Mega-dosar la DNA Constanţa! Prejudiciu de peste 31 de milioane de euro. Prima decizie a judecătorilor


Tribunalul Constanţa s-a pronunţat (în faza camerei preliminare) în dosarul în care procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată a zece inculpaţi în legătură cu prejudicierea bugetului de stat cu peste 31 milioane de euro. Instanţa a constatat „nelegalitatea probelor administrate în cursul urmăririi penale“ numai cu privire la cinci inculpaţi, urmare a „nerespectarii dreptului la apărare“. 
 
Concret, au fost trimişi în judecată următorii: Racz Peter Attila, Galambosz Laszlo şi Ristin Pompiliu pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată, Nemeş Radu, Capră Răzvan - Florin, Neacşu Nicolae, Andrescu Florinel, Csaszar-Pal Zsombor, Șoldan Romulus şi Olteanu Răzvan Mihai pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.
 
Revenind la decizia Tribunalului Constanţa, din faza camerei preliminare, a constatat „nelegalitatea probelor administrate în cursul urmăririi penale în dosar nr. 38/P/2013 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanta numai cu privire la inculpaţii Galambosz Laszlo, Nemeş Radu, Andrescu Florinel, Csaszar - Pal Zsombor şi Capră Răzvan Florin, urmare a nerespectării dreptului la apărare“.
 
„În baza art. 345 alin. 3 C.pr.pen., dispune ca în termen de 5 zile de la comunicarea prezentei încheieri, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa să comunice judecătorului de Cameră Preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată a inculpaţilor Galambosz Laszlo, Nemeş Radu, Andrescu Florinel, Csaszar - Pal Zsombor şi Capră Răzvan Florin sau solicită restituirea cauzei“, potrivit minutei judecătoreşti.
 
Decizia Tribunalului Constanţa a fost contestată la Curtea de Apel Constanţa. Primul termen a fost stabilit pentru data de 14 februarie.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
„În perioada 04.10.2005 - 21.12.2007, inculpaţii Racz Peter Attila, Galambosz Laszlo şi Ristin Pompiliu, prin intermediul unui antrepozit fiscal de producţie uleiuri minerale aparţinând unei societăţi comerciale pe care o administrau, au achiziţionat în regim scutit de la plata accizelor, 69.270 tone motorină destinată producerii de produs petrolier (denumit decofral, ecodecofral) şi combustibil lichid pentru centrale termice.
 
În acest sens, în vederea justificării utilizării motorinei în scopul declarat şi ascunderii destinaţiei reale a acesteia, cei trei inculpaţi au evidenţiat în actele contabile ale societăţii operaţiuni comerciale care atestau, în mod nereal, pe de o parte, achiziţia unor materii prime, altele decât motorina, necesare în procesul tehnologic de obţinere a produsului finit (reziduuri petroliere, păcură, ulei vegetal), iar pe de altă parte, livrarea produselor finite, respectiv combustibil lichid pentru centrale termice, decofral şi ecodecofral.
 

În realitate, cu concursul celorlalţi şapte inculpaţi, motorina achiziţionată în regim scutit de la plata accizei, era comercializată către societăţi comerciale deţinătoare de staţii de alimentare cu carburanţi a autovehiculelor din ţară, prin intermediul unor societăţi comerciale cu comportament de tip fantomă, care s-au succedat de-a lungul perioadei infracţionale.
 
Consecinţa acestui circuit fraudulos a avut ca urmare prejudicierea bugetului consolidat al statului cu suma de 109.247.754 lei, echivalent a 31.035.789 euro, sumă cu care Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză.

 
De precizat este faptul că, pentru a nu fi descoperită activitatea infracţională, în vara anului 2007, au fost arse toate documentele contabile ale societăţii, în timp ce acestea erau „mutate” la noul sediu social din municipiul Constanţa.
 
În cauză, s-a dispus luarea măsurii asigurătoare a sechestrului asupra oricăror bunuri prezente şi viitoare care vor exista în patrimoniul celor zece inculpaţi, la momentul aducerii la îndeplinire a măsurii asiguratoare dispuse, până la concurenţa sumei de 109.247.754 lei.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa cu propunere de a se menţine măsurile asigurătoare dispuse în cauză.
 
Menţionăm că inculpatul Nemeş Radu a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, pentru săvârşirea unor infracţiuni similare (detalii în comunicatul 942/VIII/3 din 3 iulie 2014)“.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
 
Citeşte şi
 
Aproape 90 de ani de închisoare. Lista inculpaţilor DNA acuză - prejudiciu de zeci de milioane de euro. Radu Nemeş, sub control judiciar

Primul român care a intrat în faliment cere rejudecarea unuia dintre cele mai mari dosare ale DNA Constanţa

 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

DNA Constanța, acord de recunoaștere a vinovăției. Inculpatele, din Tulcea (document)

21 Oct 2021 2773

Cine sunt cei doi inspectori în cadrul ANAF- Administrația Județeană a Finanțelor Publice Constanța, reținuți pentru luare de mită (documente)

20 Oct 2021 1623

Oficial! Doi inspectori ANAF Constanța, reținuți pentru luare de mită

20 Oct 2021 1611

Un fost secretar de stat din Ministerul Transporturilor, pus în libertate la Medgidia. DNA Constanța se opune

19 Oct 2021 1284

Decizie definitivă pentru Ioan Lucian Mureșan, fost șef AVAS, trimis în judecată de DNA Constanța!

13 Oct 2021 838

Începe judecata într-un dosar al DNA Constanța! Cine este vizat

13 Oct 2021 1149

Una dintre firme, în atenția DNA. O asociere de companii bucureștene se va ocupa de servicii de proiectare pentru spitalul Municipal Policlinic Constanța

13 Oct 2021 1588

UPDATE. Halep Mihai, trimis în judecată de DNA. Dosarul va fi judecat de Tribunalul Constanța

11 Oct 2021 9929

40 de ani de închisoare într-o retrocedare celebră din Constanța. Judecătorii încearcă, din 2016, să afle adevărul în dosarul Anadalchioi

09 Oct 2021 2225

DNA Arestare preventivă, în cursul judecăţii, la Tribunalul Constanța

07 Oct 2021 1436

Petreceri cu lăutari celebri „Vali Americanul“ cere să fie eliberat. Cine și când va lua decizia finală

07 Oct 2021 813

Dosarul pentru transportul gratuit al elevilor din Constanța a ajuns la Curtea de Apel

04 Oct 2021 842

Unul dintre cei mai vechi șefi din Poliția Constanța, trimis în judecată de DNA. Procesul, amânat

02 Oct 2021 2660

Se cere rejudecarea dosarului Vectra, una dintre cele mai mari cauze ale DNA Constanța! S-a stabilit ziua pronunțării

27 Sep 2021 1263

După achitarea din dosarul DNA Victorie în instanță pentru Carmen Trentea Tatu, fost director adjunct al SPIT Constanța

27 Sep 2021 1206