DNA Reprezentantul unei firme din Spania trimis în judecată pentru fraudă cu fonduri europeneProcurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a unui inculpat persoană fizică, la data faptei reprezentant al unei societăți comerciale cu sediul în Spania, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de participație improprie, sub forma complicității, la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, săvârșită în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2014 între Consiliul Județean Hunedoara, în calitate de beneficiar, și Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Sectorial Mediu, a fost încheiat un contract finanțat din fonduri europene nerambursabile ce avea ca obiect proiectul ”Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Hunedoara ”.

În cadrul acestui proiect Consiliul Județean Hunedoara, a desfășurat simultan procedura de achiziție pentru ambele loturi ale proiectului: lotul 1 – Închiderea depozitului urban neconform Orăștie și lotul 2 – Închiderea depozitului urban neconform Deva (gropile de gunoi neconforme).

Întrucât cele două asocieri de firme înscrise la licitații nu îndeplineau condițiile minime de calificare referitoare la experiența similară și capacitatea profesională, acestea au apelat la ajutorul unui terț susținător, în persoana societății reprezentată de inculpat.

În acest context, inculpatul, în calitatea menționată mai sus, ar fi remis reprezentanților celor două asocieri mai multe documente false și inexacte (procuri, angajamente, diplome de studii, cv-uri, etc.) ajutând astfel la îndeplinirea condițiilor pentru câștigarea licitațiilor.
Ulterior, reprezentanții celor două asocieri, fără să cunoască caracterul acelor înscrisuri, le-au depus la autoritatea contractantă Consiliul Județean Hunedoara.

Rezultatul acestor demersuri a fost atribuirea, în urma evaluării ofertelor, a celor două contracte către asocierile respective și obținerea de către acestea a sumei de totale 20.624.257 lei reprezentând fonduri nerambursabile.


Pentru “susținerea” menționată mai sus inculpatul ar fi primit de la cele două asocieri, conform contractelor încheiate anterior, suma totală de 747.032 lei.

În cauză, a fost dispusă instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatului.

Ministerul Fondurilor Europene și Consiliul Județean Hunedoara s-au constituit părți civile în procesul penal.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Hunedoara cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

A fost semnat contractul de finanțare pentru dotarea Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Constanța

04 Mar 2021 484

Universitatea Ovidius a organizat primul seminar online pe tema utilizării tehnologiei informatice Blockchain în economie și finanțe

03 Mar 2021 734

La Murfatlar se investesc peste 9,75 de milioane de euro, din fonduri europene, în rețeaua de gaze

03 Mar 2021 1240

Fonduri europene Tulcean trimis în judecată de DNA Constanța, condamnat

03 Mar 2021 485

Agentia Nationala de Integritate COMUNICAT – REZULTATELE SISTEMULUI PREVENT ÎN ANUL 2020

24 Feb 2021 273

Printre ele, și Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa Trei spitale vor fi modernizate cu fonduri europene

23 Feb 2021 729

DNA Constanța, acord de recunoaștere a vinovăției admis azi în instanță

23 Feb 2021 935

Agenția pentru Protecția Mediului Constanța, undă verde pentru reabilitarea și modernizarea DJ 223, pe tronsonul Cernavodă – Rasova – Aliman – Ion Corvin

16 Feb 2021 713

Primul, responsabil tehnic din partea Arhiepiscopiei Tomisului Vasile Rusnac și Ionuț Cosmin Băcilă, condamnați

12 Feb 2021 1771

Activitățile de reconstrucție ecologică din Munții Măcinului, din Dobrogea, verificate prin servicii de peste 300.000 de euro

08 Feb 2021 2549

Licitație pentru reabilitarea și modernizarea școlii gimnaziale nr. 1 Eforie Nord, județul Constanța

03 Feb 2021 664

Ce decizii în business a luat consilierul personal al primarului Chițac?

01 Feb 2021 1004

Pronunțare amânată în dosarul lui Vasile Rusnac, responsabil tehnic din partea Arhiepiscopiei Tomisului

29 Jan 2021 814

Procurorii DNA Constanța cu ochii pe fondurile europene O firmă din Tulcea, condamnată. Administratorul, în așteptarea admiterii acordului de recunoastere a vinovăției

29 Jan 2021 1530

Primăria Municipiului Constanța angajează. Detalii

28 Jan 2021 2004