Justitie

„Este stăruitor în muncă și disciplinat“ Un inculpat din Dosarul Retrocedărilor cere să fie eliberat pentru bună purtare. Cine este și ce pedeapsă a primit

  • Mihai Camboianu a solicitat eliberarea condiționată din penitenciarul în care se află încarcerat.
  • Acesta a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare, pentru complicitate la abuz în serviciu.
  • Potrivit caracterizării din penitenciar, acesta „este stăruitor în muncă și disciplinat“, dar instanța a subliniat că nu a făcut demersuri pentru acoperirea prejudiciului ce i se impută.
Mihai Camboianu, afacerist devenit celebru în urma retrocedărilor cu cântec din Constanța ce stau la baza anchetei din Dosarul Retrocedărilor și care i-au adus o condamnare definitivă de cinci ani de detenție, s-a adresat instanței de judecată. Concret, afaceristul a cerut să fie eliberat pentru bună purtare.
Condamnat alături de fostul primar Radu Mazăre, de fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, dar și de alte persoane din cauză, Camboianu s-a adresat inițial Judecătoriei Medgidia, instanța pe raza căreia se află unitatea de deținere în care își ispășește pedeapsa. În hotărârea instanței se arată legat de acesta că, potrivit caracterizării de la locul de detenție, este „stăruitor în muncă și disciplinat“. Totuși, acesta nu a manifestat deocamdată nicio intenție că ar dori să acopere prejudiciul creat statului ce i se impută, spune aceeași instanță.


A contestat propunerea de amânare

Dosarul de la Judecătoria Medgidia al lui Mihai Camboianu are numărul 3686/256/2020 și a fost înregistrat în luna iunie.
Potrivit Portalului Jurisprudenței Naționale, în cererea înaintată instanței, Mihai Camboianu a solicitat liberarea condiționată, contestând propunerea de amânare a comisiei de liberare condiționată din cadrul Penitenciarului Spital Poarta Albă.
În hotărârea nr. 1290/2020 a Judecătoriei Medgidia, se arată că Mihai Camboianu „a fost condamnat prin sentința penală nr. 148/F/10.07.2017 a Curții de Apel București la pedeapsa de cinci ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor“.
Potrivit aceluiași act, executarea pedepsei a început la data de 8 februarie 2019. Ca o paranteză, la data de 7 februarie 2019, Înalta Curte de Casație și Justiție a României pronunța hotărârea prin care stabilea în mod definitiv împărțirea pedepselor în Dosarul Retrocedărilor, în urma deciziei inițial a Curții de Apel București.
Judecătoria Medgidia a arătat că pedeapsa va expira la data de 15 decembrie 2023.
 

În total, peste 600 de zile câștigate și executate

„Condamnatul nu posedă antecedente penale și execută pedeapsa în regim semideschis, iar din analiza comisiei rezultă că a executat de la data de 08.02.2019 până la data de 03.06.2020 un număr de 482 de zile , i se consideră ca executate ca urmare a muncii prestate 77 de zile (dintr-un total de 609 cât ar fi putut obține) și i se mai scad 54 de zile conform Legii nr.169/2017, având în total 613 zile câștigate și executate“, potrivit Hotărârii Medgidia, citată pe www.rolii.ro.
„Din cuprinsul procesului-verbal nr. C123/03.06.2020 al comisiei de liberare condiționată din cadrul Penitenciarului Poarta Albă, cât și din caracterizarea depusă la dosar rezultă că deținutul se află la prima analiză în comisia de liberare condiționată, iar pe perioada detenției s-a implicat în activități lucrative și educative. Comisia a propus amânarea pe timp de 3 luni a condamnatului, apreciind că partea executată din pedeapsă nu și-a atins scopul preventiv-educativ, reinserția socială nefiind posibilă“, conform sursei citate.
În același act se arată că „i se consideră ca executate ca urmare a muncii prestate 77 de zile, iar pe durata detenției nu a fost sancționat și a obținut 6 recompense, astfel că se poate aprecia că este stăruitor în muncă și disciplinat“.
Cu toate acestea, au arătat judecătorii, „luând în considerare natura și împrejurările comiterii faptei pentru care este condamnat petentul, dar și cuantumul prejudiciului produs prin aceasta în dauna statului, cu privire la care nu s-a făcut dovada acoperii măcar parțiale, instanța apreciază că petentul nu a dat încă dovezi temeinice de îndreptare“.


Pedeapsa nu și-a atins încă scopul

Mai mult, instanța „consideră că pedeapsa privativă de libertate aplicată acestuia nu și-a atins încă scopul, timpul efectiv executat nefiind suficient reeducării petentului și prevenirii comiterii de alte infracțiuni de îndată ce s-ar afla în libertate“.
Totodată, „instanța subliniază faptul că beneficiul liberării condiționate nu este un drept al condamnatului, ci numai o vocație a acestuia, astfel că, analizând datele existente la dosar , instanța apreciază la acest moment că nu este oportună și prudentă acordare a acestui beneficiu deținutului pentru restul de pedeapsă“, potrivit sursei citate anterior.
În continuare, „se are în vedere și faptul că liberarea condiționată ca instituție de drept penal constituie nu numai un mijloc de individualizare administrativă a pedepsei, dar și un mijloc de reeducare a condamnaților, care au posibilitatea de a dovedi că nu este necesar să execute în continuare pedeapsa, însă aceasta nu se poate reține în prezent în privința condamnatului Camboianu Mihai“.

În această situație, Judecătoria Medgidia a respins cererea lui Camboianu de a fi eliberat condiționat. Omul de afaceri a atacat decizia Judecătoriei, iar dosarul său a intrat în atenția Tribunalului Constanța, unde va fi analizat pe data de 10 august.Citește și:


Borcea şi Giurgiucanu, „pârâţi“:
Banca Naţională a României i-a dat în judecată pe o parte din beneficiarii retrocedărilor din peninsulă

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Regretatul Petrică Iordache, coronavirusul și starea de urgență Procesul moștenitorilor. Ce s-a întâmplat cu dosarul

01 Apr 2020 2168

Borcea şi Giurgiucanu, „pârâţi“ Banca Naţională a României i-a dat în judecată pe o parte din beneficiarii retrocedărilor din peninsulă

28 Feb 2020 4756

Borcea, Camboianu şi Giurgiucanu nu au venit la procesul pentru moştenirea lui Petrică Iordache

30 Oct 2019 1429

Procesul moştenitorilor Cum şi pentru ce se judecă moştenitorii lui Petrică Iordache cu cei ai lui Istrate N. Micescu

22 Oct 2019 5349

Terenurile ce aparţineau lui Jules Movilă Cristian Borcea, Camboianu, Giurgiucanu şi Habitat şi Ambient SA, executaţi silit în cazul retrocedărilor suprapuse din Constanţa

03 Oct 2019 2306

A cerut aproape 3 milioane de euro de la Borcea, Giurgiucanu şi Habitat şi Ambient Primăria Constanţa, veste proastă de la Curtea Supremă!

07 Dec 2017 4883

A sosit ziua cea mare?! Municipiul Constanţa ar putea primi peste 2,5 milioane de euro (rechizitoriu + document)

04 Dec 2017 4470

Tribunalul Constanţa s-a pronunţat în Dosarul Retrocedărilor suprapuse

22 Jun 2017 5962

Retrocedări suprapuse? Arnold vs Giurgiucanu, Borcea, Camboianu şi Habitat Ambient. Primul termen în apel, azi, la Tribunal

13 Jun 2017 2021

Decebal Făgădău, la judecată cu Giurgiucanu, Borcea şi Habitat Ambient, pentru aproape trei milioane de euro

16 Sep 2016 6216

Terenuri în compensare Cum „a pierdut“ Constanţa aproape 3 milioane de euro (document)

20 Jan 2016 2622

Acţiunea Primăriei a fost considerată prescrisă Făgădău află la anul dacă ia 2,5 milioane de euro de la Giurgiucanu, Borcea şi SC Habitat şi Ambient (rechizitoriu + document)

09 Nov 2015 1797

Încearcă şi Făgădău Primarul Constanţei, o nouă tentativă de a lua milioane de euro de la Giurgiucanu, Borcea şi Habitat Ambient (rechizitoriu + document)

15 Jun 2015 4298

Aceleași „retrocedări suprapuse“ Procese fără sfârșit cu Primăria Constanța și „moștenitorii“ boierului Jules Movilă (rechizitoriu)

01 Jun 2015 2225

S-a „trezit“ cam târziu! Cum a vrut să ia primarul Constanţei 2,5 milioane de euro de la Giurgiucanu, Borcea şi Habitat şi Ambient SA (rechizitoriu)

30 Mar 2015 5027