Începe judecata într-un dosar al DNA Constanţa! Cine este inculpatul

 
 
Începe judecata în dosarul în care Bogdan Dumitru Dumitrașcu, fostul director general adjunct al Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), a fost deferit justiţiei de procurorii DNA Constanţa.
 
Dumitrașcu este suspectat de luare de mită.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București.
 
Instanţa a constatat legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală, precum şi legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 163/P/2021 din 25.01.2022 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Constanţa, privind pe inculpatul Dumitraşcu Bogdan Dumitru, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.  
 
Magistraţi au dispus începerea judecăţii cauzei.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Pe scurt, în rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
 

„La data de 10 decembrie 2021, inculpatul Dumitrașcu Bogdan Dumitru, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la o persoană (martor în cauză) suma de 2.000 euro pentru a o angaja pe fiica acesteia în cadrul A.P.I.A. – Structura Centrală și, ulterior, să o transfere la o agenție județeană, situație ce o avantaja din punctul de vedere a domiciliului. Cu aceeași ocazie, inculpatul ar mai fi precizat că dorea ca banii să-i remiși în două tranșe, respectiv înainte și după angajare.
 
În contextul menționat mai sus, la data de 21 decembrie 2021, inculpatul Dumitrașcu Bogdan Dumitru ar fi primit o primă tranșă, în valoare de 5.000 lei (echivalentul a 1.000 euro), ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante“.

 
 
Detașat director general adjunct al APIA - Structura Centrală
 
Detaliat, în rechizitoriul DNA, ce poate fi citit integral accesând secțiunea Documente, se arată că „până la data de 01.09.2020, inculpatul Dumitraşcu Bogdan Dumitru a avut calitatea de director executiv adjunct (3) în cadrul Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură – Centrul Județean Călărași, când, prin Decizia nr. 1902/01.09.2020 a directorului general al A.P.I.A, a fost detașat în funcția publică de stat, de conducere, temporar vacantă, de director general adjunct al Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură – Structura Centrală“.
 
 „În declarația sa din data de 13.12.2021, subsecventă denunțului formulat în aceeași zi, denunțătoarea a arătat că (....), lucrează în cadrul A.P.I.A.– Centrul Județean Călărași din anul 2006, iar, în urmă cu trei zile (respectiv, în data de 10.12.2021), aceasta a participat la o petrecere“, se mai arată în rechizitoriu.
 
„Denunțătoarea a precizat că, de fapt, martora (....) nu a participat efectiv la petrecere, dar auzind că la aceasta va participa şi inculpatul Dumitraşcu Bogdan Dumitru, directorul general adjunct al A.P.I.A. – Structura Centrală, a mers la restaurant să discute cu inculpatul, pe care îl cunoștea întrucât acesta a lucrat anterior la A.P.I.A. Călăraşi, unde au fost colegi.
 
Denunțătoarea a precizat că scopul întâlnirii (....) cu inculpatul Dumitraşcu Bogdan Dumitru a fost să-l întrebe dacă ar putea-o ajuta să se angajeze în cadrul A.P.I.A. Din ce i-a transmis (....), denunțătoarea a înțeles că inculpatul Dumitraşcu Bogdan Dumitru i-a promis că poate să o ajute să ocupe un post în cadrul A.P.I.A. – Structura Centrală şi, pe parcurs, să o ajute să se transfere la A.P.I.A. Călăraşi.
 
Pentru ajutorul promis, inculpatul Dumitraşcu Bogdan Dumitru i-a pretins martorei echivalentul sumei de 2.000 de euro, bani pe care inculpatul îi dorea remiși în două tranșe, jumătate înainte de angajare şi restul după angajare. Denunțătoarea a mai precizat că (....) și inculpatul Dumitraşcu Bogdan Dumitru au convenit ca martora (....) să îl contacteze pe inculpat abia atunci când va avea banii pretinși“.
 
 
„În conformitate cu discuțiile purtate, prin intermediul aplicației WhatsApp, în data de 21.12.2021, între denunțătoare și inculpatul Dumitraşcu Bogdan Dumitru, în aceeași zi, în jurul orelor 13:10, denunțătoare s-a întâlnit cu inculpatul sus-menționat în parcul din fața Teatrului Național București, aflat în imediata apropiere a sediului A.P.I.A. București, unde denunțătoarea a remis suma de 5.000 lei, banii fiind primiți de către inculpatul Dumitraşcu Bogdan Dumitru în scopul efectuării de demersuri vizând angajarea denunțătoarei în cadrul A.P.I.A. București și a transferului, ulterior, la A.P.I.A. Călărași“, potrivit rechizitoriului.
 
 PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fost ofițer din IPJ Constanța acuzat de abuz în serviciu! Se cere refacerea rechizitoriului! DNA se opune

02 Dec 2022 445

Fost prefect al județului Constanța, trimis în judecată de DNA! Dosarul, amânat pentru la anul!

01 Dec 2022 1257

Dosarul privind cadastrarea județului Constanța amânat pentru la anul!

30 Nov 2022 578

Oficial! Avocat condamnat! DNA Constanța l-a trimis în judecată

29 Nov 2022 2041

Tribunalul Tulcea a încetat procesul penal într-un dosar al DNA Constanța!

26 Nov 2022 740

Fost primar din județ, trimis în judecată de DNA, achitat! Pronunțarea în apel, amânată

25 Nov 2022 581

Surse Un an de închisoare cu amânare pentru fostul șef al Poliţiei Transporturi Constanţa

24 Nov 2022 1113

Comisar șef de poliție din Constanța, acord de recunoaștere la DNA! Anunțul tribunalului

24 Nov 2022 983

Oficial! Inspectori vamali din Constanța, trimiși în judecată de DNA!

24 Nov 2022 805

Tribunalul a respins azi acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat între DNA Constanța și Lucian Faliboga, fost inspector școlar

17 Nov 2022 1865

MOTIVARE Judecătorii explică de ce se întoarce la DNA dosarul celor zece terenuri din domeniul privat al municipiului Constanța vândute „la prețuri diminuate“

17 Nov 2022 805

Un fost prefect al județului Constanța, trimis în judecată de DNA! A fost stabilit un nou termen la tribunal

17 Nov 2022 2032

Mădălina Cliante, inspector DJC acuzată de luare de mită va fi suspendată din Comisia de Urbanism a municipiului Constanța

17 Nov 2022 889

LIVE VIDEO-TEXT Dublu eveniment de Ziua Dobrogei la Muzeul de Artă din Constanța (GALERIE FOTO)

14 Nov 2022 1168

Tribunalul Constanța, anunț important! Este vizat un dosar DNA cu un presupus prejudiciu de 10 milioane euro

14 Nov 2022 961