Dosarul privind terenul pentru care a fost amendat fostul primar Făgădău, strămutat la București!

  • Inițial, dosarul s-a judecat la Constanța, dar, după ce Tribunalul a admis acțiunea în revendicare formulată de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral pentru terenul de circa 500 de metri pătrați, proprietarul actual al terenului a cerut judecarea apelului la o altă instanță din țară, egală în grad.
  • Cazul va fi judecat la București după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a admis cererea de strămutare formulată în cauză.
  • Primul termen pentru judecarea apelului în Capitală a fost fixat pe 3 aprilie 2023.
Răsturnare de situație, în instanță, în dosarul în care judecătorii au decis revenirea în proprietatea statului a terenului din Faleză Nord pentru care a fost amendat Decebal Făgădău, când era primar al Constanței!
 
Cazul va fi judecat la București după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a admis cererea de strămutare formulată în cauză.
 
Inițial, dosarul s-a judecat la Constanța, dar, după ce Tribunalul a admis acțiunea în revendicare formulată de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral pentru terenul de circa 500 de metri pătrați, proprietarul actual al terenului a cerut judecarea apelului la o altă instanță din țară, egală în grad.
 
În acest context, dosarul cu indicativul 13140/212/2020 a fost strămutat de la Curtea de Apel Constanța la Curtea de Apel București, primul termen în apel fiind stabilit pentru data de 3 aprilie 2023.
 
Amintim, dosarul a ajuns la Curtea de Apel după ce investitorul ce deținea terenul și care dorea să ridice un bloc cu șapte etaje în zonă a atacat în apel decizia Tribunalului Constanța.
 
Proprietarul terenului susținuse constant că este cumpărător de bună credință și că nu a avut cunoștință despre situația juridică a terenului în momentul achiziționării acestuia, în 2005.
 
Minuta deciziei contestate la Curte
 
Secția I Civilă a Tribunalului Constanța hotărâse în cursul verii 2022 să admită acțiunea în revendicare formulată de Apele Române – ABADL.
 

Judecătorii au obligat proprietarul actual al terenului „să lase, în deplină proprietate şi liniştită posesie, în domeniul public al Statului Român şi în administrarea reclamantei, imobilul teren – faleză, în suprafaţă de 500 mp liber de construcţii, situat în Constanţa strada (...)“.
 
Astfel, se arată în minuta deciziei că instanța „respinge ca nefondată excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantei. Respinge ca nefondată excepţia inadmisibilităţii capătul trei al cererii. Admite excepţia lipsei de interes al capătului trei al cererii privind anularea actului notarial nr. 3638/14.12.2005, cu consecinţa respingerii acestuia ca lipsit de interes“.

 
Mai departe, Tribunalul „admite în parte acţiunea formulată de reclamant. Obligă pârâtul M.V.F. să lase, în deplină proprietate şi liniştită posesie, în domeniul public al Statului Român şi în administrarea reclamantei, imobilul teren – faleză, în suprafaţă de 500 mp liber de construcţii, situat în Constanţa strada (...) judeţ Constanţa, identificat prin raportul de expertiză întocmit în cauză de expert ing. (...)“.
 
De asemenea, instanța „dispune rectificarea cărţii funciare nr. 203185 a UAT Constanţa, în sensul radierii menţiunilor cu privire la dreptul de proprietate înscris în favoarea pârâtului M.V.F. asupra imobilului teren în de 500 mp situat în Constanţa, strada (...) judeţ Constanţa, la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri“.
 
Totodată, a fost majorat și onorariul expertului în cauză.
  
Amintim aici că pentru acest teren, instanța a dispus, în cadrul unor procese anterioare, amendarea fostului primar Decebal Făgădău, o cerere similară, privind amendarea actualului primar Vergil Chițac, fiind formulată ulterior de către proprietarul privat al terenului.

Dacă decizia din 19 iulie 2022 a Tribunalului Constanța va rămâne definitivă, terenul se va întoarce în proprietatea Statului Român și administrarea Apelor Române, suprafața făcând parte din terenurile retrocedate în timpul administrației Radu Mazăre, retrocedările fiind constatate ulterior de instanța supremă drept ilegale.
 
Teren din retrocedări
 
Pe de altă parte, este de menționat faptul că actualul proprietar, un dezvoltator imobiliar din oraș, a explicat constant faptul că este cumpărător de bună credință și că nu a avut cunoștință despre situația juridică a terenului în momentul achiziționării acestuia, în 2005.
 
De altfel, dezvoltatorul se lupta, la rândul său, în instanță, pentru obținerea documentelor necesare ridicării unui imobil de șapte etaje pe teren, acesta fiind și motivul amendării primarului Făgădău, pentru neadoptarea PUZ-ului.
 
După cum arătam în edițiile anterioare, terenul respectiv provine din Dispoziţia nr. 3135/2003 emisă de fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, în beneficiul numitului Daniel Ene.
 
Potrivit sentinţei civile din 2016 a Tribunalului Constanţa, prin contractul de vânzare-cumpărare nr. 3638/2005, M.V.F. a cumpărat imobilul teren de 500 mp situat în Constanţa, zona blocurilor PA2-PA4, lot 7, ce provenea din terenurile dobândite de Ene de la primărie.
 
Prin decizia penală 32A/07.02.2019, Înalta Curte de Casație și Justiție a României a decis, în Dosarul Retrocedărilor, desființarea mai multor dispoziții de retrocedare semnate de Radu Mazăre, inclusiv 3135/2003.
 
În întreg acest context, rămâne de văzut care va fi decizia judecătorilor din Capitală.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Apele Române revendică terenul din Faleză Nord pentru care a fost amendat Făgădău
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Anunț important al CT BUS Din cauza aglomerației, autobuzele de pe linia 102 nu mai ajung în Cap de linie Faleză Nord

01 Jun 2023 1469

Apele Române pierd un teren recuperat de Primăria Constanța de la Holland Development Group. Cheltuieli impresionante

20 May 2023 984

Investitor, Total Financial Consulting Constanța Soarta unui bloc cu 18 etaje, în Faleză Nord, din Constanța, decisă la finalul lunii

19 May 2023 4510

Primăria Constanța, executată silit de o companie privată. Judecătorii deschid azi dosarul

16 May 2023 1147

ABADL, citată să achite un onorariu impresionant pentru expertizarea unui teren pe care îl revendică drept faleză! Judecătorii au rămas în pronunțare

10 May 2023 1346

PUZ pentru un bloc cu șase etaje, în Faleză Nord, aproape de IPJ Constanța! Curtea Supremă spune că procesul nu trebuie strămutat din Constanța

09 May 2023 566

Sesizare fără precedent, la Curtea Constituțională, în legătură cu Faleza Mării Negre și terenurile din Constanța! În ce stadiu se află dosarul

19 Apr 2023 7403

Alezzi Beach Resort, certificat de urbanism pentru viitorul ansamblu rezidențial din Faleză Nord

06 Apr 2023 1045

Anunț important al Primăriei Constanța despre Parcul urban din zona Faleză Nord

06 Apr 2023 874

Judecătorii nu au ajuns la o concluzie privind terenurile afaceristului Secărea din strada Belvedere, din Constanța

02 Apr 2023 1009

Ucrainenii cazați la Constanța încep să părăsească locuințele din zona Mamaia Nord- Năvodari. Ce au lăsat în urma lor

01 Apr 2023 63028

PUZ pentru un bloc de șase etaje, în cartierul Faleză Nord, în centrul unui proces de strămutare!

17 Mar 2023 1090

Judecătorii din Constanța explică de ce au oprit construirea unui bloc de 18 etaje în Faleză Nord – „S-a produs în mod evident o vătămare a drepturilor și intereselor“ (MOTIVARE)

27 Feb 2023 13018

Editorial Nu toți eroii poartă pelerină, unii poartă costum de pompier!

25 Feb 2023 2030

Mărturii Salvatorii ISU Dobrogea, lăudați de oameni pentru intervenția la incendiul din Faleză Nord!

23 Feb 2023 2726