Începe judecata într-un dosar al DNA Constanţa! Cine este inculpatul

 
 
Începe judecata în dosarul în care Bogdan Dumitru Dumitrașcu, fostul director general adjunct al Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), a fost deferit justiţiei de procurorii DNA Constanţa.
 
Dumitrașcu este suspectat de luare de mită.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București.
 
Instanţa a constatat legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală, precum şi legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 163/P/2021 din 25.01.2022 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Constanţa, privind pe inculpatul Dumitraşcu Bogdan Dumitru, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.  
 
Magistraţi au dispus începerea judecăţii cauzei.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Pe scurt, în rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
 

„La data de 10 decembrie 2021, inculpatul Dumitrașcu Bogdan Dumitru, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la o persoană (martor în cauză) suma de 2.000 euro pentru a o angaja pe fiica acesteia în cadrul A.P.I.A. – Structura Centrală și, ulterior, să o transfere la o agenție județeană, situație ce o avantaja din punctul de vedere a domiciliului. Cu aceeași ocazie, inculpatul ar mai fi precizat că dorea ca banii să-i remiși în două tranșe, respectiv înainte și după angajare.
 
În contextul menționat mai sus, la data de 21 decembrie 2021, inculpatul Dumitrașcu Bogdan Dumitru ar fi primit o primă tranșă, în valoare de 5.000 lei (echivalentul a 1.000 euro), ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante“.

 
 
Detașat director general adjunct al APIA - Structura Centrală
 
Detaliat, în rechizitoriul DNA, ce poate fi citit integral accesând secțiunea Documente, se arată că „până la data de 01.09.2020, inculpatul Dumitraşcu Bogdan Dumitru a avut calitatea de director executiv adjunct (3) în cadrul Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură – Centrul Județean Călărași, când, prin Decizia nr. 1902/01.09.2020 a directorului general al A.P.I.A, a fost detașat în funcția publică de stat, de conducere, temporar vacantă, de director general adjunct al Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură – Structura Centrală“.
 
 „În declarația sa din data de 13.12.2021, subsecventă denunțului formulat în aceeași zi, denunțătoarea a arătat că (....), lucrează în cadrul A.P.I.A.– Centrul Județean Călărași din anul 2006, iar, în urmă cu trei zile (respectiv, în data de 10.12.2021), aceasta a participat la o petrecere“, se mai arată în rechizitoriu.
 
„Denunțătoarea a precizat că, de fapt, martora (....) nu a participat efectiv la petrecere, dar auzind că la aceasta va participa şi inculpatul Dumitraşcu Bogdan Dumitru, directorul general adjunct al A.P.I.A. – Structura Centrală, a mers la restaurant să discute cu inculpatul, pe care îl cunoștea întrucât acesta a lucrat anterior la A.P.I.A. Călăraşi, unde au fost colegi.
 
Denunțătoarea a precizat că scopul întâlnirii (....) cu inculpatul Dumitraşcu Bogdan Dumitru a fost să-l întrebe dacă ar putea-o ajuta să se angajeze în cadrul A.P.I.A. Din ce i-a transmis (....), denunțătoarea a înțeles că inculpatul Dumitraşcu Bogdan Dumitru i-a promis că poate să o ajute să ocupe un post în cadrul A.P.I.A. – Structura Centrală şi, pe parcurs, să o ajute să se transfere la A.P.I.A. Călăraşi.
 
Pentru ajutorul promis, inculpatul Dumitraşcu Bogdan Dumitru i-a pretins martorei echivalentul sumei de 2.000 de euro, bani pe care inculpatul îi dorea remiși în două tranșe, jumătate înainte de angajare şi restul după angajare. Denunțătoarea a mai precizat că (....) și inculpatul Dumitraşcu Bogdan Dumitru au convenit ca martora (....) să îl contacteze pe inculpat abia atunci când va avea banii pretinși“.
 
 
„În conformitate cu discuțiile purtate, prin intermediul aplicației WhatsApp, în data de 21.12.2021, între denunțătoare și inculpatul Dumitraşcu Bogdan Dumitru, în aceeași zi, în jurul orelor 13:10, denunțătoare s-a întâlnit cu inculpatul sus-menționat în parcul din fața Teatrului Național București, aflat în imediata apropiere a sediului A.P.I.A. București, unde denunțătoarea a remis suma de 5.000 lei, banii fiind primiți de către inculpatul Dumitraşcu Bogdan Dumitru în scopul efectuării de demersuri vizând angajarea denunțătoarei în cadrul A.P.I.A. București și a transferului, ulterior, la A.P.I.A. Călărași“, potrivit rechizitoriului.
 
 PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Pastilă amară pentru DNA Constanța! Este vizat dosarul foștilor șefi ai Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă

14 Mar 2024 799

Acord de recunoaștere a vinovăției la DNA în cazul spitalului municipal din Constanța! Când se va pronunța Curtea de Apel Constanța

11 Mar 2024 378

2023, ultimul an cu șef Andrei Bodean! DNA Constanța, raport oficial! Câte dosare au lucrat anul trecut procurorii Anticorupție de la malul mării (DOCUMENT)

10 Mar 2024 1338

Oficial, de la DNA! Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța, rămâne suspect în dosarul instrumentat de procurorii DNA Constanța (DOCUMENT)

08 Mar 2024 924

Iată de ce a fost delegat Mihai Stanciu procuror șef al DNA Constanța! (DOCUMENT)

08 Mar 2024 3038

Oficial! O nouă condamnare pentru Cristina Cabrancea, fost inspector școlar pentru învățământ primar din ISJ Constanța! (DOCUMENT

07 Mar 2024 2429

Petrof Paul, fostul șef al Vămii Constanța Sud Agigea, directorul Vămii București, rămâne în arest!

06 Mar 2024 506

DNA Constanța Dragoș Adrian Iorga, fost director în Ministerul Investițiilor, menținut sub control judiciar (MINUTĂ)

06 Mar 2024 438

Nemulțumiri după achitarea lui Cristian Maricel Cîrjaliu, primarul din Agigea!

06 Mar 2024 668

DNA Constanța, acțiune extraordinară la Curtea de Apel! Când se va pronunța instanța

04 Mar 2024 1280

Cristian Maricel Cîrjaliu, primarul din Agigea, achitat! (MINUTA)

01 Mar 2024 909

Procurorul Sorin Constantinescu, fost șef al DNA Constanța, părăsește sistemul prin pensionare

28 Feb 2024 583

Deputatul USR Constanța, Stelian Ion “Procurorul șef Marius Voineag trebuie să plece din fruntea DNA!

28 Feb 2024 742

„Voi construi o altă echipă, cu un suflu nou!“ Ce spune Mihai Stanciu, șeful DNA Constanța, după ce cinci procurori au anunțat că vor să plece la o altă structură

28 Feb 2024 1659

Situație fără precedent la DNA Constanța! Cinci procurori vor să părăsescă structura teritorială

28 Feb 2024 1202