Justitie

Evaziune de 10 milioane de euro din banii constănţenilor? Decizie definitivă pentru afaceristul israelian Avraham Morgenstern, apropiat al lui Radu Mazăre

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a respins acţiunea formulată de Avraham Morgenstern împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti, din data de 11 august, prin intermediul căreia afaceristul israelian a fost condamnat definitiv la opt ani de închisoare cu executare. Decizia Înaltei Curţi este definitivă.  
 

Oficial de la Curtea Supremă

 
„Respinge cererea de recurs în casaţie formulată de inculpaţii Morgenstern Avraham şi SC Shapir Structures SRL împotriva deciziei penale nr. 1049/A din data de 11 august 2017 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia I penală. Obligă recurenţii inculpaţi la plata sumei de câte 200 lei cheltuieli judiciare către stat. Definitivă“
 
Avraham Morgenstern, apropiat al lui Radu Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, este suspectat că, în perioada 2009 - 2014, în calitate de administrator al SC Shapir Structures SRL, nu ar fi înregistrat corespunzător veniturile obţinute din trei contracte şi nu ar fi înregistrat facturile fiscale aferente acestor venituri, în executarea acestor contracte.
 

Cronologic  

 
Avraham Morgenstern a fost trimis în judecată pe data de 12 februarie 2015, de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie. Pe data de 5 ianuarie, Tribunalul Bucureşti a decis condamnarea omului de afaceri, în primă instanţă, la 12 ani de detenţie. Mai mult, alături de condamnarea de 12 ani, Tribunalul Bucureşti i-a aplicat afaceristului israelian pedeapsa complementară a interzicerii exercitării dreptului de a se afla pe teritoriul României şi a dreptului de a fi administrator, fondator sau reprezentant legal al unei societăţi comerciale pe o perioadă de cinci ani după executarea pedepsei principale.
 
Tot Tribunalul Bucureşti a admis acţiunea civilă formulată de partea civilă Statul Român şi i-a obligat în solidar pe inculpaţi (Avraham Morgenstern şi SC Shapir Structures SRL) la plata sumei de 53.836.994,87 de lei, reprezentând presupusul prejudiciu adus bugetului de stat şi nerecuperat, la care se adaugă obligaţiile fiscale accesorii, calculate de la data săvârşirii faptelor şi până la data plăţii efective.
 
Decizia Tribunalului Bucureşti a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti, instanţă care pe data de 11 august, a redus pedeapsa afaceristului de la 12 ani la opt ani.
 

Dosarul Campusului Henri Coandă

 
Într-un alt dosar, denumit generic „dosarul Campusului Henri Coandă“, Avraham Morgenstern a fost trimis în judecată alături de Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, dar şi de fratele acestuia, senatorul Alexandru Mazăre.
 
În primă instanţă, pe data de 28 iunie 2018, judecătorii Simona Cristina Neniţă, Anca Mădălina Alexandrescu şi Daniel Grădinaru, toţi magistraţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, au decis schimbarea încadrării juridice a faptelor reţinute în sarcina lui Alexandru Mazăre din trei infracţiuni de fals în declaraţii (…) în infracţiunea de fals în declaraţii. Ulterior, completul de judecată a decis condamnarea lui Alexandru Mazăre (...) la pedeapsa de 5.000 de lei amendă penală. În continuare, judecătorii au decis achitarea lui Alexandru Mazăre sub aspectul infracţiunii de complicitate la luare de mită. Instanţa a decis că fapta de care este acuzat fratele lui Radu Mazăre nu există.
 
Omul de afaceri Avraham Morgenstern a fost achitat sub aspectul infracţiunii de dare de mită, după ce judecătorii au concluzionat că „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege“.
 
Conform datelor oficiale, în cazul fostului primar al municipiului Constanţa, Radu Ştefan Mazăre, Curtea Supremă a schimbat încadrarea juridică a faptelor din trei infracţiuni de fals în declaraţii (…) în infracţiunea de fals în declaraţii. În continuare, magistraţii au decis condamnarea lui Radu Mazăre (...) la pedeapsa de 5.000 de lei amendă penală. Instanţa a mai decis achitarea fostului primar al municipiului Constanţa sub aspectul infracţiunii de luare de mită. În acest caz, instanţa a decis că fapta de care este acuzat Radu Mazăre nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege.
 
În continuare, cei trei judecători au decis ridicarea măsurii asigurătoare a sechestrului, instituit prin ordonanţa din data de 28.03.2016, asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor Alexandru Mazăre şi Radu Ştefan Mazăre. „Ridică măsura asigurătoare a sechestrului, instituit prin ordonanţa din 11.04.2014, asupra sumelor de 18.550 de euro şi 114 dolari USA ridicate de la inculpatul Mazăre Radu Ştefan cu ocazia percheziţiei domiciliare“, potrivit minutei judecătoreşti. În prezenta cauză, Radu Mazăre şi Avraham Morgenstern au fost reţinuţi preventiv pe o durată de 24 de ore începând de la data de 8.04.2014 până la data de 9.04.2014.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Începe judecata lui Elan Schwartzenberg!

18 Oct 2019 734

Elan Schwartzenberg scapă de mandatul de arestare preventivă în lipsă

11 Jun 2019 1094

Dosarul în care sunt vizaţi Radu şi Alexandru Mazăre, dar şi Avraham Morgenstern, în atenţia ÎCCJ

16 Apr 2019 1636

UPDATE. Shapir Structures SRL, în faliment. Azi, al 34-lea de termen de judecată

30 Jan 2019 1100

Shapir Structures SRL a intrat în faliment! A fost stabilit cel de-al 33-lea termen de judecată

15 Aug 2018 795

Mazăre, achitările şi judecătorii Fostul primar trebuie să primească aproape 20.000 de euro

30 Jun 2018 1749

UPDATE. Fostul primar Radu Mazăre, achitat în dosarul Henri Coandă. Decizia luată de magistrații ÎCCJ

28 Jun 2018 3797

Radu Mazăre, emoţii în Madagascar!

20 Jun 2018 7535

Radu Mazăre, document surpriză în instanţă Azi, moment important la Tribunalul Constanţa

11 May 2018 2556

Proces important la Înalta Curte! Printre inculpaţi, Radu Mazăre. Elan Schwartzenberg, arestat preventiv

10 May 2018 2855

Dosarul campusului Social Henri Coandă va fi redeschis azi de judecătorii Înaltei Curţi

27 Mar 2018 1406

Dosarul Campusului Social Henri Coandă a fost amânat pentru data de 27 martie

06 Mar 2018 697

Radu Mazăre, în Madagascar. Ce se va întâmpla azi la Înalta Curte

05 Mar 2018 1245

Un cunoscut afacerist a fost audiat ieri în dosarul în care Radu Mazăre a fost arestat în lipsă

24 Jan 2018 2048

Radu Mazăre, Alexandru Mazăre şi Avraham Morgenstern, azi la Înalta Curte

08 Jan 2018 2406