Înalta Curte, decizie definitivă! S-a cerut revizuirea dosarului campusului social Henri Coandă, din Constanța

 
 
  • Amintim că, potrivit DNA, prin decizia penală nr. 45 din 10.05.2022, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât condamnarea lui Alexandru Mazăre, la data presupuselor fapte senator în Parlamentul României la o pedeapsă de 3 ani închisoare la care se adaugă 5.000 lei amendă penală (...) pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la luare de mită și fals în declarații în formă continuată.
  • În cauză, Înalta Curte a dispus achitarea lui Radu Ștefan Mazăre, pentru infracțiunile reținute în sarcina sa, întrucât lipsește plângerea prealabilă, autorizarea sau sesizarea organului competent ori o altă condiție prevăzută de lege, necesară pentru punerea în mișcare a acțiunii penale.
  • De asemenea, Curtea Supremă a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva lui Morgenstern Avraham, pentru infracțiunea reținută în sarcina sa, întrucât a intervenit prescripția.
 
Cauza penală denumită generic Dosarul campusului social Henri Coandă, din Constanța, instrumentată de Dana Ana, procuror al DNA Bucureşti, nu va fi revizuită! Decizia este definitivă și a fost luată de judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție a României, care au respins, ca inadmisibilă, cererea de revizuire formulată de Avraham Morgenstern (revizuent). În cauză, Alexandru Mazăre, fost senator în Parlamentul României, a primit 3 ani de închisoare, Radu Ștefan Mazăre, fost primar al municipiului Constanța, a fost achitat, iar față de Avraham Morgenstern a fost încetat procesul penal.
 
Oficial!:
 

Detalii soluţie: Respinge, ca inadmisibilă, cererea de revizuire formulată de revizuentul Morgenstern Avraham împotriva deciziei penale nr.45 din data de 10 mai 2022, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Completul de 5 judecători, în dosarul nr. 105/1/2019 şi a deciziei penale nr.1049/A din data de 11 august 2017, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti - Secţia I penală, în dosarul nr.4561/3/2015. Obligă revizuentul la plata sumei de 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Onorariile cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru intimaţii Mazare Alexandru, Mazăre Radu Ştefan, Cris Consult SPRL prin Lichidator Judiciar Al SC Ashroich România SRL în sumă de câte 680 lei, rămân în sarcina statului. Onorariul parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru intimata Shapir Structures SRL prin Lichidator Judiciar Fractal Insolvenţă SPRL în sumă de 170 lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 25 ianuarie 2023.

De menționat că prin decizia penală nr. 1049/A din data de 11 august 2017, Curtea de Apel București – Secția I penală a hotărât, potrivit pna.ro,   condamnarea lui Avraham Morgenstern, într-un alt dosar,  la o pedeapsă de 8 ani închisoare. Tot în cauză, Shapir Structures SRL a fost condamnată la plata a 320.000 lei amendă penală.

Amintim că, potrivit DNA, prin decizia penală nr. 45 din 10.05.2022, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât, potrivit DNA, condamnarea lui Alexandru Mazăre, la data presupuselor fapte senator în Parlamentul României la o pedeapsă de 3 ani închisoare la care se adaugă 5.000 lei amendă penală (...) pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la luare de mită și fals în declarații în formă continuată.
 
În cauză, Înalta Curte a dispus achitarea lui Radu Ștefan Mazăre, pentru infracțiunile reținute în sarcina sa, întrucât lipsește plângerea prealabilă, autorizarea sau sesizarea organului competent ori o altă condiție prevăzută de lege, necesară pentru punerea în mișcare a acțiunii penale.
 
De asemenea, Curtea Supremă a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva lui Morgenstern Avraham, pentru infracțiunea reținută în sarcina sa, întrucât a intervenit prescripția.
 
Înalta Curte de Casație și Justiție a mai decis confiscarea de la Alexandru Mazăre suma de 80.000 de euro în echivalent în lei, la cursul BNR de la data plății.
 
„Obligă inculpatul Mazăre Alexandru la plata sumei de 10.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate stat în fond și în apel, iar pe inculpatul Morgenstern Avraham la plata sumei de 5.000 lei, cu același titlu“, se mai arată în hotărârea magistraților.

 
Dosarul, instrumentat de Dana Ana, procuror al DNA Bucureşti
 

În cauză, Radu Mazăre a fost acuzat de luare de mită şi de fals în declaraţii (trei infracţiuni). Tot în prezenta cauză, fostul senator Alexandru Mazăre a fost bănuit de complicitate la luare de mită şi de fals în declaraţii (trei infracţiuni), iar în sarcina omului de afaceri Avraham Morgenstern s-a reţinut infracţiunea de dare de mită.
 
Prezenta cauză a fost denumită generic Dosarul campusului social Henri Coandă, din Constanța și a fost instrumentată de Dana Ana, procuror al DNA Bucureşti.
 
Oficial de la DNA
 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

Inculpatul Mazăre Radu Ștefan, în calitate de primar al Municipiului Constanța, a lansat, la începutul anului 2011, programul de construire locuințe modulare grupate in Campusul Social “Henri Coanda”, aprobat prin hotărâre a Consiliului Local al mun. Constanța.
 
Pe fondul demarării acestui proiect, inculpatul Morgenstern Avraham, în calitate de reprezentant al unei societăți comerciale, a dorit să își asigure câștigarea licitației ce urma să fie organizată.
 
Astfel, în cursul anului 2011, omul de afaceri i-a remis primarului municipiului Constanța, Mazăre Radu Ștefan, suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câștigarea licitației ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro).
 
Precizăm că din suma totală de 175.000 de euro, 95.000 de euro au fost transferați către contul personal al primarului Mazăre Radu Ștefan și 80.000 de euro către contul pus la dispoziție de fratele său Mazăre Alexandru, ambele fiind deschise la o bancă din Israel.
 
Banii, primiți în mai multe tranșe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparținând unor societăți off shore, conturi deschise la bănci din străinătate.
 
În schimbul acestor sume de bani, inculpatul Mazăre Radu a efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuțiilor sale de serviciu (ex. inițierea unor hotărâri de consiliu local prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziție sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de inculpatul Morgenstern Avraham).
 
În declarațiile de avere formulate în perioada 2011-2012, inculpații Mazăre Radu Ștefan și Mazăre Alexandru nu au menționat conturile personale deschise la o unitate bancară din Israel și nici sumele de bani virate cu titlu de mită de către omul de afaceri.
 
În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpaților Mazăre Radu Ștefan și Mazăre Alexandru. De asemenea, s-a mai dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra sumelor de 18.550 euro și 114 dolari USA ridicate de la inculpatul Mazăre Radu Ștefan cu ocazia percheziției domiciliare.
 
Pe parcursul anchetei penale, procurorii au utilizat documente bancare obținute în cadrul activității de cooperare judiciară în materie penală cu autoritățile competente din Israel, Cipru, Lichtenstein și Austria.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispusă în cauză.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Dosarul campusului social
Radu Mazăre, scăpat de proces. Fratele său, Alexandru, trei ani de detenție. Avem motivarea judecătorilor (DOCUMENT)

 
Dosar DNA
Unul dintre cei mai cunoscuți medici chirurgi din România, achitat pentru luare de mită! Procurorii contestă. Primul termen în apel, în februarie

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dosarul campusului social Radu Mazăre, scăpat de proces. Fratele său, Alexandru, trei ani de detenție. Avem motivarea judecătorilor (DOCUMENT)

28 May 2022 2450

UPDATE. Ultima oră! Curtea Supremă, decizie definitivă în cazul fraților Radu și Alexandru Mazăre! (MINUTA, GALERIE FOTO și VIDEO)

10 May 2022 2448

Cinci judecători, așteptați să se pronunțe azi în dosarul campusului social Henri Coandă, din Constanța

10 May 2022 1295

Doi magistrați de la Curtea Supremă, la pensie! Ce dosare au judecat de la Constanța (GALERIE FOTO)

07 May 2022 1881

Pronunțare în Dosarul campusului social Henri Coandă, din Constanța

18 Apr 2022 1890

Ce i-a comunicat Curtea Supremă lui Radu Mazăre, legat de verdictul în Dosarul campusului social

22 Feb 2022 2107

Oficial. Ministerul Justiției, despre cunoscutele extrădări legate de Constanța!

10 Jan 2022 1483

Apropiat al lui Radu Mazăre! Avraham Morgenstern ar putea răspunde pentru situația Shapir Structures SRL

05 Apr 2021 2514

Radu Mazăre ar putea fi pus în libertate mâine! Cine va lua decizia finală

13 Jan 2021 4194

Falimentul Shapir Structures SRL, administrată de Avraham Morgenstern, amânat pentru martie 2021

01 Dec 2020 2270

Ce a declarat ministrul Justiției despre Sorin Strutinsky, Avraham Morgernstern și alte persoane condamnate

10 Jul 2020 1857

Primarul, procurorul și „starea de urgență“ Șase ani de la prima reținere a lui Mazăre. Șocul ridicării sale cu mascații. Ce s-a întâmplat de atunci (video)

08 Apr 2020 5904

Shapir Structures SRL a intrat în faliment. Procesul, amânat. Legături cu fosta conducere a Primăriei Constanța

27 Mar 2020 2385

Începe judecata lui Elan Schwartzenberg!

18 Oct 2019 2241

Evaziune de 10 milioane de euro din banii constănţenilor? Decizie definitivă pentru afaceristul israelian Avraham Morgenstern, apropiat al lui Radu Mazăre

11 Oct 2019 3972