Înmormântat cu onoruri militare Nemulțumiri după prima condamnare pentru moartea ofițerului constănțean Marius Nae (video)


Dosarul penal privind moartea ofițerului constănțean Marius Nae, de la Gruparea Mobilă de Jandarmi Tomis Constanța, va ajunge în atenția judecătorilor de la Curtea de Apel Constanța. Și asta pentru că decizia primei instanțe, respectiv Judecătoria Constanța, prin intermediul căreia șoferul de tir acuzat de producerea tragediei a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, a fost contestată atât de familia ofițerului, cât și de societatea de asigurări.
 
Oricare va fi decizia Curții de Apel Constanța, aceasta va fi definitivă.
 
Accidentul a avut loc la data de 15 noiembrie 2017, în jurul orelor 19,40, când lucrătorii de poliție rutieră din cadrul Serviciului Rutier Constanța, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au fost sesizați prin intermediul serviciului de dispecerat că pe DN 3, în zona km 249+ 400 m , s-a produs un accident rutier soldat cu o victimă.
 
În urma efectuării cercetărilor penale s-a stabilit că inculpatul a condus ansamblul auto format din capul tractor, care tracta o semiremorcă, pe DN 3. În momentul în care a ajuns în zona km 249+ 400 m, la ieșirea din localitate, către municipiul Constanța, a oprit în afara părții carosabile.
 
La punerea în mișcare de pe loc a ansamblului auto, inculpatul a efectuat o manevră de întoarcere neregulamentară peste marcajul longitudinal dublu continuu, care separă cele două sensuri de mers și astfel a intrat în coliziune cu autoturismul marca Peugeot, model 407, condus regulamentar de ofițerul constănțean Marius Nae, de la Gruparea Mobilă de Jandarmi Tomis Constanța.
 
În urma accidentării sale, victima a suferit vătămări corporale în urma cărora a decedat.
De menționat că inculpatul a solicitat aplicarea procedurii recunoașterii învinuirii și a recunoscut fapta așa cum a fost reținută în rechizitoriu.
 
Din declarația inculpatului se arată că a ales varianta întoarcerii peste marcajul dublu continuu. Tot el mai arată că nu a auzit și nu a văzut vreun autoturism apropiindu-se înainte de efectuarea manevrei. Cetățenii i-ar fi spus că autoturismul condus de victimă venea dinspre Valu lui Traian, că șoferul consumase alcool deoarece serbase ziua de naștere a fiului său.
 

Judecătoria Constanța a apreciat că inculpatul are culpă exclusivă în săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă prin acțiunea sa de efectuarea a manevrei de întoarcere prin loc interzis a autotrenului.
 
Prin această acțiune inculpatul a dat dovadă de neglijență maximă, potrivit motivării Judecătoriei, având în vedere că el conducea un autotren și putea și trebuia să prevadă riscurile unei manevre neregulamentare.

 
„Judecătorul fondului constată că din expertiza tehnică auto și declarațiile părților rezultă faptul că urmarea decesului victimei este cauzată exclusiv de acțiunea de întoarcere a autotrenului in zonă interzisă de către inculpat. Nu are relevanță că victima conducerea sub influența alcoolului și cu viteza peste limita legală, nu rezultă din nici un mijloc de probă că rezultatul decesului nu s-at fi produs dacă victima nu era sub influența alcoolului sau nu ar fi condus cu viteza peste limita legală. Prin urmare, din aceste considerente, instanța reține culpa exclusivă a inculpatului în săvârșirea infracțiunii de care este acuzat“, se mai arată în motivare.
 
Pe lângă condamnarea inculpatului la trei ani de închisoare cu suspendare, Judecătoria Constanța a mai admis în parte acțiunea civilă formulată de părțile civile și au obligat partea responsabilă civilmente Societatea se Asigurare Reasigurare (...) S.A. la plata sumei de 400.000 de lei daune morale. Mai mult, instanța a obligat partea responsabilă civilmente la plata unei prestații periodice lunare în sumă de câte 743,5 lei /lună părților civile (...) copiii jandarmului, până la împlinirea vârstei de 18 ani.
 
Marius Nae a fost înmormântat la cimitirul „Sfântul Ilie” din Feteşti, județul Ialomița, oraşul natal al jandarmului. La procesiunea funerară au participat zeci de localnici, rude, prieteni, dar și fost colegi de la Gruparea Mobilă de jandarmi Constanța. Marius Nae a fost înmormântat cu onoruri militare.

 

 
Citește și
 
Oficial de la IPJ Constanţa Cum s-a întâmplat accidentul de ieri în care un jandarm şi-a piedut viaţa. Totală răsturnare de situaţie. Doi copii îl aşteptau acasă

Documentar ZIUA de Constanța
Analiză pe infracțiuni - cum au fost soluționate dosarele de ucidere din culpă


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 16 august 2023

18 Aug 2023 1460

Proces cu 120 de polițiști locali din Constanța! Care le sunt nemulțumirile și ce speră să obțină

19 Jul 2021 6309

Jandarm constănțean, mort într-un accident lângă Valu lui Traian. Ce se întâmplă azi la Curtea de Apel (video)

10 Sep 2020 3815

Dosarul privind moartea jandarmului constănțean Marius Nae a ajuns la Curtea de Apel (video)

23 May 2020 2667

Judecătorii și-au motivat decizia. Închisoare cu suspendare după moartea ofițerului Marius Nae, de la Gruparea Mobilă de Jandarmi Tomis Constanța (video)

07 Apr 2020 4205

Prima condamnare după moartea ofițerului Marius Nae, de la Gruparea Mobilă de Jandarmi Tomis Constanța (video)

30 Mar 2020 6627

Căpitanul Marius Nae, de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Constanța, a fost condus pe ultimul drum. A murit, de ziua fiului său, în accidentul de la Valu lui Traian (galerie foto+video)

18 Nov 2017 11085

Emoționant. Pompierii ISU Dobrogea transmit condoleanțe familiei jandarmului Marius Nae decedat într-un teribil accident

17 Nov 2017 2232

Zeci de mesaje de condoleanțe de la colegii căpitanului Marius Nae de la Inspectoratul Județean de Jandarmi Constanța. Jandarmul a murit de ziua fiului său

17 Nov 2017 4678

Când şi unde va fi înmormântat Marius Nae, jandarmul care şi-a pierdut viaţa de ziua fiului său

17 Nov 2017 4505

Emoționant. Colegii căpitanului Marius Nae deplâng dispariția acestuia. Versuri pline de tristețe, după decesul jandarmului

16 Nov 2017 4527

Ce spun comandantul şi foştii comandanţi ai Grupării de Jandarmi despre ofiţerul mort ieri în accidentul din Valu lui Traian

16 Nov 2017 4976

El este jandarmul decedat în accidentul de la intrare din Valu lui Traian. Era ofițer la Gruparea Mobilă Tomis Constanța

15 Nov 2017 17312

Aproape 40 de persoane, trimise în judecată. Lista completă a inculpaţilor

24 Oct 2017 4406

UPDATE. Cine a câștigat Românii au talent 2017. Premiul cel mare 120.000 de euro. Premiul de originalitate. Finala Românii au talent 2017

02 Jun 2017 10989