconformare, să fie împuternicit să desființeze lucrările executate în mod neautorizat la imobilul sus menționat, pe cheltuiala pârâtei, solicitând totodată și obligarea acesteia la plata cheltuielilor de judecată“, potrivit www.rolii.ro.
 
Astfel, se mai arată că, „în motivare, reclamantul a arătat că, la data de 10.07.2015, agenții constatatori din cadrul Direcției Poliției Locale Constanța au realizat un control la imobilul situat în Constanța, (...) deținut de pârâtă, iar cu această ocazie au constatat că pârâta a executat lucrări de construire constând în edificare imobil parter din zidărie BCA și învelitoare din tablă în suprafață de aproximativ 15.00 X 5.00 mp, pe terenul arabil situat în extravilanul Municipiului Constanța (...)“, conform www.rolii.ro.
 

A fost luată „măsura sistării lucrărilor“

 
Potrivit aceluiași act citat, „s-a menționat că pârâta a fost sancționată contravențional prin procesul-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor nr. (...)/23.07.2015, fiind luată și măsura sistării lucrărilor, obținerii autorizației de construire pentru lucrările ilegal realizate în termen de 90 de zile de la primirea procesului verbal de contravenție, în caz contrar aducerea imobilului la forma autorizată în termen de 30 de zile de la expirarea termenului de 90 de zile anterior“.
 
Nu în ultimul rând, reprezentanții municipalității au afirmat că nu a fost contestat procesul verbal de contravenție și că Arhiepiscopia Tomisului nu a inițiat demersurile în sensul obținerii autorizației.
 
În replică, reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului au solicitat, în proces, respingerea cererii Primarului Municipiului Constanța ca neîntemeiată.
 

„S-a dorit înființarea unui schit de călugări“

 
Potrivit Hotărârii nr. 10360/2020, „în motivare, pârâta a arătat, în esență, că la data de 06.09.2013 a primit prin contract de donație autentificat cu nr. 1418/06.09.2013 la Biroul Notarilor Publici (...), suprafața de teren de 9000 mp ce formează (...) identificat cu număr cadastral 18, înscris în cartea funciară nr (...). Prin decizia nr. 899/2011, Arhiepiscopia Tomisului a decis înființarea unui schit de călugări, obținându-se în acest sens certificatul de înregistrare fiscală prin care se atribuie (...) atribuit la data de 22.11.2013“.
 
„Așadar, s-a dorit înființarea unui schit de călugări pe terenul situat în jud. Constanța, pentru realizarea acestui obiectiv fiind împuternicit inițial Monahul I. S. M., care a început să facă demersurile legale inițiale, iar prin Decizia nr. 1201/2017 s-a hotărât numirea în postul de administrator al așezământului monahal Sfânta Treime Municipiul Constanța, Metoc al Arhiepiscopiei Constanța, începând din data de 01.12.2017, preotul Ieromonah A. V. A.“, potrivit www.rolii.ro.
 
Inițial, prin aceeași întâmpinare depusă la dosarul cauzei, reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului formulaseră cerere reconvențională prin care a solicitat „intrarea în legalitate a Arhiepiscopiei Tomisului în ceea ce privește construcțiile existente pe terenul situat în județul Constanța, în suprafață de 9.000 mp“.
 
Totuși, la termenul din 21 mai 2019, reprezentanții Arhiepiscopiei au precizat în fața instanței că renunță la această cerere reconvențională.
 

Cererea de chemare în judecată, întemeiată

 
În urma deliberărilor, magistrații Judecătoriei Constanța, în completul prezidat de Oana Cristina Ardeleanu, au ajuns la concluzia că Primarul Municipiului Constanța are dreptate.
 
„Având în vedere situația de fapt prezentată, coroborată cu înscrisurile depuse la dosar, instanța apreciază întemeiată cererea de chemare în judecată, în condițiile în care pe de o parte, procesul verbal de contravenție prin care pârâta a fost sancționată și în sarcina căreia au fost dispuse măsuri nu a fost contestat pe calea plângerii contravenționale, iar pe de altă parte, aceasta din urmă nu a dovedit obținerea autorizației de construire necesară în cadrul prezentei proceduri, deși instanța a acordat termene de judecată în vederea intrării în legalitate, suspendând chiar și judecata prin acordul părților“, se arată în hotărârea instanței, citată pe Jurindex.
 
Astfel, Judecătoria Constanța a decis, la data de 18 noiembrie 2020: „Obligă pârâta la desființarea lucrărilor de construcții realizate ilegal, menționate în procesul verbal de contravenție nr. (...)/23.07.2015, în termen de 3 luni de la data rămânerii definitive a prezentei sentințe“.
 

Despre situația de la Biserica Izvorul Tămăduirii

 
Așa cum precizam la început, la data de 16 octombrie 2020, Judecătoria Constanța, hotărâse în dosarul civil numărul 431/212/2020, să oblige Arhiepiscopia Tomisului „să desființeze lucrările de construcție realizate fără autorizație de construire la imobilul situat în Constanţa, B-dul Tomis nr. 322, zona Macul Roşu, jud. Constanţa, în termen de 90 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri“.
 
Se mai arăta în minuta hotărârii respective că instanța „autorizează reclamantul să desființeze lucrările de construcție realizate fără autorizație de construire la imobilul situat în Constanţa, B-dul Tomis nr. 322, zona Macul Roşu, jud. Constanţa, în caz de neexecutare a obligației în termenul acordat, pe cheltuiala pârâtei“.
 
Ambele decizii ale Judecătoriei Constanța privind desființarea lucrărilor au fost atacate în apel de către reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului și, astfel, acum le revine judecătorilor Tribunalului Constanța sarcina de a stabili dacă se impune desființarea lucrărilor de la lăcașurile de cult.
 
Citește și:

Arhiepiscopia Tomisului, obligată să „desființeze lucrările de construcție realizate fără autorizație de construire“ la Biserica „Izvorul Tămăduirii“ din Tomis Nord
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Arhiepiscopia Tomisului nu se grăbește în proces „Lucrări de construcție realizate fără autorizație“ la una dintre cele mai cunoscute biserici din Constanța

12 Jun 2021 1046

Când va tranșa Judecătoria Constanța litigiul dintre Arhiepiscopia Tomisului și Municipiul Constanța prin Primar

04 Jun 2021 601

Academia Tomitană lansează colecția „Martirii creștini de Niculițel în cele mai vechi martirologii”. Cine face parte din Academia Tomitană

02 Jun 2021 772

De ce nu a aprobat instanța cererea de furnizare a dovezilor în legătură cu vaccinul anti-Covid! Proces inițiat de un avocat apropiat Arhiepiscopiei Tomisului

27 May 2021 1059

Vasile Bănescu, reacție după evenimentul organizat de Arhiepiscopia Tomisului „Problema (re)înfiinţării unei mitropolii a Tomisului este una definitiv închisă“

26 May 2021 937

LIVE Simpozionul internațional „Tomisul, izvor cultural și spiritual în promovarea identității românești în țară și peste hotare”, organizat la Constanța

26 May 2021 1390

Ce spune Arhiepiscopia Tomisului despre tezele de doctorat plagiate

25 May 2021 820

Arhiepiscopia Tomisului Simpozion internațional la Palatul Arhiepiscopal din Constanța. Când va avea loc

25 May 2021 601

O nouă biserică va fi construită în localitatea 23 August, județul Constanța

24 May 2021 853

Lovitură grea în instanță! Arhiepiscopia Tomisului trebuie să desființeze „lucrările de construcții realizate ilegal“ la un important lăcaș de cult

24 May 2021 2211

Constanța. IPS Varsanufie conduce procesiunea cu ocazia sărbătorii Sfinților Constantin și Elena (galerie foto+video)

20 May 2021 1170

Administrator nou la Centrul de Diagnostic și Tratament Recuperator „Sfânta Elena de la Mare“ SRL

17 May 2021 829

Starea de alertă, pelerinajul și Arhiepiscopia Tomisului (document)

12 May 2021 1430

Reclamant alături de Arhiepiscopia Tomisului Un avocat a cerut lămuriri cu privire la eficacitatea vaccinului anti-Covid și la implicarea armatei. Răspunsul primit

10 May 2021 1952

Arhiepiscopia Tomisului, despre sesizarea depusă la CNCD de către Asociaţia VeDem Just „Va sancționa CNCD, în premieră, un cult recunoscut de Statul Român?“

09 May 2021 1071