Dosarul unui cunoscut director din CJC a ajuns la Tribunalul Constanța. Prejudiciu calculat de DNA, peste 12 milioane euro

  • Adrian George Gâmbuțeanu este bănuit de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, dar și de luare de mită în formă continuată.

Dosarul în care procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de deținere, a lui
Adrian George Gâmbuțeanu, la data faptei director general al Regiei Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri (R.A.J.D.P.) Constanța, a ajuns la Tribunalul Constanța. În perioada următoare, judecătorii vor stabili primul termen în prezenta cauză.
 
Adrian George Gâmbuțeanu este bănuit de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, dar și de luare de mită în formă continuată.
 

Condamnat în Dosarul directorilor din CJC

 
Fostul director general al Regiei Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri Constanța nu se află pentru prima dată în atenția magistraților.
 
În martie 2018, într-un alt dosar, Adrian George Gâmbuţeanu a fost achitat definitiv într-un dosar în care a fost judecat alături de Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa.
 
Într-o altă cauză, cunoscută generic Dosarul directorilor din CJC, Adrian George Gâmbuțeanu a fost condamnat definitiv, prin decizia penală nr. 239 din 11.07.2019 a Înaltei Curte de Casație și Justiție, la o pedeapsă de trei ani de închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată. Tot în acest dosar, Nicușor Daniel Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, a fost condamnat la zece ani de închisoare, pentru trei infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată.
 
Revenind la noul dosar al lui Adrian George Gâmbuțeanu, în rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
„Inculpatul Gâmbuțeanu Adrian George, în calitatea menționată mai sus, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de dispozițiile legale, în sensul că:
 

ar fi angajat cheltuieli și ar fi dispus efectuarea de plăți, cu încălcarea normelor legale aplicabile în domeniul achizițiilor publice, către o firmă agreată de inculpat și de conducerea locală a formațiunii politice din care acesta făcea parte, pentru servicii de întreținere manuală și servicii mecanizate în secțiile Regiei, în cuantum total de 6.839.562 lei,
 
ar fi plătit din fonduri publice către 55 de furnizori suma totală de 46.356.039 lei pentru servicii de închiriere utilaje și mijloace de transport auto, fără a se urma vreo procedură legală de achiziție publică,

ar fi angajat cheltuieli și ar fi dispus efectuarea de plăți, cu încălcarea normelor legale aplicabile în domeniul achizițiilor publice, pentru achiziționarea. de la o societate controlată de vicepreședintele Consiliului Județean Constanța de la acea dată, a unor bunuri în valoare totală de 5.065.547 lei în baza a 935 de comenzi.
 
Faptele descrise ar fi fost săvârșite în perioada 2009-2014.
 
Inculpatul Gâmbuțeanu Adrian George, în calitate de director general al Regiei Județene de Drumuri și Poduri Constanța, ar fi pretins de la 11 prestatori de servicii care colaborau cu Regia, direct sau prin intermediari, să facă donații/sponsorizări către filiala județeană a partidului din care făcea parte sau plăți către două societăți comerciale. Reprezentanții celor două societăți făceau parte din cercul relațional al conducerii partidului din care făcea parte și inculpatul, fiind furnizori de materiale publicitare pentru campaniile electorale.
 
În situația în care cei 11 oamenii de afaceri ar fi refuzat plata acelor sume de bani, inculpatul ar fi dispus să nu le mai fie achitate facturile ce aveau ca obiect serviciile prestate în beneficiul Regiei.
 
Suma totală pretinsă de inculpat și plătită de furnizori în modalitățile mai sus ar fi în cuantum de 386.000 lei (128.000 lei donații/sponsorizări către partid, 102.000 lei plăți către una dintre societăți și 156.000 lei plăți către cealaltă).
Faptele descrise ar fi fost săvârșite în perioada iunie 2011 - iunie 2013.
 
Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri Constanța a transmis că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 58.261.148 lei.  
 
Citește și
 
Nicușor Constantinescu, procurorii DNA și falimentul Flora

Pronunțare amânată în dosarul lui Radu Mazăre, de la Curtea de Apel Constanța

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un fost director din CJC a cerut să fie eliberat condiționat! Răspunsul judecătorilor nu este definitiv

20 Feb 2021 1212

Procesul lui Adrian George Gâmbuțeanu, fostul director al RAJDP Constanța, amânat!

16 Feb 2021 693

DNA Constanța, dosar cu un presupus prejudiciu de 12 milioane euro. Inculpat, un fost director din CJC. S-a stabilit primul termen

25 Jan 2021 978

Judecătorii din Bucureşti au stabilit când vor fi audiaţi Nicuşor Constantinescu şi George Gâmbuțeanu

25 Jun 2017 2898

Încă o amânare în dosarul în care Nicușor Constantinescu este condamnat la șase ani de închisoare

18 Feb 2017 1207

Nicuşor Constantinescu amendat de Tribunalul Bucureşti

17 Jun 2016 1812

Adrian Gâmbuţeanu îşi caută dreptatea în instanţă. A dat în judecată Regia de Drumuri şi Consiliul Judeţean Constanţa

09 Jun 2016 2121

Nicuşor Constantinescu, judecat alături de Adrian Gâmbuţeanu. Dosarul, amânat din motive medicale (rechizitorii)

11 May 2016 1675

Un nou termen în dosarul în care Nicușor Constantinescu este judecat alături de Adrian Gâmbuțeanu

15 Jan 2016 1195

Şeful Consiliului Judeţean Constanţa, din nou în faţa judecătoarei Luisa Emanuela Dragomir (rechizitoriu)

24 Oct 2015 1458

Nicuşor Constantinescu, acuzat de 24 de infracţiuni! Audieri la Tribunalul Bucureşti (rechizitorii + minută)

19 Jun 2015 1885

Nicuşor Constantinescu, judecat alături de Adrian Gâmbuţeanu - un nou termen. Al 22-lea (rechizitoriu)

09 May 2015 1599

Vicepreşedinţii CJC întorc armele împotriva şefului RAJDP? Cristinel Dragomir - „Dacă există cineva vinovat, nu poate fi decât Gâmbuţeanu“ (document)

23 Apr 2015 1569

UPDATE 1 Gâmbuţeanu a rămas director al RAJDP

22 Apr 2015 1572

Găselniţă marca RAJDP Regia lui Gâmbuţeanu a găsit o nouă formă de a atribui contracte firmei administrate de Titi Giurcă

12 Mar 2015 3436