Dosarul societății care a documentat reabilitarea Cazinoului din Constanța, ajuns la Curtea de Apel Iași. Se reaudiază martorii!

Cazinoul din Constanța, interior, înainte de începerea lucrărilor de reabilitare
  • Instanța de control a încuviințat proba testimonială cerută de procurori și a dispus reaudierea a zece martori deja audiați în cauză.
  • În cauză, procurorii formulaseră acuzații de înșelăciune, însă judecătorii Secției Penale a Judecătoriei Vaslui au apreciat că se impune pronunțarea unei soluții de achitare.
  • La mijloc, este vorba despre un contract privind lucrările de reabilitare a monumentului istoric Palatul Copiilor Vaslui, dosarul fiind trimis în instanță de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași.
Cazul care vizează societatea care s-a ocupat de întocmirea documentației pentru reabilitarea Cazinoului din Constanța, Impex Romcatel Cercetare Proiectare SRL, a ajuns pe masa judecătorilor de la Curtea de Apel Iași, în urma soluției de achitare pronunțată în primă instanță de Judecătoria Vaslui.
 
Acum, instanța de control a încuviințat proba testimonială cerută de procurori și a dispus reaudierea a zece martori deja audiați în cauză.
 
La mijloc, este vorba despre un contract privind lucrările de reabilitare a monumentului istoric Palatul Copiilor Vaslui, dosarul fiind trimis în instanță de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași.
 
În cauză, procurorii formulaseră acuzații de înșelăciune, însă judecătorii Secției Penale a Judecătoriei Vaslui au apreciat că se impune pronunțarea unei soluții de achitare.
 
Acum, dosarul a ajuns în apel la Curtea de Apel Iași, după ce Vorica Frunză, Iulia Ursache, Palatul Copiilor Iași, dar și procurorii au atacat prima hotărâre pronunțată la judecătorie.
 
Amintim, Impex Romcatel Cercetare Proiectare fusese deferită instanței de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași, sub acuzații de înșelăciune, la rândul său administratora societății, Viorica Frunză, dar și contabila șefă, Iulia Ursache fiind, de asemenea, trimise în judecată.
 
Din hotărârea de achitare
 
În urma primei decizii a instanței, atât societatea Impex Romcatel Cercetare Proiectare, cât și administratora, dar și contabila șefă au fost achitate de acuzațiile aduse de anchetatori.
 

Așa cum arătam în edițiile anterioare, în Hotărârea 1558/2022, magistrații Judecătoriei Vaslui au vorbit, printre altele, despre principiul aplicării legii penale mai favorabile, existent în sistemul de drept din România.
 
Legat de infracțiunea de înșelăciune imputată de anchetatori, judecătorii au arătat, printre altele, că „indiferent de modalitatea în care se săvârşeşte infracţiunea de înşelăciune, urmarea imediată a laturii obiective constă în producerea unui prejudiciu material persoanei înşelate, iar în absenţa unor acţiuni menite să producă o pagubă materială (cum este şi cazul de faţă), fapta nu constituie infracţiunea de înşelăciune“.

 
„Prin urmare“, au spus judecătorii, „instanţa constată că tipicitatea obiectivă a infracţiunii de înşelăciune, din perspectiva conţinutului constitutiv (lipseşte urmarea imediată specifică infracţiunii de înşelăciune), nu este realizată în cauză“.
 
Cu privire la infracțiunea de uz de fals, judecătorii au constatat că s-a împlinit termenul de prescripție: „constatând că în cauză este incidentă prescripţia răspunderii penale, instanţa va pronunţă o soluţie de încetare a procesului penal pornit împotriva inculpatei (...) pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals, faptă prev. şi ped. de art. 323 Cod penal“.
 
În ce privește acțiunea civilă, judecătorii au arătat că „înainte de începerea cercetării judecătoreşti, persoana vătămată Palatul Copiilor Vaslui s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 1.650.055,02 lei, reprezentând contravaloarea lucrărilor si a manoperei neexecutate în derularea contractului nr. 4/03.11.2008; cu sumele de 102.547,83 de lei şi 49.593,82 de lei, reprezentând contravaloarea garanţiei de buna execuţie care a fost eliberată prin inducerea în eroare a Piraeus Bank Iaşi, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi până la data acoperirii prejudiciului“.
 
„Instanţa constată că pretenţiile civile formulate sunt incidente cu prejudiciul reclamat prin actul de sesizare a fi produs ca urmare a săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune pentru care s-a dispus trimiterea în judecată a celor trei inculpate“, conform instanței.
 
Au arătat judecătorii în continuare că „potrivit art. 25, alin. 5 Cod procedură penală, în caz de achitare a inculpatului sau de încetare a procesului penal, în baza art. 16 alin. (1) lit. b) teza întâi, lit. e), f) - cu excepţia prescripţiei, i) şi j), în caz de încetare a procesului penal ca urmare a retragerii plângerii prealabile, precum şi în cazul prevăzut de art. 486 alin. (2), instanţa lasă nesoluţionată acţiunea civilă“.
 
„Ca urmare a soluţiilor de achitare dispuse cu privire la infracţiunile de înşelăciune, rezolvări întemeiate pe art. 16 alin. (1) lit. b) teza întâi Cod procedură penală, în baza art. 25 alin. 5 Cod procedură penală, instanţa urmează să lase nesoluţionată acţiunea civilă exercitată de partea civilă Palatul Copiilor Vaslui în contradictoriu cu inculpatii S.C. Impex Romcatel Cercetare Proiectare S.A., Frunză Viorica şi Ursache Iulia“, se arată în decizia instanței.
 
De asemenea, judecătorii au vorbit și despre măsurile asiguratorii luate în cauză, arătând că a fost luată măsura asigurătorie a sechestrului faţă de inculpatele S.C. Impex Romcatel Cercetare și Proiectare SA şi Frunză Viorica, fiind vorba despre două imobile situate în Iași, „până la concurenţa valorii prejudiciului creat, respectiv 1.263.296,06 lei, în vederea garantării reparării pagubei produse prin infracţiune“.
 
Au spus judecătorii că „potrivit art. 397, alin. 5 Cod procedură penală, în cazul în care, potrivit dispoziţiilor art. 25 alin. (5), instanţa lasă nesoluţionată acţiunea civilă, măsurile asigurătorii se menţin“.
 
Totuși, „aceste măsuri încetează de drept dacă persoana vătămată nu introduce acţiune în faţa instanţei civile în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii“.
 
Reaudierea martorilor
 
După ce dosarul a ajuns la Curtea de Apel Iași, instanța de control a admis, la finele lunii martie, cererea anchetatorilor privind reaudierea mai multor martori, dar a respins cererea apărării de a se administra proba cu o nouă expertiză grafoscopică.
 
În total, sunt zece martori care vor fi reaudiați, pentru termenul din luna aceasta instanța hotărând să fie citați primii cinci martori.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Decizie surprinzătoare pentru procurori, în procesul firmei care a făcut actele pentru reabilitarea Cazinoului din Constanța! Cu apel, în zece zile!
 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Motivarea unei victorii de răsunet! Tribunalul Constanța - terenul de la Cazino Sud, din Mamaia, nu putea fi vândut, căci este plajă! (DOCUMENT)

21 Sep 2023 4074

Uniunea Armenilor Constanța și Comunitatea Elenă Elpis organizează „Seară de jazz”, pe faleza Cazino din municipiu

13 Sep 2023 897

Cazinoul din Constanța, atracția turistică pentru vizitatorii de pe coasta românească

04 Sep 2023 677

Muzica nu se oprește la Mamaia Ana Baniciu și Raluka încheie în forță seria concertelor de vară

31 Aug 2023 743

Impex Romcatel Cercetare Proiectare SRL, care a documentat reabilitarea Cazinoului din Constanța, în atenția judecătorilor. Anunțul Curții de Apel Iași

29 Aug 2023 687

Concertele verii continuă la Mamaia Regal de muzică live cu Claudia Pătrășcanu și Marius Mihalache, alături de invitații săi

17 Aug 2023 682

Știri Constanța azi Ziua Marinei Române, prin ochii publicului. „Persoanele civile care au luat parte la eveniment au avut un rol foarte important la acest program minunat” (GALERIE FOTO)

15 Aug 2023 1462

Nicolae Ciucă „La mulți ani tuturor marinarilor militari și civili, lucrătorilor portuari și constructorilor navali!”

15 Aug 2023 470

Știri Constanța azi Aglomerație pe strada Termenele Romane din municipiu (VIDEO)

15 Aug 2023 595

Știri Constanța Poșta Română, prezentă pe faleza Cazino la festivitățile de Ziua Marinei. Mesajul aniversar transmis pe rețelele sociale

15 Aug 2023 488

Ziua Marinei Române 2023 Micii „marinari” prezenți pe faleza Cazino din Constanța

15 Aug 2023 661

Știri Constanța azi Cazinoul din Constanța, Casinoul din Mamaia și statuia poetului Mihai Eminescu, inaugurate toate într-o zi de 15 august

15 Aug 2023 703

Ziua Marinei Române 2023 Președintele României, Klaus Iohannis, alături de soția lui pe faleza Cazino din Constanța (FOTO)

15 Aug 2023 1023

Ziua Marinei 2023. S-a rupt un catarg în timpul unei ceremonii

15 Aug 2023 1441

Femeia din „spatele” Președintelui Klaus Iohannis. Iată cine este

15 Aug 2023 7993