Înalta Curte a respins o acțiune extraordinară a DNA Constanța! Era vizat dosarul lui Stere Gima

Andrei Bodean, procuror șef DNA Constanța 
 
  • Acțiunea DNA viza decizia definitivă a magistraților din Constanța prin care au încetat procesul penal (urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale) faţă de un inculpat (Stere Gima) suspectat de săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.     
 
Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au respins cererea formulată de Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa privind rejudecarea unui dosar soluționat definitiv de Curtea de Apel Constanța!
 
Decizia Curții Supreme este definitivă!
 
Acțiunea DNA viza decizia definitivă a magistraților din Constanța prin care au încetat procesul penal (urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale) faţă de un inculpat (Stere Gima) suspectat de săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.     
 
Oficial de la Înalta Curte
 

„Respinge, ca nefondat, recursul în casaţie declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa împotriva deciziei penale nr. 124/P din 08 februarie 2023 a Curţii de Apel Constanţa – Secţia penală şi pentru cauze penale cu minori şi de familie, pronunţată în dosarul nr. 5944/118/2018, privind pe intimatul inculpat Gima Stere. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea recursului în casaţie rămân în sarcina statului. Onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru intimatul inculpat, în cuantum de 680 lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 25 mai 2023“.

 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 

„În iunie 2011 – martie 2012, în contextul solicitării unui sprijin financiar pentru Măsura 112 - Instalarea Tinerilor Fermieri, inculpatul Gima Stere, personal și în calitate de asociat al unei persoane fizice autorizate, a folosit, în relația cu Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (A.P.D.R.P.), mai multe documente false, inexacte sau incomplete, în care a atestat mai multe aspecte nereale, printre care și îndeplinirea condițiilor minime de eligibilitate (să fi lucrat mai mult de 50% din timpul sau de lucru în cadrul unei ferme cu cel puțin 12 luni înaintea instalării pe cont propriu la conducerea unei exploatații agricole). Prin aceste demersuri, inculpatul Gima Stere a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 64.849 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (fosta A.P.D.R.P.) s-a constituit parte civilă în cauză. În cauză a fost instituită măsura popririi asiguratorii asupra conturilor bancare deținute de inculpat, până la concurența sumei de 64.849 lei. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză“, conform DNA.

 
Prin Hotarârea nr. 496/2020 din 14.12.2020, Tribunalul Constanța a decis achitarea inculpatului.
 
Decizia tribunalului a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, instanță care prin Hotărârea nr. 124/2023 din 08.02.2023, a încetat procesul penal, faţă de inculpat, urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale.
 

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Flagrant „marca“ DNA! S-au lăudat cu pile la ANPC
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

O acțiune extraordinară a DNA Constanța, de la Înalta Curte, admisă în principiu!

10 May 2023 3118

DNA Constanța, acțiune extraordinară la Înalta Curte! Ce dosar este vizat

11 Apr 2023 4969

Fonduri europene Decizie definitivă într-un dosar al DNA Constanța!

08 Feb 2023 1307

Achitare într-un dosar al DNA Constanţa! Apelul, amânat

02 May 2022 1845

Procurorii DNA Constanța, nemulțumiți după achitarea lui Gima Stere

09 Mar 2022 1389

Gima Stere, trimis în judecată de DNA Constanța, a fost achitat

14 Dec 2020 2210

Gima Stere trimis în judecată de către DNA Constanta

02 Nov 2018 1803

Stere Gima, trimis în judecată de DNA Constanța

08 Oct 2018 2056