Mihai-Octavian Gabur, fost director al companiei Navrom, condamnat într-un dosar al DNA! Apelul, amânat pentru la anul

 
  • Prin Hotarârea nr. 508/2019, din 10.12.2019, Tribunalul Constanța a decis condamnarea lui Gabur Mihai Octavian la pedeapsa de 3 (trei) ani de închisoare cu suspendare.
  • Prin Hotarârea nr. 284/2020 din 27 aprilie 2020, Curtea de Apel Constanța a decis rejudecarea dosarului de tribunal.
  • În rejudecare, prin Hotarârea nr. 146/2022 din 28.04.2022, Tribunalul Constanța a decis condamnarea lui Gabur Mihai-Octavian la pedeapsa principală a închisorii de 3 (trei) ani cu suspendare.  
  • Decizia tribunalului a fost contestată la Curtea de Apel Constanța.
  • Trimiterea în judecată reprezintă o etapă reglementată de Codul de procedură penală, care nu poate în nicio situaţie să înfrângă prezumţia de nevinovăţie de care se bucură oricare justiţiabil.
 
Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța au fixat un nou termen în apelul dosarului penal în care Mihai-Octavian Gabur, fost director al companiei Navrom, trimis în judecată de DNA Constanța, a fost condamnat, în primă instanță, cu suspendare!
 
Cauza se va afla din nou în atenția magistraților de la Curtea de Apel anul viitor, mai precis la data de 12 ianuarie 2023.
 
 
 
Oricare va fi decizia Curții de Apel Constanța, aceasta va fi definitivă!
 
Amintim că, în luna august 2017, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Mihai Octavian Gabur, cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
„În cursul anului 2011, inculpatul Gabur Mihai Octavian, în calitate de manager al unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile, a depus la Ministerul fondurilor europene - autoritate contractantă - documente cu caracter inexact (două cereri de rambursare), prin care a solicitat plata cheltuielilor aferente achizițiilor de materiale necesare desfășurării cursurilor din proiect, în condițiile în care o parte din acestea, nu au fost folosite în acest scop.
 
Totodată, inculpatul a anexat la cererile respective mai multe documente cu conținut nereal (condică formatori, rapoarte lunare justificative privind consumul de materiale etc.).

 
Aceste demersuri au avut ca urmare obținerea pe nedrept de către societatea administrată de inculpatul Gabur Mihai Octavian, din bugetul Uniunii Europene, a sumei de 685.479 lei.
 

Până în prezent, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (fost Ministerul Fondurilor Europene), nu a comunicat organelor de urmărire penală dacă se constituie sau nu parte civilă în cauză.
 
În cauză, s-a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unui imobil ce aparține inculpatului Gabur Mihai Octavian.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză“.
 
Trimiterea în judecată reprezintă o etapă reglementată de Codul de procedură penală, care nu poate în nicio situaţie să înfrângă prezumţia de nevinovăţie de care se bucură oricare justiţiabil.
 
Prin Hotărârea nr. 508/2019, din 10.12.2019, Tribunalul Constanța a decis condamnarea lui Gabur Mihai Octavian la pedeapsa de 3 (trei) ani de închisoare cu suspendare, pentru folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele său.  
 
Prin Hotărârea nr. 284/2020 din 27 aprilie 2020, Curtea de Apel Constanța a admis apelurile declarate de apelanţii inculpat Gabur Mihai Octavian şi parte civilă Ministerul Fondurilor Europene împotriva sentinţei penale nr. 508/10.12.2019 pronunţată de Tribunalul Constanţa și a decis rejudecarea dosarului la tribunal.
 
În rejudecare, prin Hotarârea nr. 146/2022 din 28.04.2022, Tribunalul Constanța a decis condamnarea lui Gabur Mihai-Octavian la pedeapsa principală a închisorii de 3 (trei) ani cu suspendare, pentru folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei .
 
Decizia tribunalului a fost contestată la Curtea de Apel Constanța.
 
Noul termen în apel a fost stabilit, așa cum precizam și mai sus, la data de 12 ianuarie 2023.
 
Oricare va fi decizia Curții de Apel Constanța, aceasta va fi definitivă!
 
Potrivit Confidas.ro, platformă consultată la data de 07 octombrie 2022, Gabur Octavian Mihai apare în Tigitrans SA, actionar, aflată în faliment, a fost cenzor în Armar SA și în Eastern Crewing Agency SA, ambele radiate și administrează
Personal Sea Management SRL și Personal Crewing SRL.
 
Potrivit Confidas.ro, Tigitrans SA are sediul social în Constanţa, în incinta portului, a fost fondată în anul 1995 și se ocupă de activităţi ale agenţiilor de plasare a forţei de muncă.
 
Asociații Tigitrans SA sunt Nicolae Motocu, Lale Marinescu și Pavel Fronea, fiecare deținând câte 27% din capitalul social, Octavian Mihai Gabur deține 15% din capital, în timp ce Ioana Marşal și Cristian Ioan Antoniewicz, dețin câte 2% din capital.  
 
Personal Sea Management SRL
 
SC Personal Sea Management SRL are sediul social în Constanţa, a fost fondată în 2016 și se ocupă de activităţi de contractare, pe baze temporare, a personalului.
 
Asociații Personal Sea Management SRL sunt, potrivit Confidas.ro, Alexandru Marian Șoacăte, cu 51%, Rodica Ungureanu, cu 40% și Nela Marcu, cu 9%. Administrator este Octavian Mihai Gabur.
 
Personal Crewing SRL (inactivă fiscal) are sediul tot în Constanța, a fost fondată în 2010 și se ocupă de alte servicii de furnizare a forţei de muncă.
 
Firma îi are ca asociați pe Tigitrans SA, cu51 %, pe Rodica Ungureanu, cu 40%, dar și pe Nela Marcu, cu9 %. Pavel Fronea apare ca reprezentant asociat persoana juridică, iar Octavian Mihai Gabur ca administrator.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Breaking News
Dosarul celor zece terenuri din domeniul privat al municipiului Constanța vândute „la prețuri diminuate“ se întoarce la DNA

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Delegarea procurorului Mihai Stanciu în fruntea DNA Constanța, contestată! Înalta Curte anunță primul termen în dosar

27 Apr 2024 611

Elena Marinela Negulici, fost director economic al CNE Cernavodă, proces contra Statului Român, după achitarea definitivă într-un dosar DNA Constanța!

24 Apr 2024 547

Ce averi au procurorii Vasile Iftinchi și Stoica Elena, propuși să lucreze la DNA Constanța, după plecarea lui Bodean Andrei și Conortos Constantin (DOCUMENTE)

23 Apr 2024 895

Procurorii Vasile Iftinchi și Stoica Elena, propuși să-i înlocuiască la DNA Constanța pe Bodean Andrei și Conortos Constantin

23 Apr 2024 733

Dosar DNA Constanța Vasile Iliuță, șeful Consiliului Județean Călărași, termen azi la Curtea de Apel București! (RECHIZITORIU)

23 Apr 2024 578

Curtea de Apel Constanța respinge acțiunea preotului Petrică Leașcu! (MINUTĂ)

20 Apr 2024 767

Procesul s-a terminat! Iată când va afla Decebal Făgădău, fostul primar al Constanței, decizia finală în dosarul terenurilor din Portul Tomis

19 Apr 2024 577

Directori din Consiliul Județean Constanța și oameni de afaceri, condamnați definitiv! Cererea de revizuire, respinsă

19 Apr 2024 1698

Surse - percheziții informatice Vasile Iliuță, președintele CJ Călărași, a ajuns la DNA Constanța!

19 Apr 2024 701

Noi procurori la DNA Constanța, în locul lui Andrei Bodean și Constantin Conortos! Ciprian Bodu, Vasile Abagiu, și Dan Haralambie, rămân pe poziții

19 Apr 2024 797

Foști șefi ai Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă, proces contra Statului Român, după achitarea definitivă

18 Apr 2024 777

Cum arată terenul pe care va fi construit noul sediu al DNA Constanța! (GALERIE FOTO)

17 Apr 2024 1368

​DNA Constanța se mută în casă nouă!

17 Apr 2024 860

Este oficial! Procurorii Andrei Bodean și Constantin Conortos pleacă de la DNA Constanța la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța

16 Apr 2024 803

Dosarele lui Vergil Chițac și IPS Teodosie vor fi repartizate altui procuror Bodean Andrei părăsește DNA Constanța, după 11 ani de Anticorupție

15 Apr 2024 1544