Deveniți chiariși în propria casă, pentru doi cai Dosarul constănțencei care se judecă pentru averea pierdută a familiei a ajuns la Curtea de Apel

  • Este vorba despre dosarul civil cu numărul 7902/118/2019, în care constănțeanca a contestat Dispoziția de primar prin care îi fuseseră respinse pretențiile asupra bunurilor confiscate.
  • Femeia a atacat în apel decizia Tribunalului de a-i respinge acțiunea.
  • În anul 1960, tatăl său primise nouă ani de detenție, după ce cumpărase din târgul de animale doi cai despre care s-a stabilit ulterior că fuseseră furați din Herghelia Mangalia.
Dosarul în care o constănțeancă încearcă să recupereze averea familiei, confiscată în timpul regimului comunist, a ajuns recent pe rolul Curții de Apel Constanța. Iar aceasta, după ce femeia a atacat în apel decizia Tribunalului de a-i respinge acțiunea, pe motiv că nu a făcut dovada că părinții săi erau proprietarii imboilului revendicat, dar și pentru că tatăl femeii fusese condamnat penal. În aceste condiții, acum le revine judecătorilor Curții de Apel sarcina de a stabili cine are dreptate.
Așa cum arătam în edițiile anterioare, este vorba despre dosarul civil cu numărul 7902/118/2019, în care constănțeanca a contestat Dispoziția de primar prin care îi fuseseră respinse pretențiile asupra bunurilor confiscate în timpul regimului comunist.
În anul 1960, tatăl său primise nouă ani de detenție, din care a executat efectiv doi, acuzat fiind de furt calificat. Mai precis, bărbatul cumpărsae din târgul de animale doi cai despre care s-a stabilit ulterior că fuseseră furați din Herghelia Mangalia. Tatăl a fost închis, iar familia și-a pierdut casa și terenul, devenind chiriași în propria locuință.
 

Locuința, demolată

Constănțeanca a dat în judecată Municipiul Constanța prin Primar dar și pe Primarul Municipiului Constanța și a cerut anularea Dispoziției prin care îi fusese respinsă cererea prin care solicita să i se recunoască dreptul asupra terenului pierdut. În cererea de chemare în judecată formulată de femeie, aceasta a arătat că solicită restituirea în natură sau restituirea prin echivalent a imobilului în cauză.
Femeia a arătat că locuința părinților săi a fost demolată, în contextul sistematizării privind extinderea portului. Reclamanta a spus că terenul a rămas în custodia CFR Constanța, iar pe acesta a fost edificată o cale ferată.
Totodată, aceasta a spus că a notificat primăria în anul 2011 în legătură cu terenul respectiv, însă, în cele din urmă, în anul 2019, a primit Dispoziția ce cuprindea răspunsul negativ al autorităților locale, întrucât nu ar fi făcut dovada proprietății asupra imobilului.
 

De ce a respins tribunalul cererea

În urma analizării tuturor actelor depuse la dosarul cauzei, judecătorii au luat decizia de a respinge contestația formulată de constănțeancă împotriva Dispoziției primarului.
„Tribunalul constată că Dispoziția contestată a fost emisă în condiții de legalitate și temeinicie, întrucât reclamanta nu a putut face dovada calității sale de persoană îndreptățită în accepțiunea art. 3 lit. a din Legea 10/2001 coroborat cu art. 4 alin. 2 din aceeași lege, respectiv a împrejurării că părinții săi erau proprietari ai imobilului notificat, cu observarea faptului că, potrivit susținerilor reclamantei, nedovedite însă, pierderea dreptului de proprietate asupra imobilului de către părinții săi a intervenit ca urmare a unei condamnări penale a tatălui reclamantei, care nu satisface exigențele impuse de art. 2 alin. 1 lit. b din Legea nr. 10/2001“, se arată în hotărârea Tribunalului, citată pe www.rolii.ro
Recent, decizia aceasta a Tribunalului a fost atacată la Curtea de Apel Constanța, iar dosarul a ajuns deja în atenția aceste instanțe, urmând să fie stabilit primul termen în apel.


Citește și:

Poveste de viață ca în filme:
O constănțeancă a încercat să recupereze averea familiei, confiscată de comuniști

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Prefectul Județului Constanța, obligat de magistrați să achite peste 3.500 de lei primarului comunei Agigea

26 Apr 2024 192

Magistrații au amânat cauza Temocentrale Constanța SA și Termoficare Constanța SRL se judecă pentru datorii instituționale!

26 Apr 2024 244

Consiliul Local Constanța obligă Uniunea Pensionarilor să îi achite serviciile juridice dintr-un proces anterior (MINUTA)

25 Apr 2024 383

Tribunalul Constanța dispune intrarea în insolvență a LTA Mondial SRL, din Constanța! Decizia, contestată

25 Apr 2024 568

Amendă civilă aplicată de judecători Primarului Municipiului Constanța. Vergil Chițac câștigă definitiv procesul. Motivare

24 Apr 2024 717

Ce averi au procurorii Vasile Iftinchi și Stoica Elena, propuși să lucreze la DNA Constanța, după plecarea lui Bodean Andrei și Conortos Constantin (DOCUMENTE)

23 Apr 2024 836

Au început să dispară stâlpișorii din Peninsula Constanța! Procesul cu Poliția pe aviz, ajuns la Curtea de Apel (FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 803

Procurorii Vasile Iftinchi și Stoica Elena, propuși să-i înlocuiască la DNA Constanța pe Bodean Andrei și Conortos Constantin

23 Apr 2024 705

One Star Security SRL, din Constanţa, a intrat în insolvență! (MINUTĂ)

22 Apr 2024 538

Averea și interesele Clavei Ivan, secretar general al Primăriei Ghindărești, din județul Constanța! (DOCUMENTE)

21 Apr 2024 472

O firmă din Eforie Nord, la judecată cu Consiliul Local Mangalia! Dosarul se rejudecă la Tribunalul Constanța

21 Apr 2024 396

Detalii exclusive din dosar! Caz șocant în Constanța! Bărbat incendiat cu alcool medicinal – „Îmi pare extrem de rău pentru ceea ce s-a întâmplat“ (DOCUMENT)

21 Apr 2024 1021

Tribunalul Constanța a anulat autorizaţia de construire, emisă de Primăria Năvodari pentru societatea MCG Private Residence SRL

21 Apr 2024 5095

Tribunalul Constanța examinează o ordonanţă preşedinţială. Părți în dosar, ABADL și Răsărit de Soare SRL

21 Apr 2024 378

Mai mulți inși au ajuns după gratii, la Penitenciarul Poarta Albă. Pentru ce infracțiuni

20 Apr 2024 614